Dlaczego warto kupić whisky Kirin Fuji Sanroku?
- Produkowana w gorzelni Fuji Gotemba, należącej do grupy Kirin
- Stworzył ją Master Blender Jota Tanaka
- Debiutowała w 2016 roku
- Owocowa, lekko pikantna i dymna
- Mieszanka 50% malt (w tym odrobina 20-letniej) i 50% grain whisky z jednego zakładu (2 partie malt i 3 grain)
- Leżakuje w beczkach po Bourbonie Four Roses (grupa Kirin jest właścicielem marki)
- Nie filtrowana, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 50% ABV
- Dla średniozaawansowanych
Fuji Sanroku, co oznacza „u podnóża góry Fuji”, to ekskluzywna japońska whisky typu blend produkowana w destylarni Fuji Gotemba. Wprowadzona na rynek w marcu 2016 roku mieszanka dojrzewająca w beczkach po bourobie, składa się z różnych whisky zbożowych, połączonych z whisky typu single malt. Master Blender gorzelni, Jota Tanaka, zdecydował się na butelkowanie trunku o mocy 50% alkoholu. Ciemna wanilia, toffi, orzechy makadamia, mocne kadzidło i opalony dąb nadają whisky niesamowitego charakteru. Słodki popcorn zanurzony w mlecznej czekoladzie wiruje w towarzystwie nut wiśniowych i czerwonych jabłek, podczas gdy na podniebieniu osiadają akcenty lukrecji i pieprzu. Fuji Sanroku można uznać dzisiaj za trunek kolekcjonerki, niełatwo dostępny poza Japonią. Ostatnia tura butelek japońskiego blendu opuściła destylarnię w 2019 roku.
Destylarnia Fuji Gotemba została otwarta w 1973 roku w pobliżu góry Fuji, a obecnie należy do firmy Kirin Group. Lokalizacja destylarni nie jest przypadkowa – klimat tych terenów jest bowiem bardzo podobny do szkockiego. Miasto Goteba znajduje się ponad 600 metrów nad poziomem morze, a jego klimat jest znacznie chłodniejszy i mniej wilgotny niż w przypadku innych obszarów. Gorzelnia uznawana jest za największą na świecie, pokonując szkocką destylarnię Glenfiddich. Jej powierzania to ponad pół miliona metrów kwadratowych! Fuji Goteba wytwarza rocznie około 12 milinowa litrów trunków. Produkuje whisky single malt i zbożowe z importowanego jęczmienia oraz zbóż ze Szkocji i Irlandii. Wykorzystuje oddzielne destylatory do produkcji whisky single malt i grain. Fuji Gotemba jest jedną z nielicznych destylarni w Japonii, która ma własną rozlewnię i blednarnię.
Zacier wykorzystywany do produkcji whisky Fuji Sanroku wytwarzany jest z whisky zbożowych, z dodatkiem torfowego słodu jęczmiennego. Pierwszym etapem wytworzenia zacieru jest namoczenie ziaren, co stymuluje je do kiełkowania i wytworzenia odpowiednich enzymów, rozkładających skrobię na cukry proste. Później, podczas suszenia – metodą podłogową lub przy użyciu torfu – rozrost rośliny jest hamowany. Następnie dochodzi do mielenia wytworu i jego zacierania w kadziach zaciernych, gdzie jest zalewany gorącą wodą w celu rozpuszczenia skrobi. Woda używana podczas całego procesu produkcji czerpana jest prosto z góry Fuji – jest to woda deszczowa, spływającej po zboczach i stopiony śnieg.
Co dalej? Ostygły zacier ląduje wraz z drożdżami do specjalnych kotłów na około 50 godzin, gdzie dochodzi do procesu fermentacji. Drożdże mają za zadanie przemienić cukry w alkohol. Kolejnym etapem jest destylacja. Fuji Sanroku destylowana jest dwukrotnie w kolumnach destylacyjnych. W odpowiednim momencie Master Disiller decyduje o rozpoczęciu maturacji płynów. Gorzelnia korzysta z beczek po bourbonie produkowanych przez ich własną wytwórnię – Four Roses Distillery. Whisky słodowa spędza w beczkach 20 lat, wiek pozostałych destylatów nie został określony przez producenta. Później Master Blender podejmuje się kupażowania, czyli połączenia wszystkich destylatów. Sztuka ta wymaga posiadania wyostrzonych zmysłów, które pozwolą odpowiednio balansować składniki. Końcowym etapem jest butelkowania alkoholu przez zakład Fuji Gotemba.
Genialny, złoty trunek zaskakuje fuzją wyważonych smaków i przemyślanych aromatów. Japońska whisky typu blend zachwyci słodyczą miodu i owoców, przy jednoczesnej obecności delikatnych nut dębowych i torfowych.
Barwa: złota;
Aromat: ciasto wiśniowo-migdałowe, dym z torfu dębowego, miód tymiankowy, dąb i bardzo delikatnie nuty torfu;
Smak: toffi, ciastka w czekoladzie, pieprz, różowa lemoniada, odrobina brązowego cukru, jabłko, gruszka;
Finisz: pojawiają się trawiaste nuty, karmelowa słodycz;
Pomimo dużej zawartości alkoholu wynoszącej 50%, whisky Fuji Sanroku jest delikatna i łatwa do picia bez dodatków, ewentualnie w towarzystwie paru kości lodu. Warto też testować trunek w mieszance Highball. To prosty, klasyczny i popularny sposób na delektowanie się ulubioną whisky. Wysoką szklankę napełnij lodem, wlej whisky, a następnie dodaj wodę gazowaną lub ginger ale. Wrzuć skórkę z cytryny do dekoracji i liście mięty. Mieszaj delikatnym ruchem, aby połączyć smaki.
Butelka Fuji Sanroku prezentuje się niezwykle finezyjnie i delikatnie, idealnie oddając klimat Japonii. Szkło jest obłe i pękate, pozbawione barwy. Etykieta w barwach ziemi przedstawia widok na ośnieżoną górę Fuji i informuje o szczegółach zawartości butelki. Minimalistyczny design produktu zachwyca i zwraca uwagę. Japońskie znaki nadają całości klasycznego klimatu, a kolorystyka przywołuje skojarzenia z tradycyjną sztuką japońską.
Japoński blend Fuji Sanroku to z pewnością oryginalny prezent. Z takiego wyboru będą zadowoleni zarówno smakosze i znawcy świata złotych trunków, ale również początkujący. Klasyczny, japoński design rozkocha każdego, a etykieta z pewnością przyciągnie wzrok prosto z półki barowej. Przystępny smak sprawia, że whisky dostosuje się do każdego podniebienia. Z pewnością sprosta wymaganiom nawet tego najbardziej wymagającego!
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Fuji Gotemba Distillery |
Marka | KIRIN |
Właściciel | Kirin |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |