Organiczna marka whisky Deanston z siedzibą w regionie Highlands w Szkocji, tym razem prezentuje 15-latka o złocistej barwie. Wydanie butelkowane z mocą 46,3% alkoholu i pozbawione filtracji na zimno, może pochwalić się certyfikatem Organic Food Federation. Na palecie nuty mlecznej czekolady, akcenty kawy z mlekiem i delikatne akcenty dębu.
Zanim whisky Deanston została pierwszy raz wydestylowana, miejsce jej lokalizacji służyło jako przędzalnia bawełny. Młyn wytwarzał własną energię za pomocą kół wodnych w rzece Teith. Fabryka bawełny została założona w 1785 roku i działała do 1965 roku, kiedy to ostatecznie została przekształcona w gorzelnię. Większość robotników mieszkała na miejscu, a w małej „enklawie” były nawet sklepy i kupcy. Dziś wszystkie te budynki należą do gorzelni i zostały zamienione na magazyny lub budynki gospodarcze. W 1833 roku destylarnia otrzymała koło wodne do wytwarzania energii do produkcji. Było to największe koło wodne w całej Europie. W 1949 roku koła wodne zostały wymienione na nowe, bardziej wydajne turbiny, które działają do dziś. Nadmiar energii trafia nawet do sieci energetycznej. W 1965 roku przebudowano cały zakład i rozpoczęto produkcję whisky. Nowa destylarnia została otwarta w 1991 roku z nowym wyposażeniem i jest teraz zdolna do produkcji whisky, ginu i wódki.
Whisky Deanston są dość mocne i aromatyczne. Po ponownym otwarciu asortyment marki znacznie się powiększył. Destylarnia oferuje teraz szeroką gamę whisky, w tym leżakowane w beczkach po sherry. Do czasu zamknięcia starej destylarni Deanston produkował również słód mieszany „Teith Mill”. Zarówno budynki gorzelni, jak i cztery alembiki są dość duże. Woda nie pochodzi ze źródła, ale z rzeki Teith, która przepływa obok gorzelni.
15-letni single malt Deanston pod jasno-złocistą barwą kryje kwieciste aromaty, smak orzechów włoskich i finezyjne akcenty pieprzu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: nuty kwiatów, grzanki maślane, limonka i wanilia;
Smak: owsianka z owocami, włoskie orzechy i akcenty pieprzu;
Finisz: waniliowy krem i miód;
Organiczny single-malt z regionu Highland w wieku 15 lat zapewnia wiele wrażeń. Aby w pełni wykorzystać degustację, należy odbyć ją w należyty sposób. Najlepszym sposobem będzie raczenie się trunkiem bez dodatków, z odrobioną wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Sięgnijcie po szklanice o tulipanowym kształcie, a z degustacji wyciągniecie wszystko, co tylko jest możliwe!
Szaro-lawendowa etykieta dobrze komponuje się ze złocistymi i białymi napisami. Te same kolory wykorzystano w prostokątnym pudełku, gdzie skrywa się lekko obła butelka, wykonana z bezbarwnego szkła. Długą, delikatnie pękatą szyjkę, wieńczy drewniany korek. Na pudełku dojrzymy również element ozdobny – nowy budynek destylarni Deanston.
Ciekawe wydanie z asortymentu marki Deanston wyda się szczególnie interesujące bardziej doświadczonym smakoszom, którzy będą w stanie docenić 15-letni proces maturacji słodu. Idealna pozycja na prezent dla zapalonego miłośnika whisky, który chętnie poznaje różne lokacje i regiony produkcji szkockich trunków słodowych.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DEANSTON |
Wiek | 15Y |
Pojemność | 0.7L |