Fuji Blended Whiskey to nowa propozycja destylarni Fuji Gotemba. Ta destylarnia cieszy się idealną lokalizacją z wodą źródlaną pochodzącą bezpośrednio z góry Fuji. Jest to mieszanka 3 rodzajów whisky zbożowych destylowanych w trzech różnych kolumnach oraz whisky słodowych różnych destylarni. Wyjątkowa specyfika nadaje trunkowi szeroką gamę aromatów i smaków. Leżakuje w beczkach z amerykańskiego białego dębu, co wpływa na obecność karmelowych nut dębu, gruszki i kakao. W zestawie otrzymujecie dwie szklanki, stworzone specjalnie do degustacji japońskiego trunku.
Destylarnia Fuji Gotemba to japońska destylarnia whisky należąca do grupy Kirin. Destylarnia znajduje się w mieście Gotemba, na południowo-wschodnim zboczu góry Fuji w prefekturze Shizuoka w regionie Chubu w Japonii. Leży na wysokości 620 m nad poziomem morza, a jej źródłem wody jest góra Fuji. Została założona w 1972 roku przez Kirin Seagram Ltd, Gotemba została wybrana jako miejsce lokalizacji gorzelni, ponieważ uważano, że panuje tu klimat najbardziej zbliżony do Szkocji: miasto jest znacznie chłodniejsze i mniej wilgotne (szczególnie latem) niż inne obszary Japonii, ze średnią roczną temperaturą około 13° C.
Whisky japońska jest najbardziej zbliżona do whisky szkockiej pod względem metod produkcji. Single malty i blendy są głównymi stylami wytwarzanymi przy użyciu alembików garnkowych i kolumnowych i dojrzewających w różnych typach beczek, w tym beczkach po bourbonie, beczkach po sherry i japońskim dębie Mizunara. Każda destylarnia obiera swój własny plan produkcji w zależności od wydania. W przypadku blendu Kirin Fuji połączone whisky słodowe z różnych destylarni z wytwarzanymi na miejscu trunkami przy użyciu trzech różnych destylatorów. Dojrzewanie odbyło się w beczkach po białym dębie amerykańskim, z których Japończycy – podobnie jak Szkoci – chętnie korzystają. Ta mieszanka podkreśla ogromną wiedzę mistrza gorzelnika Jota Tanaka, odpowiedzialnego za formułę edycji.
Złocista, japońska mieszanka, destylowana tuż pod górą Fuji, została zabutelkowana z mocą 46% alkoholu i pełnią zbożowych, owocowych i karmelizowanych niaunsów.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: karmelizowane nuty, gruszka i pigwa;
Smak: soczyste owoce, nuta kakao, lekko zbożowy;
Finisz: zboża i czekolada;
Ten złocisty, japoński blend, przez wielu z pewnością zostanie wykorzystany do stworzenia luksusowych koktajli alkoholowych, jednak my rekomendujemy cieszyć się dramem w inny sposób. Doskonale smakuje bez dodatków lub z nutą kropli wody niegazowanej.
Na bordowym, obszernym opakowaniu, zobaczycie złocisty zarys ośnieżonej góry Fuji. Nie zabrakło japońskich napisów. W pudełku kryją się dwie szklanki i lekko pękata butelka o szyjce średniej długości. Na froncie biała, prosta etykieta.
Fuji Blended Whisky czeka zarówno na doświadczonych smakoszy, jak i początkujących degustatorów. Japońskie whisky biją rekordy popularności i rosną na dość silną konkurencję dla klasycznych trunków ze Szkocji. Być może jesteś już jednym z fanów azjatyckich blendów? Jeżeli tak, to koniecznie spróbuj asortymentu destylarni Fuji Gotemba.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | KIRIN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |