Dlaczego warto kupić whisky japońską Akashi Red Japanese Blended Spirit Drink?
- Założycielem Eigashima Shuzo Co. Ltd. w 1888 roku był niejaki Hyokichi Urabe
- Debiutowała w ostatnich latach
- Słodko-owocowo-pikantna, z akcentami miodu, toffi, cytrusów, nieco sherry, dymu i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych (ponad 30%) i zbożowych starzonych od 3 do 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego i po bourbonie z dodatkiem destylatu z melasy
- Akashi Red to tak naprawdę „Spirit Drink” – ze względu na dodatek destylatu z melasy
- Świetna alternatywa dla klasycznych whisky, doskonale sprawdza się na niebanalny, acz prosty prezent, do drinków, czy na kostki lodu
Akashi Whiskey to jedyna whisky na świecie produkowana pod okiem wielkiego mistrza produkcji sake, Toji. Dlatego do produkcji whisky stosuje się wiele metod wytwarzania sake. Akashi Red to typowa japońska mieszanka. Do jej produkcji użyto 30% słodu jęczmiennego i 70% zboża. Dojrzewanie trwa co najmniej pięć lat: trzy lata w beczkach typu Hogsheads i dwa lata w beczkach z białego dębu. Ciemno-złota szata kryje aromaty pieprzu z miodem, smaki wanilii i drewna oraz gładki, cynamonowy finisz.
Żadna kategoria alkoholu nie budzi tylu emocji, co japońska whisky. Jeśli szukasz autentycznej japońskiej whisky w rozsądnej cenie, Akashi to marka, którą warto znać. Whisky Akashi jest produkowana w Akashi, Hyogo, w destylarni White Oak. W 1919 roku stali się pierwszą licencjonowaną destylarnią whisky w Japonii. Produkują również whisky pod marką Eigashima.
Mieszana whisky Akashi to najbardziej rozpowszechniona whisky destylarni White Oak. Jest to mieszanka whisky słodowych i zbożowych destylowanych na miejscu, a także pochodzących ze Szkocji. Profile blendów od Akashi przypominają nieco te szkockie, z łagodnym torfowym charakterem. Ogólnie rzecz biorąc, jest to lekka whisky, która sama w sobie smakuje wyśmienicie, ale błyszczy również w koktajlach takich jak Manhattan, Old Fashioned czy Japanse Highball. Japońska mieszanka pierwotnie była przeznaczona na rynek krajowy. Akashi Blended została wykonana na bazie trzciny cukrowej zmieszanej z mniejszą porcją importowanej szkockiej i destylowanej domowej whisky. Wersja Akashi Red dojrzewa trzy lata w beczkach typu Hogsheads i dwa lata w beczkach z białego dębu.
Akashi Red to mieszanka o cytrusowym aromacie, słodkim smaku drewna i wanilii oraz finiszu pełnym cynamonu i trwałości.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: pieprz cayenne, miód, limonka;
Smak: wanilia, aromaty cytrusowe i drewno;
Finisz: długotrwały, gładki, obecne nuty cynamonu;
Ta doskonale wyważona mieszanka, której charakter klaruje się dzięki idealnym proporcjom składników oraz dokładnie dobranym beczkom, sprawdza się w degustacji bez dodatków, ale również jako element wielu popularnych koktajlów. Świetnie dopasuje się do drinków takich jak Manhattan, Old Fashioned czy Japanse Highball.
Mocno pękata, obła butelka z wyjątkowo krótką szyjką – to w niej skrywa się złocista, japońska mieszanka. Biała etykieta okalająca całą butelką wszerz ma złociste i czerwone, japońskie napisy. Prezentacja jest dość prosta, jednak wyjątkowo elegancka i zachęcająca.
To whisky dla spragnionych oderwania od klasycznych, szkockich propozycji. Powiew egzotycznej świeżości zachęci smakoszy do skosztowania również innych propozycji od japońskiej marki Akashi. Ta wyważona mieszanka będzie doskonała na początek i na zapoznanie się z azjatyckim brandem. Pobudzi wyobraźnię i pozwoli docenić wysoki poziom produkcji destylarni White Oak.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Eigashima Distillery |
Marka | AKASHI |
Właściciel | Eigashima Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, z dodatkiem melasy |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |