An Cnoc to kolejna torfowa ekspresja z destylarni Knockdhu w Szkocji, słynącej z mocno dymnych i surowych single maltów. Zawartość fenolu w butelce wynosi 20,5 ppm, a dojrzewanie odbywało się w beczkach po amerykańskim bourbonie. Podobnie jak w przypadku innych wydań marki, nazwa pozycji pochodzi od narzędzia do zbierania torfu – cutter służył do cięcia torfu z płytszych, suchszych torfowisk. Suchy torf łatwo się pali, tworząc whisky z dużą ilością dymu. Butelkowanie o mocy 43% alkoholu poza klasycznymi nutami dymu, obfituje w akcenty brzoskwini, pomarańczy i kremowej wanilii.
Destylarnia Knockdhu, dom kolekcji An Cnoc, znajduje się oficjalnie w regionie produkcji Highland, choć czasami błędnie określana jest jako whisky ze Speyside. Gorzelnia niedawno świętowała swojego 125 urodziny, co zostało uczczone wydaniem nowych ekspresji. Od 1993 roku jej whisky pojawiają się pod szyldem anCnoc. Właściciel gorzelni, firma Inver House Distillers uznała, że konsumenci prawdopodobnie będą mylić Knockdhu i znaną od dawna markę single malt Knockando firmy Diageo. Historia gorzelni Knockdhu zaczyna się od zakupu Knock Estate w 1892 roku przez Johna Morrisona, który odkrył, że na terenie posiadłości znajduje się wiele źródeł, które są w stanie zapewnić stały dopływ czystej wody. Okolice Knock były i wciąż pozostają doskonałymi terenami do uprawy jęczmienia, a w pobliżu dostępny jest również torf.
Na temat tego torfowego alkoholu, który po raz pierwszy został wprowadzony przez markę na rynek w 2014 roku, Master Distiller marki mówi tak: „Produkujemy torfową whisky przez trzy miesiące w roku, więc jest to dość duża część całej produkcji. Wykorzystujemy torf z Aberdeenshire, słodowany przez Crisp w Portgordon na wybrzeżu Moray Firth.” Wypusty An Cnoc, w tym wydanie Cutter, oferuje zupełnie inną odsłonę torfu – bardziej słodką i drzewną niż morski torf z wyspy Islay. Specjaliście marki stawiają na idealny balans.
An Cnoc Cutter to nie tylko surowy dym i akcenty popiołu, ale również kremowa wanilia, brzoskwinie i słodkie toffi.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: popiół, dym, toffi i brzoskwinie, wanilia;
Smak: dym, torf, jabłko i pomarańcza;
Finisz: długi, głęboki i oleisty;
Okazuje się, że degustacja torfowej whisky single malt to jedna z najprostszych rzeczy. Potrzebujemy jedynie odpowiedniego szkła – kieliszka lub niskiej szklanki o grubym dnie, znanej jako tumbler. Delektowanie się torfową whisky obejmuje picie jej bez dodatków – oto cały sekret! Dla wzmocnienia sensorycznych wrażeń dobrze będzie dodać do dramy dwie krople wody.
Zielone szkło uniemożliwia podziwianie złocistej barwy trunku, dlatego musicie nam uwierzyć na słowo! Butelka jest zgrabna i ma długą szyjkę. Na czarnej etykiecie umieszczono rysunek, który przedstawia narzędzie służące do wydobywanie torfu, czyli cutter. Za pomocą białych liter o prostej czcionce wyjaśniono również jego zastosowanie. Single malt pakowany jest w czarną tubę.
Kolejna ciekawa odsłona torfowej whisky. Dymne single malty przestają być niszowe i zdobywają coraz to większe grono fanów. Wielbiciele dymnych słodów będą mieli okazję sprawdzić, jak wspaniale akcenty popiołu współgrają z delikatnymi falami owoców i kremowej wanilii. Pozycja nie dla wszystkich, ale dla wielu!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowoa |
Ilość torfu | 20,5 ppm |
Jim Murray | 96.5 |