Kolejne ciekawe wydanie z serii Distillers Edition marki Cragganmore – tym razem destylowane w 2009, a butelkowane w 2021 roku z mocą 40% alkoholu. Podwójna maturacja tej szkockiej whisky z regionu Speyside wiele zawdzięcza beczkom po winie Bodega Porto. Na palecie intensywny dym, owoce i długotrwałe nuty dębu.
Region Speyside jest obecnie powszechnie znany ze swoich doskonałych whisky słodowych i doskonałych połowów łososia. To właśnie w tym żyznym trójkącie pomiędzy górami a morzem, od dawna znanym jako Ogród Szkocji, destylowana jest whisky Cragganmore. Położony nad brzegiem legendarnej rzeki Salmon, Cragganmore jest dla wielu domem dla ostatecznego słodu Speyside. Szkocka destylarnia Cragganmore została założona przez Johna Smitha w 1869 roku, ale nowa destylarnia działa od 1970 roku i to właśnie za jej murami powstają współczesne wypusty. Smith posiadał duże doświadczenie w produkcji whisky, wcześniej pracował w Glenlivet, The Macallan i Glenfarclas. Wybrał lokalizację w Cragganmore, aby skorzystać z nowej (obecnie zamkniętej) linii kolejowej, która znacznie przyspieszyła rozwój marki poprzez transport produktów do innych miast.
Nazwę „Cragganmore” tłumaczy się z języka gaelickiego jako „wielką skałę”. Dobrze wiedzieć, że przed wprowadzeniem gamy single maltów, whisky z destylarni była wykorzystywana przede wszystkim do przyrządzania mieszanek, czyli blended malt whisky. Dzisiaj zakład pracuje na niezwykłym sprzęcie – destylatorach z niecodziennie płaskim dachem, które wpływają na osiągnięcie złożonego smaku. Z ciekawostek – destylarnia Cragganmore jest jedną z najbardziej produktywnych w regionie Banffshire w Speyside w Szkocji. Produkcja whisky ma miejsce jednak na niewielką skalę, ponieważ wielkość zakładu nie pozwala na więcej. Dlatego każdy element etapów produkcji jest tutaj perfekcyjnie dopracowany.
Cragganmore Distillers Edition 2009-2021 o mocy 40% alkoholu, owocowy charakter zawdzięcza beczkom po winie, natomiast dębową goryczkę dębowym beczkom po bourbonie.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: owocowy i intensywnie dymny;
Smak: jeszcze więcej kremowych owoców i dymu, akcenty dębu;
Finisz: długi, wyrazisty, fale dębowej goryczki;
Upewnij się, że posiadasz kieliszek w kształcie tulipana i dzbanek niegazowanej wody źródlanej o temperaturze pokojowej. W przeciwieństwie do kubków, szklanka z tulipanem zatrzymuje aromaty na bulwiastym dnie szklanki, ale pozwala uciec delikatniejszym aromatom whisky, których szukasz, prosto do nosa. Rozgrzej nierozcieńczoną whisky w szklance do temperatury ciała. To pobudza molekuły i odkrywa whisky w Twoim kieliszku, maksymalizując jej słodycz i złożoność. Trzymaj rękę nad szklanką, aby zachować aromaty podczas rozgrzewania. Następnie ciesz się aromatem i smakiem, a w końcu finiszem.
Elegancja prezentacja dla eleganckiej whisky – nie mogło być inaczej. Cragganmore Distillers Edition 2009-2021 kryje się w smukłej butelce z bezbarwnego szkła, które pozwala podziwiać bursztynową barwę whisky za ścianką. Ciemno-granatowa barwa etykiety świetnie komponuje się ze złocistymi napisami. Tak samo jest w przypadku prostokątnego opakowania.
Cała kolekcja Distillers Edition powstała z myślą o doświadczonych smakoszach, których wprawa i rozeznanie pozwolą docenić najmniejsze niuanse w single malcie Cragganmore. Wspaniała ekspresja, poddana dwu-etapowemu procesowi dojrzewania, zachwyca akcentami owoców i dębu, a także klasycznego dymu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRAGGANMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |