Dlaczego warto kupić whisky Mortlach Malt Rare Old?
- Nazwa Mortlach pochodzi z języka gaelickiego i oznacza „Śmiertelny”
- Debiutowała w 2014 roku jako pierwszy oficjalny bottling gorzelni (nie licząc wersji 16-letniej z serii Flora i Fauna)
- Złożona, ciepła, rozgrzewająca, dużo słodkich wypieków, pieczone jabłka, biszkopt, dżem z ciemnych owoców, słodkie orzechy, toffi, czekolada, rodzynki, a do tego skóra, dąb, wanilia, siano i pikantne przyprawy (cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir)
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Burbonie i sherry
- Butelkowana z nietypową mocą alkoholu 43,4% ABV
- Znakomita whisky na bardziej wystawną kolację, koniecznie z deską dobrych serów i wędlin
- Whisky znakomita na inwestycję – wycofana z produkcji!
- Srebrny medal na World Whiskies Awards w 2018 roku
Mortlach Rare Old dojrzewał w mieszance beczek po sherry i bourbonie. Ten szkocki single malt ujawnia złożoność i rozgrzewający charakter, a także pikantną stronę marki Mortlach. Trunek zadebiutował w 2014 roku, jako nowość bez określenia wieku, butelkowana z mocą 43,4 % alkoholu. Wyjątkowa whisky oferuje fuzję słodyczy, orzechów i orzeźwiających trawiastych nut.
Destylarnia Mortlach była pierwszą ze słynnych siedmiu destylarni w mieście Dufftown. James Findlater założył ją w 1823 roku, a wkrótce współwłaścicielami destylarni zostali Donald McIntosh i Alexander Gordon. Po kilku latach zakład został sprzedany Johnowi Robertsonowi w 1831 roku za cenę 270 funtów. Przez kolejne lata gorzelnia zmieniała właścicieli. W połowie XIX wieku, kiedy przerwano destylację, miejsce to było wykorzystywane jako browar i kościół. W 1923 roku Mortlach trafił pod skrzydła firmy John Walker & Sons. W 1964 r. w zakładzie rozpoczęto poważną renowację i wymieniono wszystkie alembiki. Obecnie zakładem zarządza międzynarodowe przedsiębiorstwo Diageo. W 2002 roku destylarnia w końcu wypuściła swoją pierwszą oficjalną butelkę. Obecnie oferta destylarni składa się z trunków Rare Old, Cask Strength oraz 18- i 25-letnich wypustów. Mortlach jest również głównym składnikiem wielu mieszanek Diageo, w tym blendu Johnnie Walker.
Zdolność produkcyjna destylarni Mortlach wynosi 2,9 mln litrów rocznie. Woda używana do produkcji pochodzi ze źródła Dykehead Catsvraig, które leży na wzgórzach Conval Hills w Speyside. Podłogi do słodowania w Mortlach były używane do 1968 roku, kiedy to gorzelnia przestawiła się na pozyskiwanie słodu z przemysłowego źródła. Słód wykorzystywany w single maltach pozbawiony jest torfowych nut. Producent informuje, że ziarno jęczmienia pochodzi z upraw z północnego Speyside. Słód w Mortlach jest mielony w tradycyjnym młynie słodowym na grubą „mąkę”.
Wszystkie zbiorniki fermentacyjne w zakładzie są tradycyjnie drewniane, wykonane z sosny Oregon. W nich zachodzi proces, który ma na celu wytworzenie alkoholu z cukrów przy użyciu drożdży. Destylarnia Mortlach posiada jedne z najbardziej charakterystycznych destylatorów w całej branży. Każdy z sześciu alembików ma inny kształt i rozmiar. Whisky w destylarni jest prawie potrójnie destylowana, co jest niezwykłe w przypadku single maltów z regionu Highland. Zakłada się, że poziom destylacji powinien być określony jako 2,81 – więcej niż dwie destylacje, jednak niewiele mniej niż trzy. Oryginalna receptura wyjątkowej techniki destylacji została opracowana przez Alexandra Cowie, który prowadził zakład do 1923 roku. Od tego czasu koncepcja ta jest dobrze strzeżoną tajemnicą i sprawia, że whisky Mortlach jest tak wyjątkowa. Nie bez powodu Mortlach Whiskey jest również nazywana „Bestią z Dufftown”. Gorzelnia posiada pięć tradycyjnych magazynów, w których dojrzewają destylaty. Marka jest znany ze stosowania beczek po sherry i w takich właśnie leżakuje Mortlach Rare Old. W przypadku tej pozycji wykorzystywane są również beczki po bourbonie.
Świetna pozycja z gamy single maltów Mortlach. Trunek, który zachęca do spróbowania innych wypustów marki. Prezentuje balans słodyczy z orzeźwiającymi nutami ziół oraz rozgrzewającym finiszem.
Barwa: bursztynowy złoty;
Aromat: słodkie ciasto, szarlotka, orzechy włoskie, krówka, nuty ziołowe;
Smak: laska cynamonu i wanilii, dąb, rodzynki, biszkopty, grzanka z masłem, dżem porzeczkowy;
Finisz: rozgrzewający, cynamon i wanilia;
Pierwszym krokiem do owocnej w smaki i aromaty degustacji whisky Mortlach Rare Old będzie wybór szkła. Rekomendujemy wykorzystać klasyczną szklankę typu tumbler, którą większość z nas ma w domu. Jeżeli jednak posiadamy specjalistyczny kieliszek do whisky – tym lepiej. Wyjątkowy single malt może być pity bez dodatków lub z paroma kropli wody, dla otworzenia wachlarza sensorycznych doznań. Odradzamy jednak dodawanie lodu – zbyt duża ilość rozpuszczonej, zimnej wody sprawi, że podniebienie stanie się mniej wrażliwe na smaki i aromaty, a one same stracą moc.
Wyjątkowa butelka whisky Mortlach przypomina karafkę. Kształt butli jest niezwykle elegancki i zdecydowanie minimalistyczny. Wyrafinowania prezentacji dodaje małe natężenie napisów na froncie i brak kolorowej etykiety. Mortlach Rare Old wygrywa nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Numer 2.81 na dole butelki nawiązuje do wyjątkowego sposobu destylacji. Butelka zakończona drewnianym korkiem sprzedawana jest w równie wytwornym pudełku o miedzianych barwach i złotych zdobieniach.
Mortlach Rare Old to wyjątkowy single malt i to pod wieloma względami. Już przez samo patrzenie na elegancką i minimalistyczną butlę z bursztynowym płynem, nabieramy ochoty na szybkie rozpieczętowanie trunku. Whisky zostawała poddana szczególnie dokładnie opracowanej i wyważonej destylacji, która zapewniła destylatowi wyjątkowo wyrazistych smaków i aromatów. Ten szkocki alkohol z regionu Highland zachwyci głównie smakoszy single malt whisky, którzy będą w stanie docenić jego wyjątkowość.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MORTLACH |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43.4 |
Pojemność | 0.5L |
Jim Murray | 79 |