Każda gorzelnia na świecie marzy, by spełnić wszystkie optymalne warunki do tego, by móc jak najłatwiej, najtaniej i najbardziej efektywnie rozprowadzać swe produkty na świecie. Kluczowa jest lokalizacja. Destylarnia Knockdhu właśnie takie miejsce „okupuje”. Poza dostępem do źródeł znakomitej wody, czy pokładów torfu, Knockdhu znajduje się w pobliżu kolejowej linii należącej do sieci Great North Railway. Dzięki temu od samego zarania swych dziejów miała bardzo ułatwiony dostęp do szybkiego i taniego transportu. To jeden z gwarantów sukcesu, sukcesu, który niewątpliwie nie ominął także jednego z wyjątkowych produktów Knocdhu – 24-letniej anCnoc Whisky.
Gorzelnia Knockdhu znajduje się w mieścinie o nazwie Knock, głęboko w Morayshire, w miejscu, gdzie czas się prawie zatrzymał. Jest tam tylko kilka domostw, do niedawna znaleźć tam można było budkę telefoniczną. No i oczywiście gorzelnię. W tym jakże uroczym miejscu powstaje delikatna i oszałamiająca 24-letnia anCnoc Single Malt Whisky. 24-letnia anCnoc, dodajmy, która stale dostępna jest w portfolio zakładu Knocdhu, co już stanowi swoisty ewenement w świecie whisky.
24-letnia anCnoc Whisky single malt stworzona jest z destylatów leżakowanych przez prawie ćwierćwiecze w klasycznych beczkach z amerykańskiego dębu po Bourbonie i finiszowana w beczkach z dębu hiszpańskiego po sherry oloroso. Do tego 24-letnia anCnoc Whisky nie jest filtrowana na zimno (butelkowana z mocą 46% ABV) i nie barwiona. Wiekowa, stworzona z dbałością o każdy szczegół, w oparciu o tradycyjne metody, 24-letnia anCnoc Whisky jest właśnie tą whisky, w której nie sposób się nie zakochać!
anCnoc 24-letnia to whisky z ogromną ilością mniej lub bardziej wyrazistych akcentów. Na plan pierwszy wysuwają się tu aromaty i smaki świątecznych wypieków, igliwia, nut charakterystycznych dla beczek po sherry, a prym wiedzie tu bajecznie wręcz wyeksponowana nuta kandyzowanych pomarańczy. Wszystko w słodko-pikantnym sosie, który z domieszką mięty będzie nam towarzyszył jeszcze długo po ostatnim łyku…
Nos: Gęsty, słodko-pikantny, z nutami świątecznych wypieków, wanilii, toffi, cytryny, suszonych owoców, tytoniu, ciemnej czekolady, śliwki, lukrecji, destylatu winnego, fig, mentolu, dojrzałych pomarańczy, czarnego pieprzu
Smak: Konsekwentnie słodko-pikantny; kandyzowane pomarańcze, miód, stara skóra, toffi, lukrecja, ciasto z owoców leśnych, kwiat bzu, figi, rodzynki, ciemna czekolada, kakao, cytrusy, jabłka, mięta, marmolada, krem waniliowy, płatki zbożowe, imbir, kolendra, pieprz
Finisz: Ponownie, jak w smaku, pojawiają się nuty przede wszystkim dojrzałej i kandyzowanej pomarańczy w połączeniu ze starą skórą i suchym dębem; do tego mocno palona kawa, miód, rodzynki, anyż, lukrecja, kminek, pieprz
24-letnia anCnoc Whisky to majstersztyk. Nie potrzebuje żadnych kropel wody, lodu, czy, broń Boże, jakichkolwiek „dolewek”. Obroni się sama. Uroczysta kolacja przy świecach sprawi, że 24-letnia anCnoc Whisky w połączeniu z pasztetem z gęsich wątróbek, deską wysokiej klasy wędlin i serów, czy po obfitym posiłku, w którym „rządziły” potrawy w ciężkim, zawiesistym sosie, eksploduje w ustach nieprzebranymi pokładami rajskiego umami…
Kolory znajdujące się na tubie i butelce 24-letniej anCnoc Whisky są stonowane, spokojne. Króluje ciemna zieleń wpadająca w lekki granat (tło tuby i etykiet na butelce), do tego dochodzi lekko mieniąca się szarość oraz biel. Tubę zamyka wieczko czarne od zewnątrz i srebrne od wewnątrz. U samej góry tuby znajduje się szary poziomy pas ją otaczający. Poniżej, również u góry, mamy napis „24 years old”, gdzie cyfrę 24 oznaczono szarym kolorem, resztę – kolorem białym. Napis „…years old” ma orientację pionową. Po prawej od tego napisu znajduje się biały rysunek dwóch rzędów beczek, po trzy beczki w rzędzie. Poniżej, pośrodku tuby, znajduje się nazwa whisky „anCnoc” (na biało), pod nią napis „Highland Single Malt” (również na biało), a pod spodem „Scotch Whisky” (na szaro). Dalej, podążając ku dołowi, znajdziemy wzmiankę o prawidłowej wymowie nazwy „anCnoc” (na biało), a potem, również pociągnięte białym kolorem, napisy „Non Chill-Filtered” i „Natural Colour”. U dołu tuby szarym mieniącym się kolorem uwypuklono rysunek gorzelni Knockdhu wraz z jego okolicami (rysunek okala całą tubę). Pod nim jeszcze napis „Established 1894” (na biało) i informacja, że 24-letnią anCnoc Whisky destylowano, leżakowano i butelkowano w Szkocji, w destylarni Knockdhu (tu adres zakładu – całość na biało). Z tyłu tuby, od góry, po prawej szkicowa mapka Szkocji (na biało) z zaznaczonym punktem, w którym znajduje się zakład Knockdhu (punkt ten oznaczono kolorem szarym). Pod spodem, już z orientacją środkową, powtórzone: nazwa whisky „anCnoc” (na biało) i napisy „Highland Single Malt” (na biało) i „Scotch Whisky” (na szaro). Dalej krótka historia gorzelni Knockdhu, noty degustacyjne i krótka informacja o samej 24-letniej anCnoc Whisky (na biało). Poniżej, z krótka przerwą, napis „The Knockdhu Distillery” i pod nim adres strony internetowej dedykowanej whisky anCnoc. Sam dół to dalsza część obrazka gorzelni Knockdhu i jej okolic (kolor szary) oraz, na biało, kod kreskowy (po lewej) i informacje techniczne (m. in. pojemność butelki, procentowa zawartość alkoholu, etc. – po prawej stronie).
Szyjkę butelki ochrania ciemno-matowoszare „sreberko” z trzykrotnie powtórzonym srebrnym napisem „anCnoc” dookoła „sreberka” oraz u góry, nad korkiem, dużą srebrną literą C. Przednia etykieta to niemal kopia przodu tuby, z kilkoma różnicami. Są to: srebrny pionowy pas po lewej stronie, który zaczyna się u góry etykiety, „ucina się” tuż przed cyfrą oznaczającą wiek whisky (24), powraca na poziomie białego napisu „anCnoc” mniej więcej w połowie etykiety i dochodzi do jej końca; obrazek gorzelni Knockdhu, który jest identyczny jak na tubie, ale i ucięty w stosunku do niej i nie jest kontynuowany na tylnej kontr-etykiecie; sam dół etykiety – pod obrazkiem gorzelni Knockdhu najpierw znajdziemy informację, że anCnoc 24-letnią destylowano, leżakowano i butelkowano w Szkocji w zakładzie Knockdhu (tu adres gorzelni), potem napis „Established 1894”, a pod nim, jako ostatnie, notki o pojemności butelki i procentowej zawartości alkoholu 46% ABV. Wszystkie te informacje podano w kolorze białym.
Tylna, dużo mniejsza kontr-etykieta, zawiera, od góry, napisy: „anCnoc” (na biało), „Highland Single Malt” i „Scotch Whisky” (na szaro). Dalej znajdziemy noty degustacyjne 24-letniej anCnoc Whisky, a pod spodem, już na samym dole, kod kreskowy po lewej i informacje techniczne po prawej stronie kontr-etykiety. Warto dodać, że butelka 24-letniej anCnoc posiada wypukłość w formie pionowej grubszej „kreski” (tylna, dolna część butelki).
24-letnia anCnoc jest ewenementem w świecie whisky. Jest to oficjalny wypust gorzelni Knockdhu, który od 2015 roku niezmiennie znajduje się w oficjalnym portfolio gorzelni. Jak wiadomo rokrocznie nie powstaje jej wiele, dlatego 24-letnia anCnoc, choć specjalnie nie limitowana, stanowi crème de la crème wśród wybitnych whisky. Nagradzana medalami na International Wine & Spirit Competition, 24-letnia anCnoc Whisky to trunek idealny do celebracji tych najbardziej wyjątkowych chwil. A przez wzgląd na obecne w niej akcenty świąteczne, doskonała na zimowe wieczory, czy bożonarodzeniowy stół…
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 24Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 94 |