Z艂ocista whisky s艂odowa o mocy 40% alkoholu, destylowana w 2004 roku, butelkowana w roku 2016, dojrzewa艂a w d臋bowych beczkach, a nast臋pnie finiszowa艂a w specjalnie dobranych beczkach po portugalskim winie Porto. Oferuje intensywny aromat marcepanu, smaki d偶emu i owoc贸w oraz lekko pikantny finisz. To kolejna ciekawa propozycja z ramienia kolekcji Distillers Edition szkockiej destylarni Cragganmore.
Cragganmore to destylarnia szkockiej whisky po艂o偶ona w miejscowo艣ci Ballindalloch w Banffshire w Szkocji. Destylarnia zosta艂a za艂o偶ona w 1869 roku przez Johna Smitha na ziemi wydzier偶awionej od Sir George'a Macphersona-Granta. Miejsce to zosta艂o wybrane przez Smitha zar贸wno ze wzgl臋du na blisko艣膰 w贸d p艂on膮cych Craggan, jak i dlatego, 偶e znajdowa艂o si臋 w pobli偶u kolei Strathspey. Smith by艂 do艣wiadczonym gorzelnikiem, wcze艣niej kierowa艂 destylarniami Macallan, Glenlivet, Glenfarclas i Wishaw. Linia kolejowa Strathspey jest obecnie nieu偶ywana i tworzy d艂ugodystansow膮 tras臋 spacerow膮 w regionie Speyside. Cragganmore by艂 sprzedawany przez United Distillers pod mark膮 Classic Malts. United Distillers od tego czasu sta艂o si臋 cz臋艣ci膮 Diageo.
Destylatory u偶ywane w drugiej destylacji whisky Cragganmore s膮 wyj膮tkowe, poniewa偶 maj膮 p艂aski wierzch i s膮 stosunkowo kr贸tkie. Kszta艂t destylator贸w ma zdecydowany wp艂yw na smak i aromat whisky. Laura Vernon jest obecnie mistrzem destylacji. Za stylem i charakterem s艂od贸w Cragganmore stoj膮 r贸wnie偶 specjali艣ci od beczek. Kolekcja Distillers Edition gromadzi starsze s艂ody, beczkowane w beczkach r贸偶nego rodzaju. Wersja destylowana w 2004 roku sp臋dzi艂a wiele lat na finiszu w beczkach po winie Porto, zanim zosta艂a zabutelkowana w roku 2016.
Single malt Craggganmore z 2004 roku zaskakuje pikanteri膮 na finiszu, ale wcze艣niej zachwyca delikatn膮 owocowo艣ci膮 i s艂odycz膮.
Barwa: soczyste z艂oto;
Aromat: sporo marcepanu, truskawkowy deser i syrop;
Smak: owocowe ciasto z cynamonem;
Finisz: zaskakuj膮co pieprzny, intensywnie owocowy;
S艂odko-owocowy single malt z pieprznym finiszem oferuje niewiarygodn膮 podr贸偶 smak贸w i aromat贸w przez zmys艂y. Najwi臋cej daje od siebie w po艂膮czeniu z kropl膮 wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Raczcie si臋 trunkiem ze specjalnego kieliszka, kieliszka do bia艂ego wina lub z niskiej szklanki, zwanej tumbler.
Wysoka, zgrabna, lekko kanciasta butelka ma delikatnie p臋kat膮, profilowan膮 szyjk臋, zwie艅czon膮 ciemn膮 zakr臋tk膮. Etykieta przybra艂a barw臋 szaro-zielon膮, kt贸ra 艣wietnie komponuje si臋 ze z艂ocistymi napisami i ozdobnikami. Tutaj wszystko do siebie pasuje, w艂膮cznie z eleganckim pude艂kiem na butl臋.
Pasjonaci i wielbiciele whisky z pewno艣ci膮 b臋d膮 zainteresowani kolejnym wydaniem w ramach serii Disitillers Edition marki Cragganmore. Whisky destylowana w 2004 roku, finiszuj膮ca w beczkach po Porto i butelkowana w roku 2016, obfituje w moc smak贸w i aromat贸w, kt贸re do艣wiadczone podniebienie b臋dzie w stanie doceni膰 bez problemu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRAGGANMORE |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 40 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |