Dlaczego warto kupić whisky Glen Moray Elgin Classic Port Finish?
- Whisky z gorzelni o ponad 120-letniej historii
- Subtelna, wyraziście słodka, ciepła
- Finiszowana w beczkach po słodkim portugalskim winie Porto
- Dla początkujących
- Doskonała zarówno na chłodne, jak i upalne dni
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Nagrodzona srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition w 2017 Roku
- W zestawie ze szklankami - idealna na prezent
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Glenmorangie Allta na 89.5.
Destylarnia Glen Moray powstała w roku 1897 w miejscu dawnej browarni. Pierwszy spirytus, którego powstanie odnotowano w ręcznie pisanych księgach rachunkowych, wyprodukowano w tym miejscu dokładnie 13 września 1897 roku i od tego czasu tworzono tam wspaniałe i innowacyjne whisky, leżakowanie w beczkach po winach, porto i sherry. W roku 1923 marka została odkupiona przez jedną z najbardziej rozpoznawalnych firm Glenmorangie. Następnie w roku 2004 przeszła pod skrzydła Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), a w roku 2008 przejęła ją spółka La Martiniquaise. Pomimo wielu zmian i przejęć, jedno się w gorzelni nie zmieniło – produkowanie wysokiej jakości whisky, o smaku i aromacie, który naprawdę trudno jest zapomnieć.
Destylarnia Glen Moray znajduje się w Elgin, historycznej stolicy Speyside, jednego z najsłynniejszych regionów produkujących szkocką whisky. Region ten rozciąga się na północy Szkocji, obejmuje dolinę Spey i skupia się wokół rzeki Spey. Jednym z powodów popularności tego miejsca, jako producenta whisky był łatwy dostęp do dobrej jakości wody. Także ciepły i łagodny klimat sprzyja leżakowaniu alkoholu w drewnianych beczkach. Styl whisky ze Speyside określany jest jako kremowy, miodowy, owocowy i łatwy w degustacji. Nie bez powodu więc whisky Speyside znane i cenione są na całym świecie.
Single Malt Glen Moray destylowane są w całości na miejscu, w firmowej destylarni jedynie z wody i słodu jęczmiennego, niezmiennie od 1897 roku. Alkohole niezmiennie, przez wszystkie lata działalności, dojrzewają w beczkach po Bourbonie z Ameryki Północnej. Przez ponad 120 lat główny destylarz marki zmieniał się jedynie 5-cio krotnie, dzięki czemu wszystkie tradycje i unikalne receptury przekazywane są z rąk do rąk w dokładny i szczegółowy sposób, a produkowane whisky od lat pozostaje na tak samo wysokim poziomie.
Glen Moray Port dojrzewa podwójnie – pierw w beczkach po Bourbonie, a ostatnie 8 miesięcy w beczkach, w których wcześniej leżakowało Porto z Gran Cruz, najsłynniejszej firmy produkującej porto na świecie. Trunek przejął z beczek intensywnych aromatów letnich owoców, ciemnej czekolady, cynamonu oraz wyraźnego różowego odcienia. Twórca whisky, Graham Coull, połączył smak whisky i aromaty porto w zbalansowany i pełen charakteru trunek.
Kolor: złoto-miodowy z refleksami różowego grejpfruta;
Nos: łagodny, słodki; pszenny tost, wanilia, jasny dąb, suszone owoce, rodzynki, kakao, toffi;
Smak: dobrze zbalansowany, delikatny; cytrusy, karmel, cynamon, miód, skórka pomarańczowa, rodzynki;
Finisz: długi; miód, słodkie przyprawy, delikatny dąb, czekolada, cynamon;
Tak wyjątkowe whisky o aromatach wspaniałego portugalskiego wina Porto to wspaniały trunek do delektowania się bez zbędnych dodatków. Pokojowa temperatura i niska szklanka typu old fashion to wszystko czego potrzebujesz. Dla wzmocnienia wrażeń można wykorzystać Glen Moray Port w typowo szkockim koktajlu z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, syropu imbirowego i kilku kropel płynnego miodu. Brzmi jak plan doskonały, prawda?
Butelki Glen Moray mają niezwykle interesujący i niespotykany kształt, którym wyróżniają się na tle whisky innych producentów. Butelka z jasnego szkła o delikatnie zaokrąglonej dolnej części i pękatej, zwężającej się ku górze szyjce przypomina architekturę pałacową. Na butelce umieszczono klasyczną etykietę, w której najwyższym punkcie znajduje się logotyp marki. Logotypem jest nazwa firmy oraz herb podzielony na cztery części. Każda z nich symbolizuje jedną z cech, które razem tworzą Glen Moray: uprawy słodu, z którego tworzą whisky, jej miodową słodycz i delikatność, drewniana beczka, w której leżakuje trunek i statek, dzięki któremu gotowe butelki trafiają na stoły praktycznie na całym świecie.
Pod logotypem widnieje duża nazwa marki, szczegóły dotyczące zamkniętego w butelce trunku, rysunek beczek wypełnionych whisky oraz podpis Mistrza Gorzelnika – Grahama Coulla. Etykieta podzielona jest kolorystycznie na ciemny granat, jasno-kremową wstęgę oraz żywy fiolet symbolizujący wino porto. Spójną całość tworzą złote elementy dekoracyjne i obramowania.
W tych samych kolorach utrzymane zostało kartonowe pudełko, w którym dodatkowo zamykana jest butelka: granat, krem i fiolet ze złotymi konturami. Z boku oraz na froncie pudełka widnieje nazwa marki i logotyp.
Być może znasz, a być może sam jesteś poszukiwaczem nowych przygód – butelka Glen Moray Port z dwoma prezentowymi szklankami to doskonały prezent dla takiej osoby. Whisky spodoba się także wszystkim znudzonym klasycznymi trunkami, niezależnie czy są amatorami czy znawcami tematu. Smak whisky z aromatem porto zachwyci dosłownie każdego, a dedykowane szklanki ze zdobieniem i nazwą marki wzbogacą domową kolekcję niezbędnego do degustacji szkła.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | porto Gran Cruz |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko ze szklankami |
Jim Murray | 89.5 |