Dlaczego warto kupić whisky Penderyn Independence?
- Gorzelnia Penderyn, oprócz whisky, produkuje również wódkę Five, likier Merlyn Cream i giny Brecon
- Debiutowała w 2013 roku jako druga (z planowanych 50-ciu) whisky z serii Icons of Wales
- Czysta, świeża, zbalansowana, moc owoców (jabłka, gruszki, cytrusy, melony, brzoskwinie, ananasy, banany), do tego rodzynki, miód, wanilia, toffi, krówki, czekolada, orzechy, nuty destylatu winnego, a także dąb, cynamon, imbir
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych po portugalskim wzmacnianym winie Madeira
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 41% ABV
- Whisky ta upamiętnia podpisanie deklaracji niepodległości USA w 1776 roku przez Thomasa Jeffersona, trzeciego prezydenta Stanów Zjednoczonych, który był Walijczykiem!
- Whisky limitowana, już nie produkowana!
Drugie wydanie z serii Icons of Wales o nazwie Independence upamiętnia podpisanie w 1776 roku amerykańskiej Deklaracji Niepodległości – na dokumencie podpis swój naniosło 56 mężczyzn, z których piętnastu miało walijskie korzenie. Jest to limitowana edycja z walijskiej destylarni, wykończona w beczkach po winie Madeira. Whisky została zabutelkowana z mocą 41% alkoholu i oferuje mocno owocowe smaki w towarzystwie akcentów siana, masła i bitej śmietany.
Istnieją dowody na to, że Walijczycy praktykowali destylację już w IV wieku. Destylarnia Penderyn z siedzibą w Brecon Beacons od 20 lat pracuje nad przywróceniem ducha oryginalnej walijskiej whisky. Firma Welsh Whisky Company została założona w 1998 roku, a pierwszy alkohol wypłynął z destylatorów Penderyn we wrześniu 2000 roku. Standardowe butelkowania marki dojrzewają w beczkach po whisky Evan Williams i Jack Daniel’s, a wykańczane są w beczkach po Maderze. W czerwcu 2008 roku Książę Walii otworzył centrum dla zwiedzających, osobiście przecinając wstęgę. Gorzelnia produkuje również likier, wódkę i gin. Penderyn ogłosił niedawno otwarcie nowej flagowej destylarni w historycznym mieście Llandudno w północnej Walii. Oznacza to ewolucję samej marki. Destylarnia niedawno przekroczyła roczną sprzedaż o milion butelek i zdobyła złoty medal w konkursie San Francisco World Spirits Competition.
W nowej lokalizacji znajduje się charakterystyczny jednokolumnowy destylator Faradaya – który produkuje whisky na najwyższym w branży poziomie alkoholu i jest kluczem do stworzenia delikatnego alkoholu. Co więcej, marka zaczęła produkować whisky single malt z torfowego jęczmienia, a taka sytuacja nie miała nigdy wcześniej miejsca w całej historii Walii. Penderyn Independence nie jest jednak opatrzony dymnym charakterem, a swoją kwintesencję klaruje w beczkach po winie Madera. Dzięki dokładnie opracowanej maturacji, trunek nabiera niezwykłej soczystości i kremowego klimatu.
Penderyn Independence o bardzo owocowa whisky single malt, która zachwyca nie tylko nutami jabłek, brzoskwiń i melona, ale również akcentami imbiru i cynamonu.
Barwa: jasne, przejrzyste złoto;
Aromat: owocowy, zielone jabłka i melon, nuty ananasa i wiśni, wanilia i miód;
Smak: kremowy banan, masło i bita śmietana;
Finisz: pikantny cynamon i dąb, krótki ale intensywny;
Ten walijski single malt świetnie smakuje podany na czysto. Dobrym pomysłem będzie dodatek w postaci dwóch lub trzech kropli wody. Sprawią one, że na wierzch wyjdą ukryte wcześniej głębiej akcenty imbiru i cynamonu. W cieplejszy dzień można pić single malta na dwóch kościach lodu, jednak raczej zrezygnowalibyśmy z wykorzystywania go w alkoholowych koktajlach. Nie dlatego, że nie będzie smakowało to dobrze, po prostu zwyczajnie szkoda tak świetnego alkoholu na bazę pod drinka.
Elegancka, smukła butelka z niezwykle długą szyjką zachwyca eleganckim designem. Przez bezbarwne szkło przebija się jasno-złoty kolor whisky. W samym centrum butelki widzimy niewielką, białą etykietę z czarnymi napisami o zróżnicowanych czcionkach. Informują nas o sposobie dojrzewania dramu, mocy alkoholu i objętości szkła. Trunek zakupimy w białym, prostokątnym pudełko z wszystkimi 56 podpisami wszystkich Walijczyków na Deklaracji Niepodległości.
Kolejny interesujący dram w stale poszerzającym się asortymencie walijskiej destylarni Penderyn. Idealny dla fanów owocowych alkoholi, którzy tęsknią do soczystych smaków jabłek, brzoskwini i melonów. To idealny single malt na cieplejsze dnie, a pity na kościach lodu smakuje tak samo wybornie, jak degustowany bez dodatków!
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.05L |