Dlaczego warto kupić whisky japońską Akashi 5 letnią Sherry Cask Finish 50% 0,5 litra?
- Whisky w gorzelni Eigashima destyluje się tylko przez kilka miesięcy w roku (produkuje się tam głównie inne trunki, m. in. sake i shochu)
- Debiutowała w 2013 roku
- Słodko-wytrawna, bogata, pełna akcentów sherry, czekolady, sułtanek, kakao, kawy, toffi, ciemnych owoców, dębu, wanilii i ciepłych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych leżakowanych przez 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego oraz 2 lata po sherry
- Butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Znakomita z odrobiną wody lub z towarzyszeniem cygara lub gorzkiej czekolady
- Produkowana w bardzo niewielkich ilościach
Eigashima Shuzo - White Oak Whisky Distillery położona nad malowniczym Morzem Wewnętrznym w portowym Akashi niedaleko Osaki uzyskała prawa do produkcji whisky już w 1919 roku. I choć z praw tych zaczęto korzystać wiele lat później, bo w 1961 roku, Eigashima zdobyła miano prawdziwego pioniera w produkcji tego niezwykłego trunku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Obecnie przedstawiciel już dziewiątego pokolenia, pan Mikio Hiraishi czuwa nad najwyższą jakością i zachowaniem tradycji zgodnie z dewizą firmy oznaczającą "szczerość".
Akashi tworzy się sezonowo. Destylacja whisky odbywa się w okresie letnim podczas gdy w okresie zimowym cały wysiłek pochłania produkcja tradycyjnych japońskich sake i shōchū. Produkcja odbywa się w jednym pomieszczeniu a dębowe beczki pełne gotowego destylatu przechowywane są z uwagi na brak klasycznego magazynu na terenie całej destylerni. W tych niezwykłych warunkach mogą one oddychać pełnią niezwykle świeżego nadmorskiego powietrza.
Niezwykły charakter destylatów z Eigashimy to zasługa Toji (mistrz sake - odpowiednik master distillera). Jest to jedyna destylernia, która zdecydowała się powierzyć misję tworzenia whisky tak niezwykłej osobie. Pod jego czujnym okiem zaczęto używać znacznie mniejszych niż znane z produkcji szkockich whisky alembików, co w konsekwencji znacznie ograniczyło ilość fuzli i sprawiło, że destylaty Akashi przy zachowaniu niezwykłych walorów smakowych i zapachowych nie wymagają długotrwałego leżakowania aby uzyskać doskonałą gładkość i delikatność.
Ten pięcioletni single malt doskonale łączy niesamowity orientalny klimat spokojnych japońskich sadów z surowym i nieokiełznanym morzem. Wykorzystanie delikatnie torfowych słodów nadaje whisky Akashi charakteru a dwuletni finisz w beczkach po sherry uspokaja ją wrażeniem ciepła i harmonii. Akashi Sherry Cask 5YO zabiera nas w niezwykłą podróż. Nos prowadzi nas aromatami czerwonych wiśni, dębu, suszonych owoców i bakalii przez japońskie sady. Pierwsze łyki przenoszą nas niespotykaną świeżością na nadmorską plażę a finisz wieńczy podróż delikatną skórą, torfem i miętą dając wrażenie relaksu przy kominku gdzieś w porcie Akashi.
Zarówno pudełko, jak i sama butelka zaskarbiają serce prawdziwie japońską powściągliwością i prostotą sugerując, że to co najważniejsze ukryte jest we wnętrzu. W szklaneczce glencairn, w old fashioned, z odrobiną wody lub kostką lodu, za każdym razem Akashi Sherry Cask 5YO zabiera nas w inną podróż, w inne odczucia i miejsca.
Kolor: złoty;
Nos: czarna wiśnia, delikatne przyprawy korzenne i suszone owoce, delikatny dym torfowy
Smak: jedwabisty, z nutami jabłka i bakalii, piernika i cytrusów, w tle świeżo wyprawiona skóra
Finisz: mięta pieprzowa, cynamon, ledwie wyczuwalne nuty tytoniu i czekolady
Eigashima oferuje whisky nietuzinkowe, zaskakujące spójnością z zachowaniem charakteru. Jest to rzadka cecha u młodych whisky. Tymczasem Akashi Sherry Cask 5YO imponuje dojrzałością i niepowtarzalnością. Dla podróżników po świecie whisky będzie to ważny i niezapomniany przystanek w wędrówce do Kraju Kwitnącej Wiśni.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Eigashima Distillery |
Marka | AKASHI |
Właściciel | Eigashima Shuzo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |