Jedna z najbardziej ekskluzywnych limitowanych edycji Cragganmore! Rocznik 1988 szkockiej whisky był leżakowany w beczkach z amerykańskiego dębu przez 25 lat, zanim został zabutelkowany w ilości 3372 butelek. Złocista whisky o mocy 51,4% alkoholu oferuje akcenty kremowej wanilii, melona, orzechów i soczystego słodu na samym finiszu. Idealna pozycja na specjalne okazje, która uświetni wyjątkową chwilę.
Destylarnia Cragganmore znajduje się w centralnym regionie Speyside w Szkocji, z Tormore, Glenfarclas i Dailuaine jako najbliższymi sąsiadami. Została zbudowana w latach 1869-1870 przez niejakiego Johna Smitha, który był wcześniej związany z gorzelniami Glenfarclas, Macallan i Glenlivet. John Smith był wizjonerem. Nakazał budowę linii kolejowej do dworca kolejowego Ballindalloch, kiedy budował gorzelnię. Kilka lat później Cragganmore stało się pierwszą gorzelnią w Szkocji, która niezwykle sprawnie transportowała swoją whisky. Powiernicy Johna Smitha kontynuowali operację w latach 1886-1893, po czym syn Johna Gordon przejął kierownictwo gorzelni. Cragganmore został przebudowany w 1902 roku i sprzedany dwie dekady później. W 1923 roku nowymi właścicielami firmy został Glenlivet Distillery Co. Gordon Smith pozostał kierownikiem przez trzydzieści lat, aż do sprzedaży w 1923 roku, kiedy zakład trafił w ręce DCL. Destylarnia Cragganmore została ostatecznie „odziedziczona” przez Diageo. Nazwa destylarni w języku gaelickim oznacza „wielką skałę”.
Cragganmore to jedna z nielicznych destylarni szkockiej whisky, która wciąż używa wanien z robakami do chłodzenia świeżo wytworzonego alkoholu. Oczywiście to tylko nazwa, związana z wyglądem sprzętu – prawdziwe robaki nie mają tutaj nic do gadania! Spirytus w Cragganmore jest rozlewany do beczek po bourbonie, które są przechowywane w trzech magazynach na miejscu. Butelkowanie odbywa się w Leven, Fife, trzy kilometry na wschód od Glenrothes. Przed wprowadzeniem na rynek „Classic Malts”, whisky słodowa Cragganmore była używana głównie w whisky blended. Obecnie większość whisky słodowej Cragganmore jest używana do mieszanek Old Parr i White Horse, jednak asortyment single maltów również jest dość interesujący. W katalogu znajdziemy także bardziej wyrafinowane i luksusowe edycje, jak właśnie 25-latek.
25-latek z destylarni Cragganmore, zabutelkowany z mocą 51,4% alkoholu, pod bursztynową szatą skrywa całą masę ciekawych smaków i aromatów.
Barwa: złoty bursztyn z refleksami;
Aromat: jabłka, soczysty melon, orzechy, mięta i ciągnący się karmel;
Smak: wanilia, nuty drzewne, mango;
Finisz: soczysty słód, pikanteria dębu i ciemny karmel;
Dobranie odpowiedniego kieliszka do whisky może naprawdę pomóc w zwiększeniu przyjemności pijących, a każdy miłośnik whisky ma swój ulubiony kształt i styl. Są to zarówno kompaktowe Glencairn, jak i ekstrawaganckie sniftery. Glencairn ma podobny kształt do standardowego kieliszka w kształcie tulipana, uważany jest jednak za dużo bardziej wytrzymały. Jego krótka, solidna podstawa sprawia, że stabilne szkło jest popularne wśród tych, którzy nie lubią nóżek. Kieliszek jest również nieco grubszy, co oznacza, że jest bardziej odpowiedni do picia w towarzystwie. Ze względu na swój rozmiar Glencairn jest również idealnym szkłem do nauki wirowania whisky, praktyki powszechnie stosowanej w celu otwarcia aromatów whisky dla pełnego poznania. Snifer to kieliszek mocno osadzony w klimacie dżentelmenów, emanujący klasą – pomyśl o whisky i cygarach w palarni po kolacji. Ekstrawagancko szeroka forma sniftera i ciasny brzeg mogą zachęcać do uwalniania ostrych oparów etanolu, przytłaczając inne aromaty, jest więc idealny dla poszukiwaczy mocnych doznań.
Elegancka, wyrafinowana prezentacja idealnie pasuje do charakteru 25-latka. Zgrabna butla została wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła. Na jej froncie znajdziemy beżową etykietę z informacjami na temat trunku, a tuż nad nią secesyjne floresy, rok rozpoczęcia destylacji w Cragganmore i oznakowanie wieku trunku. Single malt będzie czekał na Ciebie w czarnym, prostokątnym pudełku z zawiasami.
Cragganmore 25YO to whisky dla prawdziwych dżentelmenów i znawców alkoholi z najwyżej półki. Sprawdzi się podczas degustacji w gronie doświadczonych smakoszy, jak i pita w pojedynkę. Szkocka marka kolejny raz odwodniła, że doskonale zna się na procesie produkcji złocistej whisky single malt.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRAGGANMORE |
Wiek | 25Y |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 94 |