Dlaczego warto kupić whisky An cnoc 12 years old?
- Aż do roku 1930 głównym zadaniem zakładu Knockdhu była produkcja destylatów do komponowania blended whisky Haig
- Debiutowała pod koniec lat 90-tych XX wieku
- Miękka, delikatna, nieskomplikowana, dużo soczystych owoców (cytrusy, gruszki, jabłka, ananas, kokos, guawa), do tego słodkie kwiaty, zbożowe płatki, sporo wanilii, a w tle odrobina dębu, korzennych przypraw i balonowej gumy z miętą
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 12 lat w beczkach po Bourbonie
- Świetna whisky dla początkujących, doskonała na każdą okazję i w każdej postaci
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2017 roku
Po dwóch przeciwnych stronach wzgórza Knock Hill leża dwie gorzelnie – Knockando i Knockdhu. Aż do 1993 roku produkowane przezeń whisky nosiły identyczne nazwy jak oba zakłady. Wtedy to Inver House, właściciele Knockdhu, zmienili strategię. Częstokroć mylona z Knockando whisky Knockdhu zmieniła nazwę na anCnoc. I od tej pory jej sprzedaż na świecie systematycznie wzrasta.
Whisky anCnoc powstaje w gorzelni Knockdhu, położonej nieopodal wioski Knock, niedaleko Keith, w Banffshire, na granicy regionów Highland i Speyside (Huntly w Aberdeeshire). To położenie, a także bliskość aż pięciu wspaniałych źródeł krystalicznie czystej wody oraz możliwość korzystania z zasobów lokalnie uprawianego jęczmienia sprawiają, że 12-letnia anCnoc łączy w sobie charakterystyczne, delikatne i niezwykle przyjemne dla nosa i podniebienia cechy obu wyżej wymienionych regionów. Dzięki temu 12-letnia anCnoc jest niezwykle zróżnicowaną, wysokiej klasy single malt whisky.
12-letnia anCnoc jest podstawową whisky w portfolio destylarni Kncokdhu. Leżakowana w najbardziej klasycznych beczkach po amerykańskim bourbonie 12-letnia anCnoc nie kryje się ze swą subtelną, finezyjną, waniliową słodyczą. Dwukrotnie destylowana w tradycyjnych alembikach w otoczeniu sielskich krajobrazów 12-letnia whisky anCnoc urzeka powiewem letniej, ciepłej, łagodnej bryzy.
12-letnia anCnoc nos ma bardzo bogaty, pełen aromatów przypominających proste pierwsze lub drugie śniadanie, wyobrażone najlepiej w kojących i słonecznych okolicznościach niczym nie skażonej przyrody. W smaku owocowy ogród podparty miękkimi, a i nieco pikantnymi przyprawami. W słodkim zaś finiszu 12-letnia anCnoc zaskoczy balonową gumą z dodatkiem lukrecji, czy zwiewną nutą bergamotki.
Nos: Miękki, aromatyczny, miód, cytryna (ze skórką), płatki zbożowe, lizak, gruszka, jabłko, zielony banan, mango, liczi, ananas, marcepan, wanilia, białe słodkie kwiaty, czekolada, rozmaryn, gałka muszkatołowa, imbir, lukrecja, dębina
Smak: Owocowy, słodko-pikantny; orzechy (z goryczką), cytrusy (grejpfrut), jabłka, gruszki, ananas, guawa, kokos, miód, karmel, płatki zbożowe, krem waniliowy, kakao, migdał, mięta, imbir, biały pieprz, chili, cynamon, lukrecja, ziele angielskie, słoma, herbata, sól, dębina
Finisz: Słodki; guma do żucia, karmel, pistacja, cytryna, miód, jabłko, kokos, orzech, gorzka czekolada, wanilia, jałowiec, bergamotka, pieprz, kolendra, lukrecja, akcent soli, pieprz, dąb
12-letnia anCnoc jest bardzo łagodnym, przystępnym pod każdym względem single maltem. Zasmakuje z lub bez okazji niemal każdemu. Jako filtrowany na zimno single malt 12-letnia anCnoc nie potrzebuje wody, ale kostki lodu chętnie przyjmie na swe barki w upalny letni dzień. Klasyczne drinki na bazie whisky tylko ubogaci. Ot choćby takiego Ojca Chrzestnego.
12-letnia anCnoc zamknięta jest w prostej tubie, która niczego nie stara się udawać, ani udowodnić. Prosta biel etykiety przebija dalekimi refleksami ciemniejszych pionowych pasów. U samej góry niewielki poziomy pas mieniącej się złocistości, która podkreśla poniżej cyfrę oznaczającą wiek whisky (12), jeszcze niżej napis „Scotch Whisky” oraz, u samego dołu, informację zawierającą adres gorzelni Knockdhu oraz, iż 12-letnią anCnoc wydestylowano, leżakowano i zabutelkowano w Szkocji, w tej gorzelni właśnie. Z tyłu tuby złoty kolor ponownie pojawia się w napisie „Scotch Whisky” (w górnej części). W dolnej części z tyłu złotymi zgłoskami podkreślono również adres strony internetowej whisky anCnoc. Pozostałe znaki graficzne są w kolorze czarnym, z jednym wyjątkiem. Otóż na przedzie tuby, w dolnej jej części szarym kolorem wyróżniono napis informujący, iż gorzelnię Knockdhu założono w 1894 roku. Wracając do przedniej części tuby – w centralnej jej części odnajdziemy dużymi literami wypisaną nazwę whisky anCnoc. Poniżej, już mniejszymi, iż jest to single malt z regionu Highland w Szkocji. Dalej ciekawa informacja o prawidłowej wymowie nazwy anCnock oraz jedno zdanie o charakterze tej konkretnej 12-letniej anCnoc Whisky. Potem wspomniany napis „Established 1894”, rysunek ołówkiem (lub węglem) przedstawiający budynek gorzelni Knockdhu oraz, również wspomniana, informacja z adresem gorzelni i destylacji, leżakowaniu i butelkowaniu w Szkocji. Z tyłu tuby, u góry po prawo rysunek z zarysem całej Szkocji, poniżej nazwa whisky anCnoc, informacja, iż jest single malt z regionu Highland w Szkocji oraz kilka zdań o historii zakładu Knockdhu i noty degustacyjne (nos, kolor i smak) samej 12-letniej anCnoc Whisky. Dalej, u dołu, adres strony internetowej anCnoc Whisky, dalsza część rysunku budynku gorzelni wraz ze wzgórzem Knock Hill (rysunek otacza całą tubę), zaś na koniec kod kreskowy z lewej i informacje techniczne z prawej strony (pojemność, zawartość alkoholu 40% ABV, notka o odpowiedzialnym piciu, informacja o destylacji i butelkowaniu w Szkocji). Przechodząc do butelki – zamyka ją „sreberko” w kolorze czarnym z trzykrotnie powtórzonym napisem „anCnoc” w kolorze białym. Przednia etykieta wygląda bardzo podobnie jak przednia część tuby – ten sam schemat i napisy, ta sama ich kolorystyka. Różnic jest jednak kilka. Pierwsza to złoty pionowy pas po skrajnej prawej, przecięty tuż przy znajdującym się u góry po lewej napisie „12 Years Old” i pojawiający się ponownie od centralnej części (wraz z napisem „anCnoc”) i kończący się u doły wraz z końcem samej etykiety. Druga – to informacja o usytuowaniu gorzelni Knockdhu, która to znajduje się tuż poniżej informacji o prawidłowej wymowie słowa „anCnoc”. Trzecia, i ostatnia, to informacja na samym dole o pojemności butelki i procentowej zawartości alkoholu w 12-letniej anCnoc Whisky. Z tyłu etykietka jest dużo mniejsza i znajduje się u dołu butelki. Poza nazwą whisky i informacją, iż jest to single malt z regionu Highland w Szkocji, znajdziemy na niej, oczywiście poniżej, powtórzone z tylnej części tuby: notę degustacyjną 12-letniej anCnoc Whisky, a poniżej kod kreskowy po lewej i informacje techniczne po prawej stronie (tutaj dodano adres strony internetowej whisky anCnoc oraz informację o tym, iż whisky ta barwiona jest karmelem).
12-letnia anCnoc jest to niezwykle wdzięczna whisky. Bardzo bezpieczna na prezent, zarówno dla konesera, jak i kogoś, o kim nie wiemy, co pija i czy w ogóle jest to whisky. 12-letnia anCnoc jest na tyle uniwersalna, iż sprawdzi się na każdą okazję, a także i bez niej - everyday dram. Zawsze warto mieć ją w barku i wracać do niej, bo tak samo smakuje niezależnie od pory dnia, nocy, miesiąca, czy roku. 12-letnia anCnoc pasuje każdemu i na każdy kolejny dzień.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.75L |