18-letni single malt Deanston słynie z gładkiego wykończenia. Dram z regionu Highland ukazuje przywiązanie destylarni do jakości i tradycyjnych metod produkcji. Whisky ta cieszy się dużym uznaniem wśród entuzjastów i można ją pić czystą, z odrobiną wody lub na skałach. Ekspresja dojrzewała w dębowych beczkach po bourbonie i została zabutelkowana z mocą 43% alkoholu. Zachwyca pełnią miodowo-cytrusowych smaków.
Destylarnia Deanston położona jest w pobliżu wioski Doune, nad brzegiem rzeki Teith w regionie Highlands w Szkocji. Destylarnia powstała w 1966 roku w murach dawnej przędzalni bawełny znanej jako Deanston Mill. Młyn, którego początki sięgają 1785 roku, został pierwotnie zaprojektowany przez Sir Richarda Arkwrighta, jednego z pionierów rewolucji przemysłowej. W wyniku przekształcenia przędzalni bawełny w gorzelnię zachowano wiele z pierwotnej konstrukcji, w tym unikalne sklepione sufity i grube kamienne ściany, które obecnie zapewniają doskonałe środowisko dla dojrzewania whisky.
Gorzelnia Deanston wykorzystuje czystą wodę z rzeki Teith, która jest niezbędna zarówno w procesach zacierania, jak i destylacji. Jakość wody w rzece nadaje tej whisky wyjątkowy charakter. Destylarnia wykorzystuje lokalnie pozyskiwany słód jęczmienny, który jest niezbędny do wytworzenia brzeczki w procesie zacierania. Do fermentacji wykorzystuje się specjalny szczep drożdży, który pomaga przekształcić cukry zawarte w brzeczce w alkohol i wpływa na profil smakowy. Deanston wykorzystuje różne rodzaje beczek, w tym beczki z amerykańskiego dębu i beczki po bourbonie, które nadają whisky różne smaki. W przypadku 18-latka wykorzystano beczki po bourbonie z pierwszego napełnienia.
Złocista whisky oferuje przyjemne aromaty miodu i cytrusów, smak pełen toffi i finezyjnej pikantności oraz rozgrzewający finisz.
Barwa: głęboki bursztyn;
Aromat: bogaty i aromatyczny z nutami miodu, wanilii, owoców cytrusowych i nutą dębu;
Smak: gładki i dobrze zrównoważony z aromatami toffi, miodu, słodu i subtelną pikantnością;
Finisz: długi i rozgrzewający z utrzymującymi się nutami dębu, przypraw i słodkiego słodu;
Dodanie kilku kropli wody może otworzyć whisky, odsłonić ukryte smaki i złagodzić intensywność alkoholu. Najlepiej użyj szkła w kształcie tulipana. Do szklanki wlej niewielką ilość whisky. Za pomocą zakraplacza lub słomki dodaj do whisky kilka kropli wody o temperaturze pokojowej – woda powinna być pozbawiona gazu. Zacznij od kilku kropli i w razie potrzeby dodaj więcej. Zwróć uwagę, jak woda zmienia profil aromatu i smaku. Eksperymentuj!
Bursztynowy 18-latek czeka zaklęty w delikatnie pękatej, obłej butli, wykonanej z bezbarwnego szkła. Szyjka butelki jest profilowana i dość długa, a wieńczy ją zakrętka w kolorze bordowym. Na froncie widnieje etykieta o beżowym tle. Ma elegancki, stonowany styl i delikatne elementy ozdobne. Butla czeka w obszernej tubie, na której umieszczono rycinę prezentującą budynki destylarni, a niegdyś starego młyna.
Smakosze, którzy głęboko cenią szkocką whisky single malt i lubią odkrywać różne jej odmiany z różnych destylarni, z pewnością będą zachwyceni mogać skosztować 18-latka. Deklaracja wieku 18 lat i reputacja firmy Deanston w zakresie jakości sprawiają, że jest to pożądany dodatek do kolekcji. Koneserzy o wyrafinowanych podniebieniach i cieszący się złożonością i głębią smaku, jaką można znaleźć w dojrzałych whisky, będą w niebie. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z whisky, ale chcą poznać więcej opcji premium i poszerzyć swoje gusta również nie będą zawiedzione.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Deanston Distillery |
Marka | DEANSTON |
Właściciel | CVH Spirits Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |