Glen Scotia Victoriana to kolejna, bardzo ciekawa propozycja od szkockiej destylarni z regionu Campbeltown. Whisky zabutelkowana z mocą 54,2% alkoholu, a wcześniej dojrzewała w beczkach po złocistym, amerykańskim bourbonie i finiszowała w beczkach po sherry Pedro Ximanez. Ta nieprzypadkowa i niezwykle przemyślana na każdym etapie maturacja zaowocowała single maltem o nutach soczystego melona, wanilii, miodu i kakao.
Destylarnia Glen Scotia miała bardzo stabilny grunt w ciągu ostatniego stulecia. W latach 1832-1895 należała do najbardziej znanych z ponad trzydziestu destylarni w regionie Campbeltown. Później wielokrotnie zmieniała właścicieli, aż zamilkła na parę dekad – podobnie, jak wiele jej sąsiadów a latach 20., w czasach prohibicji w USA. Przez pewien czas należała do właścicieli destylarni Scapa na Orkadach, na drugim końcu kraju. Była własnością Gibson International, aż do 1994 roku, kiedy to ponownie zaprzestano produkcji. Loch Lomond Distillery zarządzają zakładem od 2000 roku i to właśnie oni są odpowiedzialni za poszerzenie asortymentu i medialny rozwój marki.
Niegdyś kojarzona przede wszystkim ze szkockim single maltem, whisky z wykończeniem w beczkach po sherry zaczynają zyskiwać popularność nawet w amerykańskich destylarniach bourbonów. Sherry Pedro Ximenez („PX” dla wtajemniczonych) to ciemne, syropowe, słodkie sherry, często podawane jako wino deserowe. Jest zrobione z suszonych na słońcu białych winogron, a moszcz jest tak bogaty w cukier, że tylko częściowo fermentuje. Whisky wykończone w beczkach PX nabierają nie tylko koloru i słodyczy, ale także ciemnych, ciągnących smaków, takich jak czekolada, kawa i przyprawy. Glen Scotia Victoriana to idealny przykład takiej whisky.
Glen Scotia Victoriana to klasyka wykończenia w beczkach po sherry – zaraz obok głębokiej, ciemnej czekolady spotkamy tutaj kawę, przyprawy i miód.
Barwa: złocista;
Aromat: ciemne kakao, chleb tostowy z masłem, karmel, kawa i przyprawy;
Smak: nuty cynamonu, miód, kakao, krówka i pomarańcza;
Finisz: długi, ciepły i czekoladowy;
Ten otulający, kremowy dram najlepiej degustować z dodatkiem dwóch kropli wody. Najlepiej użyć odrobiny wody źródlanej o temperaturze pokojowej, starając się zredukować zawartość alkoholu i uwolnić więcej smaku. Jednak, co dziwne, ten prosty akt stał się gorącą debatą wśród wielbicieli whisky. Niektórzy twierdzą, że whisky, a zwłaszcza whisky single malt, należy zawsze pić z kroplami wody. Inni twierdzą, że dodanie wody jest świętokradztwem. Sam musisz zdecydować, w której grupie się znajdziesz – my jednak mówimy „tak” dla dodatku w postaci wody.
Kolejna smukła, zgrabna butelka od Glen Scotia, wykonana z przezroczystego szkła i zakończona długą szyjką. Spójność prezentacji wzmacnia rozpoznawalność marki – tak też jest w tym przypadku. Na froncie gładkiej butelki znajdziemy tym razem starą, firmową rycinę. Nie zabrakło również podpisu Master Distillera, odpowiedzialnego za przygotowanie wyjątkowej formuły Glen Scotia Victoriana. I oczywiście pudełko – tym razem w kolorze ciemnej, eleganckiej zieleni.
Wspaniała whisky o wyjątkowo głębokich smakach i aromatach, płynących prosto z beczek po sherry PX. Coś dla prawdziwego smakosza i wprawionego degustatora. Idealna pozycja dla doświadczonego podniebienia, które będzie w stanie docenić mnogość wrażeń sensorycznych, jakie zaserwuje single malt od Glen Scotia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN SCOTIA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 54.2 |
Pojemność | 0.7L |