CARDHU 12Y 40% 0,7L

zdjęcie produktu CARDHU 12Y 40% 0,7L

cena: 139.90 zł
DOSTĘPNOŚĆ 27 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDCARDHU
YEAR12Y
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt

Czarna skała bimbrownictwa

W języku gaelickim Cardhu oznacza „czarną skałę”. Nazwa ta pochodzi zapewne od wzgórza Mannoch, u stóp którego, od prawie 200 lat, znajduje się gorzelnia założona kiedyś przez rodzinę Cummingów. Ojciec założyciel gorzeli – John Cumming, jak wielu jemu podobnych bimbrowników, przez pierwsze lata swojej działalności zajmował się produkcją whisky nielegalnie. Trzynaście lat zajęło mu zalegalizowanie tej działalności; w 1824 zdobył upragnioną licencję i mógł we względnym spokoju doskonalić swoje destylaty. Lata mijały, gorzelnia rozwijała się, przechodzą z rąk ojca na syna, by wreszcie w 1893 roku związać się czymś, co dzisiaj nazwalibyśmy umową komercyjną, ze słynną firmą Johnnie Walker & Sons, za rekordową na tamte czasy kwotę 20.500 funtów, a zarządzający firmą Cumming został mianowany na jednego z dyrektorów, w rosnącym gigancie spod marki Johnnie Walker.

Słodycz rzeki Spey

Region Speyside, z którego wywodzi się whisky Cardhu, zamyka się w dorzeczach rzek Spey i Livet. To obszar pomiędzy miastami Inverness a Aberdeen, słynny między innymi z dużej ilości działających tam destylarni. Ten północno – wschodni region Szkocji zawiera się wewnątrz innego, słynnego z produkcji whisky, obszaru, a mianowicie Highlands, co stwarza niektórym znawcom złocistych trunków możliwość sklasyfikowania Speyside jako „podregionu” Highlands. Zdania co do klasyfikacji są jednak podzielone, a whisky ze Speyside są bardzo charakterystyczne, co czyni je stosunkowo prostymi do odróżnienia od innych destylatów z tego regionu Szkocji. Można bez wahania stwierdzić, że whisky ze Speyside należą do najsłodszych ze szkockich maltów, a dominujące w nich aromaty można sklasyfikować jako: kwiatowe, pełne i bogate; waniliowe i miodowe, z posmakiem sherry; praktycznie pozbawione dymu i torfu. Oczywiście każda z destylarni z regionu Speyside na swój własny, unikatowy styl; wpływ doboru mieszanek słodu jęczmiennego, typ i rodzaj torfu używanego do „palenia” słodu, rodzaj wody, jakość alembików, dobór beczek i wiele innych czynników wpływa w znaczący sposób na smak, jakość i charakter produkowanej whisky. Tym samy nie możemy jasno stwierdzić, że wszystkie whisky znad rzeki Spey będą słodkie i kwiatowe. W przypadku Cardhu 12 yo w smaku wybija się np. specyficzny trawiasty i ziołowy bukiet, nadając produktowi świeży i rześki smak.

Czy słód jest słodki?

Jedną z dewiz destylarni odpowiedzialnej za produkcję Cardhu 12 yo jest stawianie na jakość, kosztem czasu potrzebnego do wyprodukowania złocistego trunku. W tej szkockiej gorzelni proces fermentacji jest wydłużony, nawet do 75 godzin, a późniejsza destylacja odbywa się powoli, dzięki czemu whisky wchodzi w reakcję z miedzią z alembiku, co niewątpliwie ma wpływ na jej późniejszy, delikatnie metaliczny smak. Słód używany do produkcji Cardhu podgrzewany jest jedynie lekko suszonym dymem torfowym, przez co finalny produkt nie posiada w smaku zbyt wielu dominujących dymnych nut, idealnie wpisując się tym samym w charakter whisky ze Speyside. Cardhu 12 yo, sygnowaną jako „single malt” leżakuje się w beczkach po bourbonie, przy czym dla swoich blendów destylarnia Cardow (Cardhu) starzy swoje trunki głównie w beczkach po sherry. Fabryka wyposażona jest w trzy pary alembików, co przy codziennej pracy pozwala rocznie wyprodukować około 3 miliony litrów alkoholu. To bardzo dużo whisky.

Amber Gold czy Green?

Kolor: zielonkawy bursztyn.

Nos: łagodny, przyjemny, delikatnie dymny, jabłka, wrzosy, wanilia, orzechy.

Smak: delikatnie słodowy, kremowy, miód z sadu, maślane grzanki, płatki owsiane z sezonowymi owocami.

Finisz: przyjemny, ale krótki, waniliowy i dębowy, odrobinka sherry.

CCC, czyli Continental Cardhu Cocktail

Słodki, miodowy i maślany smak dwunastoletniego Cardhu idealnie kojarzyć się może tylko ze śniadaniem, więc jeśli okoliczności na to pozwalają lub gdy wstajecie na tyle późno, by na zegarku było grubo po 12:00, możecie spokojnie spożyć porcję lub dwie trunku ze Speyside w ramach waszego Continental Breakfast. Jeśli picie straight whisky na śniadanie nie leży w waszym guście, proponujemy przygotować sobie, w zaciszu domowej kuchni, „śniadaniowy” koktajl na bazie omawianego 12 to latka. Do shakera nalejmy 40 ml Cardhu 12 yo. Dodajmy dwie łyżeczki dobrej jakości miodu (polecamy miód polny), sok z połowy cytryny, białko jajka kurzego (cóż to za śniadanie – bez jaj) i kilka kropli ulubionego bittersa; dobrze sprawdzi się np. bitters cynamonowy, maślany, orzechowy itp. Shaker uzupełniamy kostkami lodu i wstrząsamy intensywnie. Gotowy płyn cedzimy do niskiej szklanki na kostki lub bryłkę lodu dobrej jakości. Pamiętajcie o użyciu przynajmniej jednego sitka barmańskiego, by pozbyć się niechcianych fragmentów pokruszonego lodu. Gotowy koktajl aromatyzujemy skórką pomarańczową i spożywamy w towarzystwie świeżego gofra, tosta z masłem lub francuskiego rogalika. Smacznego!

Fun with flags

Charakterystyczna i stosunkowo niska butelka skrywa destylat z Morayshire. Kształt, który można określić jako kwadratowy, z zaokrąglonymi brzegami, z solidną szyjką, co ułatwia nalewanie „domowe”, a jest niewielkim utrudnieniem dla barmanów, przywykłych raczej do wąskich i smukłych, zarówno butelek, jak i koleżanek po fachu. Przypominająca karafkę butelka często wykorzystywana jest, oczywiście już po spożyciu zawartości, do przechowywania innych trunków, chociażby domowych nalewek i kordiałów. Opakowanie utrzymane jest w tonacji królewskiej czerwieni, oznakowane rokiem legalizacji destylarni – 1824 i ozdobione symbolem kobiecej postaci wymachującej czerwoną flagą. Jest to bezpośrednie nawiązanie do XIX to wiecznej historii destylarni, związanej z żoną „ojca założyciela” Johna Cumminga, niejaką Heleną. Ta przedsiębiorcza kobieta niejednokrotnie pomagała mężowi przy produkcji whisky, a w czasach, gdy ich biznes nie był do końca legalny, strzegła domowego interesu w bardzo nietypowy sposób. Otóż gdy domostwo państwa Cummingów nawiedzali urzędnicy podatkowi, Helena, by ostrzec sąsiadów, na dachu stodoły wywieszała flagi, w umówionych wcześniej kolorach, będące sygnałem, że należy chować beczki i destylatory. Okazuje się więc, że whisky jest kobietą, a na pewno w przypadku Cardhu.

Single Malt i co z tego wynika

Lecz czym właściwie jest ów słynny single malt, zapyta wielu z Was. Bezpośrednie tłumaczenie mówi nam, że single malt whisky to trunek słodowy (malt), powstający w jednej, konkretnej gorzelni, z jednego rodzaju ziarna, w przypadku szkockiej z jęczmienia. Finalny produkt to często kupaż (mix) wybranych beczek i roczników, dla uzyskania konkretnego, oczekiwanego smaku i aromatu, nad czym czuwa zazwyczaj główny master blender danej destylarni. Wiek podawany na butelce single malt, w tym przypadku 12 „years old”, znaczy 12 lat leżakowania beczki w danej destylarni. Warto wszak pamiętać, że dla potrzeby uzyskiwania powtarzalnego smaku, producenci często mieszają whisky z danej gorzelni, np. poprzez użycie destylatów z różnych beczek albo z różnych roczników. Wszak beczka beczce nierówna. Określenie wieku, w omawianym przypadku 12 lat, odnosi się do faktu, że najmłodsza whisky z tej mieszanki spędziła co najmniej 12 lat w beczce. Przed butelkowaniem whisky rozcieńcza się wodą, do osiągnięcia oczekiwanej mocy ostatecznej, w tym przypadku 40%. Cardhu 12 yo to świetny start w świat single maltów, łagodny, przyjemny, wręcz śniadaniowy smak znajdzie na pewno dużo zwolenników. Umiarkowana cena i ciekawa butelka także zachęcają do wzbogacenia swojej kolekcji o ten właśnie produkt.

Podobne whisky

zdjęcie produktu CARDHU 15Y 40% 0,7LCARDHU 15Y 40% 0,7LCARDHU | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt189.00 zł |
zdjęcie produktu CARDHU 18Y 40% 0,7LCARDHU 18Y 40% 0,7LCARDHU | 18Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt309.00 zł |
zdjęcie produktu CARDHU GOLD RESERVE 40% 0,7LCARDHU GOLD RESERVE 40% 0,7LCARDHU | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt139.90 zł |
zdjęcie produktu CARDHU GOLD RESERVE 40% 0,7L GBCARDHU GOLD RESERVE 40% 0,7L GBCARDHU | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt139.00 zł |
zdjęcie produktu CARDHU AMBER ROCK 40% 0,7LCARDHU AMBER ROCK 40% 0,7LCARDHU | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt159.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu NIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Na prezent549.00 zł |
zdjęcie produktu JOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane55.99 zł |
zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7L KARTONCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7L KARTONCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane85.99 zł |
zdjęcie produktu OLD PULTENEY 12Y 40% 0,7L NEWOLD PULTENEY 12Y 40% 0,7L NEWOLD PULTENEY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS 40% 0,7LJACK DANIELS 40% 0,7LJACK DANIELS | 40 | 0.7L | USA | Tennessee Whiskey | Dobrze znane69.90 zł |
zdjęcie produktu BN KNOB CREEK RYE 50% 0,7LBN KNOB CREEK RYE 50% 0,7LKNOB CREEK | 50 | 0.7L | USA | Rye Whiskey179.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON CRESTED 40% 0,7LJAMESON CRESTED 40% 0,7LJAMESON | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram99.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON CASKMATES STOUT 40% 0,7LJAMESON CASKMATES STOUT 40% 0,7LJAMESON | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Dobrze znane89.00 zł |

Opinie

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy