Dlaczego warto kupić whisky Willett Pure Kentucky XO Small Batch Straight Bouroboun 53,5%?
- Choć gorzelnia Willett powstała w 1936 roku za sprawą braci Thompson i Johna Willeta, jej korzenie sięgają roku 1684 i czasów praprzodka rodziny, Edwarda Willetta
- Debiutowała w latach 90-tych XX wieku, rebranding nastąpił w 2012 roku
- Mocna, zdecydowana, intensywna, sporo toffi, syropu klonowego, wanilii, czekolady, moreli, brzoskwini, wiśni, śliwki, rodzynek, a także lekko słonego karmelu, popcornu, dębu oraz eukaliptusa i całej gamy ziół i pikantnych przypraw (goździk, imbir, cynamon, pieprz)
- Stworzona z destylatów zbożowych, z których co najmniej 51% stanowią destylaty z kukurydzy i leżakowanych około 12 lat w opalanym od środka nowym amerykańskim dębie; destylaty powstały podług techniki small batch (niewielka ilość wybranych beczek – około 20-40; w gorzelni Willett to około 12 beczek)
- Butelkowana z mocą alkoholu 53,5% ABV (107 PROOF)
- Znakomita z odrobiną wody, do drinków oraz do jasnych, pieczonych mięs, steka i pod łagodne cygaro
- Srebrny medal na San Francisco World Spirits Competition w 2012 roku
Pure Kentucky XO Straight Bourbon to jedna z wielu propozycji Kentucky Bourbon Distillers z siedzibą w Bardstown. Wiele z wyjątkowych wypustów amerykańskiej firmy powstaje w destylarni Willett, którą firma zarządza od lat 80-tych. Jednak w przypadku Pure Kentucky producent nie zdradza, w której gorzelni wydestylowano whiskey. Marka zadebiutowała jako 12-letni bourbon. Obecnie trunek nie posiada określenia wieku. Maturacja w niewielkich partiach (small batches) sprawia, że trunek nabiera ekskluzywnego charakteru. Słodka whiskey, w której dominują nuty moreli, cynamonu i wanilii, została zabutelkowana z mocą 53,5% alkoholu. Wypust jest klasycznym przykładem amerykańskiego bourbona ze stanu Kentucky i świetnie reprezentuje jego klimat. Pozycja idealna do wykorzystania w drinkach, jak i do picia na kostkach lodu.
Nie istnieje prawo nakazujące, aby burbon był produkowany w Kentucky - chociaż może się tak wydawać, biorąc pod uwagę dominację stanu w destylacji charakterystycznej whiskey amerykańskiej na bazie kukurydzy. Według Kentucky Distillers’ Association stan ten produkuje około 95 % światowego bourbona.
Co spowodowało, że Kentucky stało się mekką whiskey amerykańskiej? Czy jest coś w tamtejszej wodzie, co spowodowało rozkwit przemysłu gorzelniczego? Dokładnie tak! Stan położony jest na rozległych złożach niebieskiego wapienia, który odfiltrowuje twarde żelazo i nadaje słodki smak wapnia i magnezu. Mówi się, że woda ze strumieni Kentucky jest zdecydowanie czystsza niż jakakolwiek inna, a to ze względu na wapień oczyszczający surowiec z niepożądanych składników.
Innym czynnikiem, który sprawia, że Kentucky ma najlepszy klimat do produkcji whiskey jest żyzna gleba, idealna pod uprawę kukurydzy. Specjaliści twierdzą, że oprócz zalet geograficznych to silne pokolenia rodzin utrzymujące swoje interesy w trudnych gospodarczo czasach, pozwoliły przetrwać tradycji wytwarzania whiskey aż do dzisiaj.
Szerokie wahania temperatury w Kentucky - od chłodnych zim po upalne lata - również sprzyjają produkcji burbona. Powodują, że przypalane dębowe beczki nieustannie pracują nad zawartością i nadają whiskey charakterystyczny smak i bursztynowy, ciepły kolor. Pure Kentucky XO Straight Bourbon leżakuje w klasycznych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Producent nie określa czasu maturacji, jednak jest on wystarczający, aby zapewnić trunkowi bogactwo aromatyczne i smakowe. Wcześniej ciecz poddawana jest fermentacji, podczas której wytwarzany jest alkohol, a następnie destylację w kolumnowych alembikach. Wypust butelkowany jest o dość wysokiej mocy – 53,5% alkoholu.
W smakach i aromatach pozycji Pure Kentucky XO Straight Bourbon dominują słodkie nuty toffi i syropu. Czujne podniebienie będzie w stanie wyróżnić również elementy boczku i drzewa dębowego.
Barwa: miedź, bursztyn;
Aromat: cynamon, toffi, słodki boczek w glazurze, syrop klonowy, drzewo dębu, morela;
Smak: pikantny, drzewny, wybijają się nuty goździków, wanilii, toffi i kukurydzy;
Finisz: długi, owocowy i słodki;
Pure Kentucky XO Straight Bourbon, jako alkohol słodki i delikatny w swoje strukturze, świetnie nadaje się do wykorzystania w klasycznych drinkach. Szczególnie mocno polecamy użyć whiskey w koktajlach Whisky Sour, Old Fashioned i Mint Julep. Zachęcamy również do eksperymentów barmańskich – tylko tak zdołamy odkryć, co najbardziej nam smakuje. Masz ochotę na rozgrzewającą pozycję? Połącz bourbon z Kentucky z ciepłą wodą, miodem, laską wanilii i cynamonem. Warto też degustować whisky na lodzie lub z paroma kroplami wody.
Patrząc na butelkę Pure Kentucky z góry wiemy, z czym mamy do czynienia. Wielki napis w kolorze kukurydzy na tle mapy stanu Kentucky sugeruje, że zawartość bezbarwnego szkła jest prawdziwie amerykańska – czyli słodka, pełna nut cynamonu i wanilii, a także akcentów soczystej moreli. Forma szkła jest dość nietypowa. Szyjka, zakończona czarnym korkiem, może zaskoczyć niecodzienną długością. W formie woskowej pieczęci wyróżniono informację o tym, że bourbon pochodzi z niewielkich partii. Retro to dobre słowo dla określenia stylu prezentacji tego wypustu.
Zapewniamy, że po pierwszej degustacji tego wyjątkowego trunku, gdy tylko kiedykolwiek w przyszłości pomyślisz o słonecznych polach kukurydzy stanu Kentucky, przed oczami stanie kanciasta butelka Pure Kentucky XO Straight Bourbon. Pozycja ta to wyjątkowa reprezentacja i kwintesencja Ameryki. W smaku i aromacie oddany został klimat tamtych terenów. To trunek głównie kierowany do fanów słodyczy i przyjemnych nut waniliowego ciasta. Żaden wielbiciel amerykańskiego bourbona nie odmówi wypustowi od Kentucky Bourbon Distillers.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WILLETT |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 53.5 |
Pojemność | 0.7L |