KIRIN FUJI SANROKU 50% 0,7L

zdjęcie produktu KIRIN FUJI SANROKU 50% 0,7L

cena: 219.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ pow. 99 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDKIRIN
VOL%50
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJSingle Malt

Japoński blend produkowany u stóp góry Fuji

Fuji Sanroku, co oznacza „u podnóża góry Fuji”, to ekskluzywna japońska whisky typu blend produkowana w destylarni Fuji Gotemba. Wprowadzona na rynek w marcu 2016 roku mieszanka dojrzewająca w beczkach po bourobie, składa się z różnych whisky zbożowych, połączonych z whisky typu single malt. Master Blender gorzelni, Jota Tanaka, zdecydował się na butelkowanie trunku o mocy 50% alkoholu. Ciemna wanilia, toffi, orzechy makadamia, mocne kadzidło i opalony dąb nadają whisky niesamowitego charakteru. Słodki popcorn zanurzony w mlecznej czekoladzie wiruje w towarzystwie nut wiśniowych i czerwonych jabłek, podczas gdy na podniebieniu osiadają akcenty lukrecji i pieprzu. Fuji Sanroku można uznać dzisiaj za trunek kolekcjonerki, niełatwo dostępny poza Japonią. Ostatnia tura butelek japońskiego blendu opuściła destylarnię w 2019 roku.

Destylarnia Fuji Gotemba została otwarta w 1973 roku w pobliżu góry Fuji, a obecnie należy do firmy Kirin Group. Lokalizacja destylarni nie jest przypadkowa – klimat tych terenów jest bowiem bardzo podobny do szkockiego. Miasto Goteba znajduje się ponad 600 metrów nad poziomem morze, a jego klimat jest znacznie chłodniejszy i mniej wilgotny niż w przypadku innych obszarów. Gorzelnia uznawana jest za największą na świecie, pokonując szkocką destylarnię Glenfiddich. Jej powierzania to ponad pół miliona metrów kwadratowych! Fuji Goteba wytwarza rocznie około 12 milinowa litrów trunków. Produkuje whisky single malt i zbożowe z importowanego jęczmienia oraz zbóż ze Szkocji i Irlandii. Wykorzystuje oddzielne destylatory do produkcji whisky single malt i grain. Fuji Gotemba jest jedną z nielicznych destylarni w Japonii, która ma własną rozlewnię i blednarnię.

Woda ze zbocza góry Fuji

Zacier wykorzystywany do produkcji whisky Fuji Sanroku wytwarzany jest z whisky zbożowych, z dodatkiem torfowego słodu jęczmiennego. Pierwszym etapem wytworzenia zacieru jest namoczenie ziaren, co stymuluje je do kiełkowania i wytworzenia odpowiednich enzymów, rozkładających skrobię na cukry proste. Później, podczas suszenia – metodą podłogową lub przy użyciu torfu – rozrost rośliny jest hamowany. Następnie dochodzi do mielenia wytworu i jego zacierania w kadziach zaciernych, gdzie jest zalewany gorącą wodą w celu rozpuszczenia skrobi. Woda używana podczas całego procesu produkcji czerpana jest prosto z góry Fuji – jest to woda deszczowa, spływającej po zboczach i stopiony śnieg.

Od fermentacji do butelkowania – krok po kroku

Co dalej? Ostygły zacier ląduje wraz z drożdżami do specjalnych kotłów na około 50 godzin, gdzie dochodzi do procesu fermentacji. Drożdże mają za zadanie przemienić cukry w alkohol. Kolejnym etapem jest destylacja. Fuji Sanroku destylowana jest dwukrotnie w kolumnach destylacyjnych. W odpowiednim momencie Master Disiller decyduje o rozpoczęciu maturacji płynów. Gorzelnia korzysta z beczek po bourbonie produkowanych przez ich własną wytwórnię – Four Roses Distillery. Whisky słodowa spędza w beczkach 20 lat, wiek pozostałych destylatów nie został określony przez producenta. Później Master Blender podejmuje się kupażowania, czyli połączenia wszystkich destylatów. Sztuka ta wymaga posiadania wyostrzonych zmysłów, które pozwolą odpowiednio balansować składniki. Końcowym etapem jest butelkowania alkoholu przez zakład Fuji Gotemba.

Kremowe nuty jabłka, toffi i pieprzu

Genialny, złoty trunek zaskakuje fuzją wyważonych smaków i przemyślanych aromatów. Japońska whisky typu blend zachwyci słodyczą miodu i owoców, przy jednoczesnej obecności delikatnych nut dębowych i torfowych.

Barwa: złota;

Aromat: ciasto wiśniowo-migdałowe, dym z torfu dębowego, miód tymiankowy, dąb i bardzo delikatnie nuty torfu;

Smak: toffi, ciastka w czekoladzie, pieprz, różowa lemoniada, odrobina brązowego cukru, jabłko, gruszka;

Finisz: pojawiają się trawiaste nuty, karmelowa słodycz;

Fuji Sanroku bez dodatków lub formie Highball

Pomimo dużej zawartości alkoholu wynoszącej 50%, whisky Fuji Sanroku jest delikatna i łatwa do picia bez dodatków, ewentualnie w towarzystwie paru kości lodu. Warto też testować trunek w mieszance Highball. To prosty, klasyczny i popularny sposób na delektowanie się ulubioną whisky. Wysoką szklankę napełnij lodem, wlej whisky, a następnie dodaj wodę gazowaną lub ginger ale. Wrzuć skórkę z cytryny do dekoracji i liście mięty. Mieszaj delikatnym ruchem, aby połączyć smaki.

Tradycyjny design nawiązujący do kultury Japonii

Butelka Fuji Sanroku prezentuje się niezwykle finezyjnie i delikatnie, idealnie oddając klimat Japonii. Szkło jest obłe i pękate, pozbawione barwy. Etykieta w barwach ziemi przedstawia widok na ośnieżoną górę Fuji i informuje o szczegółach zawartości butelki. Minimalistyczny design produktu zachwyca i zwraca uwagę. Japońskie znaki nadają całości klasycznego klimatu, a kolorystyka przywołuje skojarzenia z tradycyjną sztuką japońską.

Fuji Sanroku jako oryginalny prezent

Japoński blend Fuji Sanroku to z pewnością oryginalny prezent. Z takiego wyboru będą zadowoleni zarówno smakosze i znawcy świata złotych trunków, ale również początkujący. Klasyczny, japoński design rozkocha każdego, a etykieta z pewnością przyciągnie wzrok prosto z półki barowej. Przystępny smak sprawia, że whisky dostosuje się do każdego podniebienia. Z pewnością sprosta wymaganiom nawet tego najbardziej wymagającego!

Podobne whisky

zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 18Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE 18Y 43,8% 0,7L GBTOGOUCHI | 18Y | 43.8 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 zł |
zdjęcie produktu TENJAKU 40% 0,5LTENJAKU 40% 0,5LTENJAKU | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram85.01 zł |
zdjęcie produktu TENJAKU PURE MALT 43% 0,7LTENJAKU PURE MALT 43% 0,7LTENJAKU | 43 | 0.7L | Japonia | Single Malt169.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu TENJAKU PURE MALT 43% 0,5LTENJAKU PURE MALT 43% 0,5LTENJAKU | 43 | 0.5L | Japonia | Single Malt129.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

Karol 2021-02-02
"Ciekawy japoński single malt, czuć owocowe nuty, zaliczony :), czy wrócę do niego - trochę drogi "

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy