Ten szkocki single malt w 2020 roku został oceniony na 82 punkty przez Jima Murraya w jego słynnym zestawieniu bursztynowych alkoholi z całego świata – Whisky Bible. Złocistą whisky butelkowaną z mocą 43% alkoholu dostaniemy w butelce o minimalistycznym designie, wykonanej z bezbarwnego szkła. 12-latek to idealna whisky słodowa dla początkujących. Reprezentacyjna pozycja w destylarni Glenkinche z regionu Lowlands obfituje w lekkie, trawiaste nuty z elementami owoców.
Glenkinchie mieści się dość blisko Edynburga, co sprawia, że często wypusty gorzelni określane są jako „Edinburgh Malt”. Ze względu na bliskość stolicy Szkocji destylarnia jest popularnym przystankiem dla turystów. Bracia Rate, założyciele Glenkinchie, rozpoczęli legalną przygodę z whisky w 1825 roku, kiedy otworzyli destylarnię Milton. Następnie w 1837 roku zbudowali bardziej pokaźną gorzelnię nadając jej obecną nazwę. Drugi człon nazwy - „kinchie”, pochodzi od de Quincey, rodziny, która pierwotnie posiadała tereny destylarni. Niedługo po rozpoczęciu destylarni, zakład upadł, jednak powrócił na tor w 1881 roku, wraz z pojawieniem się nowych inwestorów. Do 1998 roku marka prezentowała jedynie blendowe trunki, później do asotymentu weszły również ciekawe propozycje słodowe.
W ciągu jednego roku destylarnia jest w stanie wyprodukować około 1,7 mln litrów whisky. Krystaliczna woda niezbędna podczas wielu procesów produkcji czerpana jest ze źródeł we Wzgórzach Lammermuir. Dość wyjątkowym aspektem produkcji w Glenkinchie jest to, że destylarnia ma żeliwną kadź, która jest nadal używana do kondensacji świeżo destylowanego spirytusu. W przeciwieństwie do zwykłych kadzi, które mają okrągły kształt, ta w Glenkinchie jest wysoka na dwa piętra i ma prostokątny spiralny kształt. Wpływa to na delikatność i owocowość słodu.
Dojrzewający 12 lat w dębowych beczkach single malt destylatni Glenkinchie to orzeźwiająca, świeża whisky o akcentach owoców i orzechów.
Barwa: jasne złoto, lepki miód;
Aromat: lekki, nuty jęczmienia, migdałów, orzechów i wosku;
Smak: bardzo owocowy, wino deserowe, miód i dąb;
Finisz: średniej długości z jęczmiennym charakterem i akcentami skoszonej trawy;
Dzięki obecności delikatnych i dostępnych dla podniebienia smaków oraz aromatów, 12-latek to świetna pozycja dla rozpoczynających swoją przygodę z whisky słodową. Pierwsze spotkanie powinno odbyć się bez zbędnych rozpraszaczy – pijmy single malta bez dodatków. Z czasem warto dodać odrobinę wody, która jeszcze bardziej poszerzy wachlarz doznań sensorycznych. Podczas degustacji w ciepły dzień sięgnijmy po dwie kości lodu.
12-letnia pozycja od Glenkinche mieści się w lekko pękatej butelce o dość długiej szyjce. Na białej etykiecie złote napisy informują o zawartości obłego, bezbarwnego szkła. Znajdziemy tam również podpis Master Distillera, czyli gorzelnika odpowiedzialnego za przygotowanie wyjątkowej formuły. Na uwagę zasługuje również złociste logo w samym centrum butelki – litery G i K, czyli początki słów „Glen” oraz „Kinche”. Single malta dostaniemy w prostokątnym pudełko o barwie lewandy.
W asortymencie szkockiej destylarni znajdziemy wiele często nagradzanych pozycji, a 12-latek jest jedną z nich. Podczas wielu lat obecności na rynku, whisky zdobyła niezliczoną ilość złotych medali w konkursach takich jak World Whiskies Awards czy The Scotch Whisky Masters. Trunek ceniony jest za delikatność i przystępność smakową, które pozwalają początkującym amatorom zapoznać się ze światem single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Lowlands |
Producent | Glenkinchie Distillery |
Marka | GLENKINCHIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 82 |