Wielowymiarowa, interesująca edycja w ramach kolekcji Distillers Edition destylarni Cragganmore – tym razem destylowana w 2008 roku, butelkowana w 2020 roku z mocą 40% alkoholu. Reprezentant regionu Speyside finiszował w dębowych beczkach po portugalskim winie, które zapewniły mu słodkawych akcentów, niuansów orzechów włoskich, elementów wanilii i mlecznej krówki oraz fale wiśni i czerwonych jagód.
Destylarnia Cragganmore powstała w 1869 roku – została założona przez Johna Smitha, młodego, lecz doświadczonego w produkcji whisky gorzelnika, zdobywającego doświadczenie w takich destylarniach jak Macallan czy Glenlivet. Założyciel wybrał miejsce na założenie zakładu, biorąc pod uwagę dostęp do świeżej wody ze strumienia Craggan Burn (od którego zresztą nazwę wzięła gorzelnia) oraz bliskość linii kolejowej Strathspey. Dziś wzdłuż dawnej linii kolejowej prowadzi szlak turystyczny. Cragganmore Distillery znajduje się na oficjalnym szkockim szlaku Malt Whisky Trail - szlaku spacerowym, który obejmuje osiem gorzelni i jedną bednarstwo. Obecny właściciel destylarni, firma Diageo, sukcesywnie rozwija markę.
Woda do produkcji whisky pochodzi z Cragganburn, dopływu rzeki Spey. Jest to czysta woda źródlana z Cragganmore Spring, spływająca po twardej diabazie, doskonale nadająca się do produkcji whisky single malt. Jednak nie tylko jakość wody odpowiada za wyjątkowy charakter whisky. Destylacja w Cragganmore przebiega bardzo szybko, co również wpływa na klimat trunku. Cragganmore Distillery posiada cztery tradycyjne magazyny, w których przechowuje swoje beczki. Whisky finiszująca w beczkach po winie Porto tworzy kolekcję Distillers Edition, reprezentującą region Speyside.
Whisky Cragganmore z 2008 roku to przede wszystkim mocno owocowa ekspresja z niuansami włoskich orzechów i nieśmiertelnej wanilii prosto ze Speyside.
Barwa: wyraziście soczysty bursztyn;
Aromat: ciasto owocowe na biszkopcie, orzechy włoskie i kremowa wanilia;
Smak: czerwone owoce, prażone migdały i trochę pieprznych akcentów;
Finisz: suszone zioła, orzechy w miodzie i waniliowy pudding;
Podwójnie dojrzewająca ekspresja funduje doznania na wielu poziomach. Jak każdy single malt, najlepiej smakuje na czysto, bez dodatków, kiedy jej naturalny profil pozostaje niezakłócony. Warto sięgnąć po specjalistyczny kieliszek przeznaczony do degustacji whisky lub po klasyczny kieliszek do białego wina – odpowiedni kształt szkła wyciągnie z ekspresji jeszcze więcej smaków i aromatów.
Cała kolekcja Distillers Edition, poświęcona regionowi Speyside, przybrała spójny design. Butelki są zgrabne, lekko kanciaste. Etykieta i prostokątne pudełko na butelkę ma ciemny, szaro-zielony kolor i złociste napisy oraz ozdobniki. Eleganckie, luksusowe wydanie – czego chcieć więcej?
Złocisty single malt butelkowany w 2020 roku to kolejna ciekawa ekspresja z ramienia destylarni Cragganmore. Wydanie reprezentujące region Speyside skupia się na ukazaniu delikatnego charakteru, z którego ta lokalizacja jest znana. Whisky skierowana zdecydowanie bardziej do doświadczonych degustatorów niż amatorów – ci drudzy jednak również znajdą ogromną przyjemność w degustacji bursztynowego alkoholu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRAGGANMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |