Pierwsze informacje, jakie do nas docierają o tworzeniu whisky w okolicach malowniczego jeziora Loch Lomond w regionie Highlands, pochodzą z początku XIX wieku, a dokładnie z roku 1814. Niestety prócz dokładnej daty rozpoczęcia produkcji destylarni nie zachowały się żadne informacje na jej temat – ani z lat działalności ani nawet rok, w którym została zamknięta. Dzisiejsza destylarnia o nazwie Loch Lomond, którą to przejęła oczywiście od pobliskiego jeziora, została otwarta w roku 1964, a już dwa lata później wyprodukowała swoją pierwszą whisky single malt. Niestety również i ta gorzelnia nie przetrwała długo, bo zaledwie 18 lat. Ponownie życie tchnęła w nią spółka Alexandra Bullocha i marki Glen Catrine pod nazwą Littlemill Disitilery Co., która przejęła siedzibę destylarni oraz jej markę Loch Lomond w roku 1987. Tym samym firma wznowiła produkcję whisky single malt, a w roku 1993 rozpoczęła także produkcję whisky zbożowej. Dziś gorzelnia Loch Lomond pracuje w zupełnie niekonwencjonalnym stylu tworząc zarówno whisky słodowe, zbożowe jak i blended, a do tego wódkę i gin. Niekonwencjonalność wyszła marce na dobre, bo staje się coraz popularniejsza na rynkach międzynarodowych.
Niekonwencjonalne w Loch Lomond jest także podejście do produkcji alkoholu. Do tworzenia whisky wykorzystywane są w destylarni innowacyjne alembiki, których szyjki spirytusowe wyposażone są w specjalne tace destylacyjne, dzięki którym możliwe jest wyprodukowanie destylatu o zawartości alkoholu nawet 90 %. W tradycyjnych alembikach alkohol może osiągnąć co najwyżej 70 % alkoholu. Dzięki temu, że destylat osiąga wyższą niż zazwyczaj moc, osiąga również zupełnie nieznane dotąd lub trudne do uchwycenia aromaty. W Loch Lomond Mistrz Gorzelnik nie ma z tym najmniejszego problemu i chętnie eksponuje w produkowanych trunkach to, czego inne gorzelnie nie dają rady zatrzymać w swoich butelkach.
Gdy destylat jest gotowy zostaje starannie przeniesiony do beczek o najwyższej jakości, nad którymi opiekę sprawują bednarze z prywatnego zakładu bednarskiego marki! To sprawia, że whisky zawsze dojrzewa w najlepszych możliwych warunkach i najlepszych beczkach, które są nie tylko naprawiane i zacieśniane w odpowiedni sposób, ale także ponownie wypalane jeśli zajdzie taka potrzeba. Naturalne aromaty beczkowe są więc w produktach Loch Lomond bardzo intensywne i żywe.
Loch Lomond Single Grain po raz pierwszy pojawił się na rynku w roku 2016. Jest to whisky destylowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego, tworzona za pomocą aparatu Coffeya oraz starzona w beczkach po Bourbonie. Nie jest to typowa whisky zbożowa, ponieważ charakteryzuje się gładkim i nieco słodkim smakiem w stylu whisky słodowych. To właśnie dzięki użyciu słodu jęczmiennego i starzeniu w amerykańskich beczkach nasyciło ją odpowiednim charakterem i zapewniło doskonałą harmonię zarówno aromatu jak i smaku.
Barwa: bursztynowy;
Aromat: lekki i orzeźwiający; świeży jęczmień, trawa, słód, biszkopty, pieprz cytrynowy, ciastka maślane, pieczone jabłka, skórka cytrynowa, apple pie,
Smak: słodki i świeży; sok ananasowy, cytryna, wanilia, słodka dębina, banany, trawa cytrynowa, mleczne krówki;
Finisz: owocowy i trwały; przyprawy korzenne, soczyste jabłko, gruszka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa;
Ten unikalny trunek o wyjątkowym charakterze jest równocześnie trunkiem niezwykle uniwersalnym pod względem degustacji. Dla wprawionych i znających się na rzeczy, najlepiej serwować go saute w niskiej szklance, dla nowicjuszy i posiadaczy delikatnych podniebień – z odrobiną wody lub dużą kością lodu, a dla tych, którzy już wszystko o tej whisky wiedzą najlepiej w klasycznym koktajlu, jak whisky sour lub old fashioned. To sprawia, że Single Grain to whisky zarówno do sączenia w domowym zaciszu jak i dzielenia się na hucznej imprezie.
Zamknięcie whisky z butelce o barwach czerni i intensywnej czerwieni było doskonałym posunięciem marketingowym, ponieważ w ten sposób Loch Lomond Single Grain samo wpada w oczy. Butelka ma klasyczny kształt – wąski, okrągły z długą subtelnie pękatą szyjką. Wykonana jest z czarnego błyszczącego szkła i ozdobiona czerwoną zakrętką oraz krótkim kapturem ze złotą nazwą producenta. W środkowej części butelki znajdują się tłoczenia – jedno jest w górnej części i przedstawia datę 1814, czyli rok otwarcia pierwszej destylarni, a drugie w kształcie koła przedstawia nazwę marki. Wewnątrz tłocznia umieszczono logotyp firmy, którym jest złoty jeleń z imponującym porożem, którego okala nazwa producenta i góruje nad nim królewska korona. Pod tłoczeniem znajduje się wąska etykieta w kolorze intensywnie czerwonym o złotym wykończeniu, na której umieszczono nazwę whisky i szczegóły jej dotyczące również w kolorze złotym.
Butelka zamykana jest w wąskiej tubie odpowiadającej jej kolorystycznie. Na czarnym tle umieszczono duży, złoty logotyp marki – jeleń z dużym porożem – nazwę firmy w kolorze białym, nazwę whisky w złocie oraz informacje na jej temat. W części oddzielonej złotymi liniami o czerwonym tle znajduje się podpis twórcy i informacja, że whisky została stworzona z wysokiej jakości słodu jęczmiennego.
Single Grain od Loch Lomond to whisky, która potrafi dokonać to, czego nie udało się nikomu innemu, czyli zadowolić wszystkich. Z pewnością będzie to miła odmiana i unikalne doświadczenie dla doświadczonych smakoszy, ale przyniesie radość z degustacji też laikom. Zapakowana w elegancką tubę może posłużyć za najlepszy prezent i przynieść obdarowywanemu wiele przyjemnych chwil.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Producent | Loch Lomond Distillery |
Marka | LOCH LOMOND |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Jim Murray | 93 |