Dlaczego warto kupić whisky japońską Akashi Meisei Blended 0,5 litra?
- Tak naprawdę whisky w gorzelni Eigashima destyluje się od 1984 roku
- Produkowana najprawdopodobniej od połowy lat 80-tych XX wieku, na rynki europejskie trafiła w XXI wieku
- Gładka, pełna, dość zróżnicowana, cytrusy, białe owoce, nuty słodowe, toffi, nieco dębu, dymu, wanilii i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych (45%) i zbożowych starzonych przez około 5 lat w beczkach po bourbonie
- Japońskie słowo „Meïsei” oznacza „Sława”
- Whisky blended typu premium, z większym udziałem słodowych destylatów
Eigashima Shuzo - White Oak Whisky Distillery położona nad malowniczym Morzem Wewnętrznym w portowym Akashi niedaleko Osaki uzyskała prawa do produkcji whisky już w 1919 roku. I choć z praw tych zaczęto korzystać wiele lat później, bo w 1961 roku, Eigashima zdobyła miano prawdziwego pioniera w produkcji tego niezwykłego trunku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Obecnie przedstawiciel już dziewiątego pokolenia, pan Mikio Hiraishi czuwa nad najwyższą jakością i zachowaniem tradycji zgodnie z dewizą firmy oznaczającą "szczerość".
W wyjątkowych, nadmorskich sceneriach Akashi w niewielkiej destylerni położonej zaledwie kilkadziesiąt metrów od brzegu kolejne pokolenia gorzelników pracują nad najwyższej jakości destylatami stanowiącymi dumę Eigashimy - Białego Dębu. Ich niezwykły charakter to zasługa Toji (mistrz sake - odpowiednik master distillera). Z nich to tworzy się Akashi White Oak Meisei. Prawdziwego "celebrytę" (Meisei) wśród japońskich whisky typu blended.
Japońska whisky typu blended zbudowana w 45% z whisky słodowej leżakowanej w beczkach z amerykańskiego dębu nie bez powodu otrzymała miano "Meisei" (celebryta). Świetny balans między gładkością i swoistą cielesnością whisky zbożowej a bogactwem smaków i aromatów oraz świeżością około pięcioletnich destylatów słodowych daje prawdziwie przebojowy efekt. Chwilami z White Oak Meisei aż chce się dzielić z przyjaciółmi i chyba właśnie taki zamysł przyświecał jego tworzeniu. Aromat spójny, świeży, z delikatną dębiną, owocami i wanilią. Nuty dymne niemal niewyczuwalne. W smaku okrągła i przyjemna. Swoistą wytrawność łagodzą nuty wanilii i biszkopta. Wyczuwalny dąb, w tle przyprawy korzenne i suszone cytrusy oraz drzewo sandałowe. Finisz średnio długi, wytrawny, bardzo delikatnie dymny z nutą czarnego pieprzu.
Kolor: złoty;
Nos: dębina, wanilia, suszone i świeże cytrusy, imbir
Smak: Wytrawny, nuty wanilii, biszkopta, drzewa sandałowego i czarnego pieprzu
Finisz: dębina, delikatnie dymny, czarny pieprz
Eigashima przyzwyczaiła nas już, do swoistego eleganckiego minimalizmu w opakowaniach swoich whisky. W prostym kartonowym pudełku z etykietą zawierającą najważniejsze informacje znajdujemy klasyczną butelkę z niemalże kopią etykiety z pudełka. Mało zachęcające? Nic bardziej mylnego! Ta pozorna prostota tylko pobudza wyobraźnię i chęć by odkryć co tak naprawdę kryje.
Natura Akashi White Oak Meisei jest nieco inna niż whisky single malt z Eigashimy. Jak na prawdziwego celebrytę przystało lubi przebywać wśród ludzi. Przy zachowaniu eleganckiej formy jest świeża i żywa. Raczej nie zazna spokoju w szklaneczce glencairn. W old fashioned, na lodzie lub jako whisky soda wśród gwaru rozmów i śmiechu - to jest żywioł Meisei.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Eigashima Distillery |
Marka | AKASHI |
Właściciel | Eigashima Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.5L |
Opakowanie | Karton |