Kolejna organiczna szkocka whisky single malt z cudownie organicznej destylarni Deanston, leżakowana przez 14 lat. W tym celu whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie, zanim trafiła na finisz w nowych dębowych beczkach. Złocista ekspresja pełna jest akcentów wanilii i owoców. Powstaje z wykorzystaniem tradycyjnych metod i lokalnych składników.
Położona 8 mil od Stirling i zaledwie 45 minut od Edynburga i Glasgow, destylarnia Deanston znajduje się nad rzeką Teith, przy wejściu do Parku Narodowego Loch Lomond and Trossachs. Będąc fabryką bawełny przez 180 lat, Deanston został przekształcony w destylarnię w latach 60-tych i od tego czasu destyluje whisky tradycyjnymi metodami. Po kryzysie w branży whisky, Deanston zaprzestała produkcji w 1982 roku na osiem lat, zanim została kupiona przez obecnych właścicieli Burn Stewart Distillers Limited.
Destylarnia Deanston działa zupełnie inaczej niż tradycyjna destylarnia szkockiej whisky i ma wiele unikalnych cech produkcyjnych, które składają się na wyjątkowy smak i wygląd whisky. Spirytus jest wytwarzany ręcznie przez mały zespół lokalnych rzemieślników, którzy polegają na tradycyjnych technikach destylacji - żadna technologia ani komputery nie są używane. Deanston używa wyłącznie jęczmienia uprawianego w Szkocji, a w 2000 roku jako jedna z pierwszych destylarni w Szkocji rozpoczęła produkcję whisky organicznej. Destylarnia wykorzystuje również 11-tonowy kadź zacierną z otwartą pokrywą – jedyną tej wielkości w Szkocji – oraz cztery unikalne alembiki z pochylonymi do góry ramionami linowymi i wrzącymi kulkami, które pomagają nadać whisky lekki charakter.
14-letni, organiczny single malt z destylarni Deanston to ekspresja pełna owocowych nut w komplecie z akcentami amerykańskiego dębu i miodu.
Barwa: jasnozłoty;
Aromat: miękki, owocowy i nuty słodkiego dębu amerykańskiego;
Smak: miękki, kremowy, słodki, słodowy, nuty miodu i wanilii;
Finisz: dąb, długo utrzymujący się i słodki;
Spójrz na whisky i ciesz się jej złocistą barwą. Trzymaj whisky w szklance pod światło i podziwiaj jej blask. Naste pnie skup się na zapachu – nos ma bowiem o wiele więcej receptorów smaku niż język! Następnie wypij whisky i racz się długim, słodkim finiszem. Do degustacji sprawdzi się niska szklanka o grubym dnie lub kieliszek do wina. 14-latek Deanston doskonale smakuje z dodatkiem wody.
Drewniany korek wieńczy średniej długości szyjkę. Butelka z bezbarwnego szkła jest obła i profilowana. Na froncie widnieje etykieta o lawendowym kolorze i złocistych napisach. Nie zabrakło przypomnienia o tym, że mamy do czynienia z organiczną whisky – jedyną taką na rynku! Trzeba przyznać, że 14-letnia ekspresja prezentuje się elegancko i zachęcająco.
To kolejna, ciekawa ekspresja w katalogu organicznej destylarni Deanston, opierającej produkcję whisky na tradycyjnych i autentycznych metodach. 14-latkiem rządzi dąb, a to wszystko za sprawą dojrzewania i finiszu w dębowych beczkach. Wspaniały single malt o otulających smakach i aromatach, celebrujący wspaniałość lokalnych i naturalnych składników.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DEANSTON |
Wiek | 14Y |
Pojemność | 0.7L |