Kolejna, interesująca odsłona z serii Distillers Edition – tym razem destylowana w 2006 roku, a włączona do serii w roku 2018. Butelkowany z mocą 43% alkoholu single malt, dojrzewał w dębowych beczkach po wytrawnej sherry Amontillado. Przemyślany proces maturacji sprawił, że słód nabrał owocowych i kwiatowych akcentów, przyjemnych dla podniebienia nut przypraw, elementów orzeźwiających ziół oraz miodowej słodyczy.
Destylarnia Glenkinchie, miesząca się niedaleko Edynburga, jest jedną z zaledwie trzech pozostałych gorzelni whisky słodowej regionu Lowland. Destylarnia położona jest na polach uprawnych. Nazwa „Kinchie” to przerobione „De Quincy” - nazwisko pierwotnych właścicieli ziemi. Początki zakładu sięgają roku 1825, kiedy dwóch braci John i George Rate postanowili rozpocząć destylacje bursztynowego alkoholu. W 1969 roku destylarnia zaprzestała słodowania własnego zboża, a podłogi słodownicze zamieniono na element wystawy muzeum whisky słodowej. Znana na całym świecie marka Johnnie Walker destyluje swoje słody w destylarni Glenkinchie. Marka Glenkinchie była stosunkowo mało znana do 1989 roku, kiedy to United Distillers rozpoczęło sprzedaż jej słodów pod marką Classic Malts.
Gorzelnia ma zdolność produkcyjną w wysokości 1,7 mln litrów rocznie. Obszar Szkocji, w którym znajduje się Glenkinchie, Lothian’s, słynie z wysokiej jakości jęczmienia. Destylarnia korzystała z własnych słodowni podłogowych do 1969 roku, od tego czasu słód pozyskiwany jest ze słodowni przemysłowych. Wykorzystywane słody są bardzo delikatnie torfowe, chociaż Glenkinchie nie ma zbyt dymnego smaku. Glenkinchie ma na miejscu trzy magazyny, w których znajduje się ponad 10 000 beczek. Destylarnia używa różnych beczek do dojrzewania swojego alkoholu, a dramy z serii Distiller's Edition dojrzewają w beczkach po sherry Amontillado. Woda, niezbędna podczas wielu etapów produkcji, czerpana jest z pobliskich wzgórz Lammermuir.
Glenkinchie Distiller's Edition 2006/2018 zachwyca głęboką, bursztynową barwą. Spodziewajcie się wytrawnego finiszu, a wcześniej owocowego smaku i aromatu pełnego ziół i przypraw.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: owoce i kwiaty, akcenty cynamonu, ciasto drożdżowe i zioła;
Smak: słodki, nektarynki, winogrona, tymianek, tytoń;
Finisz: długi i elegancki, ziołowy;
Relacja z single maltem nie jest zbyt skomplikowana. Whisky słodowa najlepiej smakuje na czysto, bez dodatków. To najlepszy sposób na pierwsze spotkanie z dramem. Później, kiedy już poczujecie, że znacie się z whisky na tyle dobrze, żeby iść o krok dalej – dodajcie do szklanki dwie krople wody i bądźcie gotowi na wzmocnienie wyrazistości smaków i aromatów. Picie single malta ze szklanki typu tumbler lub kieliszka do degustacji.
Lekko pękata butelka o długiej szyjce została zaprojektowana w eleganckim stylu. Tutaj rządzi minimalizm w zestawie z wyrafinowanymi akcentami, takimi jak złote napisy wykonane finezyjną czcionką. Na beżowej etykiecie znajdziemy szczegóły dotyczące trunku, a barwa bordowego paska biegnącego wzdłuż butelki sugeruje, że trunek dojrzewał w beczkach po sherry. Single malta zakupicie w szaro-niebieskim, prostokątnym pudełko.
Glenkinchie Distiller's Edition 2006/2018 to dobre rozwiązanie, jeżeli szukamy czegoś eleganckiego, jednak nieprzytłaczającego. Przystępne smaki i aromaty single malta sprawiają, że jest to propozycja dla każdego – dla amatora, jak dla i zaznajomionego już ze światem whisky słodowej. Idealny dram na wiele okazji: od kolacji w gronie znajomych, poprzez szaloną imprezę, aż po spokojny wieczór w domowym zaciszu z dobrą książką.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Lowlands |
Producent | Glenkinchie Distillery |
Marka | GLENKINCHIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Amontillado |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |