Butelkowany w 2015 roku, single malt marki Cragganmore należy do serii Distillers Edition. Dram finiszował w dębowych beczkach po winie Porto, które zapewniły whisky cudowny, owocowy charakter. Butelkowanie o najniższej dopuszczalnej przez regulacje mocy – 40% alkoholu, destylowany w roku 2003, a na finiszu kremowy dąb.
John Smith, który wcześniej był związany z destylarniami Macallan, Glenlivet i Glenfarclas, założył Cragganmore w 1869 roku. Cragganmore była pierwszą gorzelnią w Szkocji, której lokalizacja została wybrana w celu wykorzystania bliskość kolei Strathspey. Obecnie destylarnia Cragganmore jest jedną z najbardziej płodnych w regionie Banffshire w Speyside, Jednak trunki powstają w dość ograniczonych ilościach, ponieważ jest to jedna z najmniejszych gorzelni w regionie. Destylarnia ma niewielką, ale wyraźną gamę oficjalnych butelek, w tym 12-letnią (co jest podstawowym wyrażeniem destylarni). Na miejscu przeprowadzono szereg niezależnych butelkowania, które zostały wykonane przez takich rozlewników jak Signatory Vintage i Douglas Laing. Teraz pod własnością Diageo nadal rośnie w siłę.
Destylarnia Cragganmore czerpie wodę z bogatego w minerały źródła Craggan, które znajduje się obok gorzelni. Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi 1,52 mln litrów rocznie, co w porównaniu do innych szkockich destylarni plasuje się na końcu. Wynika to jednak z faktu, że destylarnia stawia na jakość, a nie na ilość. Cragganmore to jedna z gorzelni, która nadal używa drewnianych destylatorów! Ukłon w stronę tradycji pozwala zachować autentycznego ducha whisky. Gorzelnia Cragganmore posiada alembiki o bardzo charakterystycznym kształcie, który w istotny sposób przyczynia się do wyrazistego smaku trunku. Zamiast normalnej, stożkowej szyjki, alembiki Cragganmore mają płaską górę i stosunkowo krótką szyjkę. Każdy, nawet najmniejszy element etapu produkcji wpływa na finalny smak single malta z Distillers Edition.
Cragganmore Disitillers Edition butelkowany z 2015 roku prezentuje bogatą gamę smakową i aromatyczną, pełną nut owoców i słodyczy.
Barwa: przejrzysty bursztyn;
Aromat: pikantne czerwone owoce, czarny pieprz i piernik;
Smak: kremowy, sherry, pomarańcza, truskawki i rodzynki;
Finisz: dąb, owoce i ciastka;
Sposób degustacji tego wspaniałego single malta zależy od Ciebie. Możesz pić whisky bez dodatków w niskiej szklance zwanej tumbler lub z odrobioną wody w specjalistycznym kieliszku do degustacji. Poza tym możesz śmiało wykorzystać ten przystępny smakowo dram w którymś z alkoholowych koktajli. My szczególnie polecamy Manhattan, którego składniki zostały świetnie dobrane do owocowych whisky.
Profilowana, lekko poszerzana ku górze butelka z bezbarwnego szkła zwieńczona jest delikatnie pękatą szyją z czarną zakrętką. Etykiety mają barwę bardzo głębokiej, ciemnej zieleni. Informacji na temat pozycji dostarcza fikuśna czcionka, obecna również na prostokątnym opakowaniu. Jest ona na tyle ozdobna, że pełni funkcję dekoracyjną i sprawia, że nie potrzebne są tutaj żadne inne dodatki.
Szkocka destylarnia Cragganmore kolejny raz udawania, że ma jeszcze dużo w zanadrzu. Co jakiś czas wyciąga asa z rękawa i zaskakuje swoją pomysłowością. Destylowany w 2003, a butelkowany w 2005 roku single malt to idealna opcja dla doświadczonych smakoszy, którzy docenią niebanalne połączenia i będą wiedzieć, jak obejść się z bursztynowym płynem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRAGGANMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |