Oto14-letni single malt z Loch Lomond, który dojrzewał w beczkach z dębu amerykańskiego i lekko prażonego dębu francuskiego z regionu Limousin przez okres do dwunastu miesięcy. To wyrażenie zostało zabutelkowane z mocą 46% alkoholu bez filtracji na zimno. Aromat zapewnia wspaniały owocowy charakter, z zielonym jabłkiem i gruszką, cynamonem i cytryną. Słodkie toffi i waniliowa krówka tworzą słodkie podniebienie, wraz z wybuchem cytrusów, grejpfruta i prażonego dębu. Finisz jest długi z rozgrzewającą dębową przyprawą goździków i anyżu.
Whisky Loch Lomond zostały docenione podczas wielu renomowanych konkursów branżowych , takich jak San Francisco World Spirits Awards, International Wine & Spirits Competition, World Whisky Awards, International Spirits Challenge i The Scotch Whisky Masters. Pierwsza siedziba dawnej destylarni Loch Lomond sięga 1814 roku i znajdowała się na północnym krańcu Loch Lomond w pobliżu Tarbet. Obecna marka została założona w 1964 roku przez byłych właścicieli destylarni Littlemill w Bowling. Produkcja rozpoczęła się w 1965 roku. W 1984 roku destylarnia wstrzymała produkcję do czasu przejęcia firmy przez Glen Catrine Bonded Warehouses i wznowienia produkcji słodu w 1987 roku. Wytwarzanie whisky zbożowej rozpoczęło się w 1993 roku, a w 1999 roku dodano dwa nowe alembiki słodowe. Do 1994 roku Loch Lomond było jedyną destylarnią w kraju, która zajmowała się produkcją zarówno whisky zbożowej, jak i słodowej.
Były właściciel Littlemill Distillery, Duncan Barton, opracował obecne miejsce dla destylarni Loch Lomond. Dostarczył innowacyjne alembiki słodowe, które spoczywają w cylindrycznych szyjkach destylatorów spirytusowych. Tradycyjnie szyje alembików słodowych są otwarte. Alembiki Loch Lomond zawierają specjalne tace destylacyjne w szyjkach, co pozwala na większy kontakt z chłodzącymi oparami alkoholu, co podobno zwiększa wydajność procesu. Te alembiki mogą wytwarzać alkohol do 90% mocy, podczas gdy normalne alembiki dostarczają alkohol na poziomie około 70%. Wyrobiony styl pozwala na uchwycenie i podkreślenie różnych nut smakowych.
14-latek od Loch Lomond to pełna owocowego charakteru whisky. Tutaj różnorodne przyprawy spotykają się ze słodyczą dębu, płynącą prosto z dokładnie dobranych beczek.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: mocno owocowy z przewagą gruszek i jabłek, akcenty cynamonu i cytrusów;
Smak: wanilia i karmel, jeszcze więcej cytrusów i prażony dąb;
Finisz: dość długi, pełen przypraw i dębu;
Dojrzewająca przez 14 lat whisky ze szkockiej destylarni doskonale smakuje degustowana z niskiej szklanicy typu tumbler. Taka forma szkła, o grubym dnie, pozwala w pełni poznać smaki i aromaty ekspresji. Aby zdobyć nieco więcej niuansów, warto dodać dwie kropelki niegazowanej wody o pokojowej temperaturze.
To wydanie zdominował kolor niebieski. Barwa nieba zawitała na prostokątnym pudełku oraz na etykiecie na froncie smukłej butelki. Bezbarwne szkło gładkiej butli pozwala podziwiać bursztynową barwę whisky za taflą. Nie zabrakło złocistych akcentów – nie tylko napisów, ale również symbolu marki, czyli rogatego jelenia.
Niezwykle przyjemna, lekka whisky, opracowana w najmniejszym szczególe przez najlepszych specjalistów. Dokładny dobór dwóch rodzajów drewna do procesu dojrzewania sprawił, że ekspresja zyskała różnorodne smaki i aromaty. Za destylacją, wpływającą na doskonały profil whisky, stoją wyjątkowe w branży alembiki. 14-letni single malt z destylarni Loch Lomond to trunek dla każdegi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LOCH LOMOND |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |