Dlaczego warto kupić Willett Noah's Small Batch Straght Bourbon 57,15?
- Gorzelnia Willett znajduje się na obrzeżach miasta Bardstown w stanie Kentucky, w miejscu, w którym niegdyś znajdowało się gospodarstwo należące do rodziny Willett
- Debiutowała w latach 90-tych XX wieku (jako 15-letnia), rebranding nastąpił w 2012 roku
- Bujna, bogata, zdecydowana, mnóstwo włoskich orzechów, suszonych śliwek, nut kwiatów, wanilii, palonego karmelu, miodu, lawendy, ciemnej czekolady, gruszki, zielonego jabłka oraz mocnej, dębowej wytrawności, tytoniu i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów zbożowych, z których co najmniej 51% stanowią destylaty z kukurydzy i leżakowanych od 4 do 15 lat w opalanym od środka nowym amerykańskim dębie; destylaty powstały podług techniki small batch (niewielka ilość wybranych beczek – około 20-40; w gorzelni Willett to około 12 beczek)
- Butelkowana z naturalną mocą beczki (cask strenght) 57,15% ABV (114,3 PROOF)
- Znakomity z odrobiną wody, do wykwintnych koktajli lub mocno przyprawionego czerwonego grillowanego mięsa
- Złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2005 roku
Willett Noah's Mill to amerykański bourbon z Kentucky, którego destylaty dojrzewały w małych seriach dębowych beczek. Whisky z USA, butelkowana z mocą 57,15%, stanowi połączenie słodów żytnich i pszennych, a także kukurydzy. Trunek nie posiada konkretnej deklaracji wieku – producent informuje jednak, że wypust zawiera whisky w wieku od 4 do 15 lat. Pod szatą miodowego brązu kryją się ciepłe nuty wanilii, drożdży i przypalanego dębu. Czujny degustator nie przeoczy akordów cynamonu, ziela angielskiego oraz mięty. Średnio wytrawny finisz zamyka wrażenia sensoryczne klamrą z domieszką karmelu i orzechów.
Ten wyjątkowy bourbon to produkt Willett Distillery. Historia gorzelni, mieszącej się w mieście Bardstown, rozpoczęła się w 1936 roku. To wtedy dwoje braci postanowiło zająć się produkcją amerykańskiej whisky. Przez kolejne lata destylarnia była wielokrotnie zamykana i otwierana. Przyczyną tego był między innymi kryzys ekonomiczny i wojna. W latach 80. XX wieku mąż jednej z kobiet z rodziny Willett postanowił wykupić gorzelnię i na nowo rozpocząć budowanie brandu. W roku 2012 zarząd zakładu postanowił powrócić do nazwy Willett.
Noah’s Mill pierwszy raz został wydany jako część Small Batch Boutique Bourbon Collection, wraz z Pure Kentucky, Rowan’s Creek i Kentucky Vintage w latach 90. XX wieku przez Willett Distillery. Co ciekawe gorzelnia nie jest wymieniona na etykiecie produktu. Pierwsze wydanie nosiło oświadczenie o wieku 15 lat. Jednak wraz ze wzrostem trudności w pozyskiwaniu bourbonów, określenie wieku zostało pominięte, a w zamian zaczęto określać wypust jako „w pełni dojrzały”.
Zgodnie z amerykańskim prawem „burbon” to rodzaj whisky, w której „mashbill” - będący recepturą ziaren wykorzystywanych do produkcji whisky - składa się w 51% z kukurydzy. Gorzelnicy obok kukurydzy mogą wybrać inne ziarna do pozostałej części zacieru. Rodzaj użytego ziarna wpłynie na styl i smak whisky. Willett Noah's Mill wykorzystuje żyto i pszenicę, dzięki którym staje się bardziej słodki i delikatny.
Bourbon jest destylowany ze sfermentowanego zacieru zbożowego, drożdży i wody. Zboża, takie jak żyto, jęczmień słodowany i pszenica, są uważane za ziarna aromatyzujące. W świetle prawa amerykańska whisky musi leżakować co najmniej 2 lata. Destylaty Willett Noah's Mill spędzają w dębowych beczkach od 4 do 15 lat, co nadaje wypustowi klasę premium. Bourbon musi dojrzewać w zupełnie nowych beczkach, wykonanych z białego dębu i wypalonych wewnątrz.
Whisky „small batch” to trunek wytwarzany w niewielkich partiach i małej liczbie serii. Powstaje poprzez zmieszanie niewielkiej ilości destylatów z beczek. Amerykańskie whisky z małych partii leżakują zazwyczaj od sześciu do dziewięciu lat w dębowych beczkach, ale dostępne są również bardziej ograniczone serie, które dojrzewają do 23 lat.
Willett Noah's Mill prezentuje klasyczne smaki i aromaty dla bourbona z Kentucky. Można spodziewać się obecności elementów słodkiej wanilii, orzechów, dębu, cynamonu i toffi.
Barwa: ciepłe, ziemne złoto;
Aromat: dąb, skórka pomarańczy, orzechy, cukier brązowy, tytoń i wanilia;
Smak: toffi, cynamon, prażone migdały, wanilia i karmel;
Finisz: wytrawny, średniej długości, na przodzie ciastka z karmelem i dąb;
Pełny smaków i aromatów bourbon z Kentucky śmiało może być wykorzystywany w alkoholowych koktajlach. Szczególnie dobrze smakuje w takich klasykach jak Whisky Sour i Manhattan. Przystępny, delikatny smak whisky sprawia, że sprawdzi się on jako bazą pod wytrawne i słodkie drinki. Jeżeli jednak zdecydujesz się na klasyczną degustację, użyj szklanki typu tumbler. Bourbon dobrze pić na dwóch kostkach lodu lub bez żadnych dodatków. Sam odkryj, jak lubisz najbardziej.
Rustykalna estetyka amerykańskiego trunku, obejmująca konwencjonalny kształt butelki i projekt etykiety przypominający staroświecki rysunek przedstawiający młyn, strumień i las, okazał się idealnym dodatkiem do wyjątkowo dobrze wykonanego i wyważonego burbona. W procesie produkcji whisky, młyn brał niegdyś udział w etapie mielenia ziarna, z którego powstaje zacier. Etykieta w stylu retro oddaje hołd tradycyjnym metodom produkcji. Na butelce znajdziemy informację o tym, że bourbon wytworzony został w stanie Kentucky.
Willett Noah's Mill dobrze reprezentuje stan Kentucky oraz Willett Distillery. To tradycyjny, słodki i delikatny amerykański bourbon, który zasmakuje każdemu. Moc waniliowych, cynamonowych i orzechowych aromatów podbije nawet najbardziej surowe podniebienie. Trunek dobrze pić w towarzystwie ukochanych osób, ale świetnym rozwiązaniem będzie również raczenie się nim podczas spokojnego wieczoru z książką przy kominku. Pozycja na każdą okazję oraz świetna na prezent dla fana prawdziwie gładkiej słodyczy.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WILLETT |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57.15 |
Pojemność | 0.7L |