Dlaczego warto kupić whisky japońską Akashi Blended Sherry Cask Finish 40% 0,5 litra?
- Gorzelnia Eigashima posiada zangielszczoną nazwę – White Oak (ang. „Biały Dąb”)
- Stworzona w ostatnich latach przez Master Blendera i właściciela zakładu Eigashima – MikioHaraishi
- Bogata, elegancka, pełna nut suszonych owoców, rodzynek, akcentów czekolady, toffi, pomarańczy ze skórką oraz dębu i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych (30%) i zbożowych leżakowanych co najmniej 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego oraz finiszowanych 6 miesięcy w beczkach po sherry
- Świetna pod lekkie cygaro lub z towarzyszeniem deski wędlin
- Doskonały stosunek jakość-cena!
Japońska destylarnia White Oak prezentuje mieszaną whisky Akashi, dojrzewająca w beczkach po sherry. Blended whisky zachwyca bursztynowym kolorem i akcentami soczystych owoców w towarzystwie kremowego dębu. Wydanie zabutelkowane z mocą 40% alkoholu prezentuje wyjątkowy charakter japońskiego stylu destylacji, którego korzeni powinniśmy dopatrywać się oczywiście w produkcji szkockiej whisky. Whisky Akashi jest rzadkością, a to dlatego, że jest produkowana tylko przez dwa do trzech miesięcy w roku, w bardzo małych ilościach.
Nowa moda na japońską whisky nie powinna sprawić, że zapomnimy, że jest to wielowiekowa tradycja sięgająca XIX wieku. Marka Akashi wywodzi się z destylarni White Oak, małej fabryki zlokalizowanej nad morzem, na zewnętrznych przedmieściach Kobe w Japonii. Założona w 1888 roku destylarnia jako pierwsza uzyskała oficjalną licencję od władz w 1919 roku. Warto wiedzieć, że fabryka zasłynęła przede wszystkim dzięki produkcji sake i shochu. Dopiero na przełomie lat 80. i 90. XX wieku produkcja whisky odnotowała rozwój i sukces. Bliskość portu Kobe dawała marce duże nadzieje eksportowe.
Historia japońskiej whisky jest głęboko związana ze Szkocją. Pod koniec XIX wieku środowiska japońskich gorzelni, specjalizujących się głównie w produkcji sake, zainteresowały się whisky – trunkiem, z którego Szkoci uczynili sztukę strzeżoną przez mistrzów i utrwaloną tradycją. Następnie kilku gorzelników wyruszyło na Stary Kontynent w nadziei zrozumienia metod produkcji whisky. Faktem jest, że zasoby naturalne i warunki klimatyczne Japonii idealnie nadają się do produkcji whisky. To nie przypadek, że atmosfera i krajobrazy są podobne w Szkocji i Japonii, choć dzieli je tysiące kilometrów. Whisky Akashi zaadaptowała i na nowo zinterpretowała szkocką tradycję, dodając nieco od siebie.
Whisky Akashi, dojrzewająca w beczkach po hiszpańskiej sherry, odkrywa przed nami soczyste smaki czerwonych owoców w połączeniu z nutami wanilii, dębu i przypraw.
Barwa: soczyste złoto;
Aromat: słodki, pełen czerwonych owoców, laska cynamonu i wanilii;
Smak: kompot, truskawki z bitą śmietaną, jagody i przyprawy korzenne;
Finisz: słodki, przyjemny, średniej długości;
Zanim przejdziecie do degustacji whisky Akashi, zaopatrzcie się w odpowiednie szkło. Najlepsza byłaby szklanka w kształcie tulipana z długą nóżką, jednak mamy do czynienia z blened whisky, która pozostawia nieco większe pole wyboru. Tutaj doskonale sprawdzi się również klasyczny tumbler – szkło o krótkich bokach i grubym dnie. Japońską whisky możecie cieszyć się na wiele sposobów. Degustacja na czysto pozwoli dobrze poznać trunek, jednak dodatek niewielkiej kostki lodu uwolni jeszcze więcej smaków i aromatów. Podobnie zadziała parę kropli wody niegazowanej.
Brązowe, minimalistyczne pudełko w prawdziwie japońskim stylu kryje pękate szkło o krótkiej szyjce, zwieńczonej czarną zakrętką. Gładka, bezbarwna tafla szkła pozwala podziwiać piękny kolor whisky wewnątrz. Czarna etykieta ma złote i białe napisy oraz japońskie znaki jej kopie umieszczono również na froncie opakowania. Całość prezentuje się elegancko i tajemniczo.
Marka Akashi, obecna na rynku od 2007 roku, zrobiła już wiele hałasu. Wszystko za sprawą doskonałych whisky o wyjątkowym charakterze. Tym razem japoński brand prezentuje blended whisky, bardziej dostępną dla większej grupy smakoszów złocistych trunków. Z pewnością trafi w gustach początkujących, jak i tych bardziej doświadczonych. Świetna pozycja na rozpoczęcie przygody z japońską whisky.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Eigashima Distillery |
Marka | AKASHI |
Właściciel | Eigashima Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |