Dlaczego warto kupić whisky Speyburn Hopkins Reserve?
- Data powstania gorzelni Speyburn (1897 rok) była wybrana specjalnie przez jej założycieli – był to rok Diamentowego Jubileuszu królowej Wiktorii (60-lecie panowania)
- Debiutowała w 2018 roku dla rynku Travel Retail
- Bardzo lekka, subtelna, z odrobiną nut torfowo-dymnych, dużo dojrzałych cytrusów, jabłek, toffi, wanilii, zbożowych płatków, przypraw (do piernika, cynamon), a także dębu i delikatnych ziół
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie, w których wcześniej maturacji poddano torfową whisky
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Jest to pierwsza lekko dymna pozycja w portfolio gorzelni Speyburn, powstała w hołdzie dla Johna Hopkinsa, założyciela destylarni
- Świetna dla początkujących, doskonała jako baza do klasycznych koktajli
Butelkowany z mocą 46% single malt ze Speyside powstał jako hołd dla braci Hopkins, założycieli destylarni Speyburn. Hopkins Reserve dojrzewał w beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu białego po bourbonie, w których wcześniej znajdowała się również torfowa whisky. Dzięki temu dram charakteryzuje się delikatnymi akcentami dymu. Złota whisky została wyprodukowana przy użyciu świeżej źródlanej wody ze źródeł Granty Burn. Oczekuj pełni sensorycznych wrażeń, zdominowanych przez fale cytrusów, jabłek i toffi.
Speyburn to kultowa destylarnia położona w dolinie Granty Glen na północnym krańcu Rothes w regionie Speyside, należącym oficjalnie do większego regionu Highland. Malownicza destylarnia jest najczęściej fotografowaną gorzelnią w Szkocji! Do zaprojektowania gorzelni zatrudniono słynnego architekta destylarni Charlesa Doiga. Doig był najbardziej znanym architektem od tego typu budynków w Szkocji i był odpowiedzialny za zaprojektowanie 56 zakładów, w tym siostrzanych Balblair i Pulteney. Gorzelnia została założona w 1897 roku przez dwóch braci Johna i Edwarda Hopkinsów. Rozpoczęcie produkcji zaplanowano na 1 listopada, ale z powodu opóźnień w budowie prawie nie doszło to do skutku. Zdeterminowani do produkcji whisky bracia odpalili destylatory, mimo że destylarnia była niedokończona. Legenda głosi, że w środku szalejącej burzy destylarnia bez okien i drzwi napełniła swoją pierwszą beczkę.
Lokalizacja destylarni została wybrana ze względu na dostęp do krystalicznie czystej wody ze źródeł Granty Burn. Destylarnia do dzisiaj używa tego źródła wody na zmianę z wodą z Broad Burn. Jakość wody wykorzystywanej w wielu etapach produkcji whisky ma niezwykłe znaczenie dla charakteru dramu. Woda może wpłynąć na delikatność, a także zafundować lekkie, mineralne akcenty smakowe. Równie ważny jest oczywiście sam sprzęt, na którym pracują gorzelnicy. Architekt budynky destylarni – Doig - był również odpowiedzialny za stworzenie wentylatora, który znajdował się na szczycie kominów pieca. Pagody, bo tak nazywano wentylatory, poprawiły wydajność pieców do produkcji słodu poprzez odciąganie dymu torfowego podczas suszenia jęczmienia. Speyburn była pierwszą destylarnią, która wprowadziła słodowanie bębnowe. Utrzymywała je do 1968 roku, kiedy przeszła do współpracy z komercyjnym producentem słodu. Warto jednak zauważyć, że torfowy charakter Speyburn Hopkins Reserve nie bierze się bezpośrednio od ziarna suszonego torfem, a z dębowych beczek!
Speyburn Hopkins Reserve skrywa w sobie nutę delikatnego torfu, który świetnie współgra z akcentami cytrusów i kremowego toffi.
Barwa: jasne, ciepłe złoto;
Aromat: subtelny dym, cytrusy, toffi i przyprawy;
Smak: owocowy, słodki, jabłko i toffi, zbożowe nuty, skórka cytryny i wędzonka;
Finisz: skórka z cytrusów, subtelny i długi;
Ten cytrusowy i lekko dymny single malt to idealna opcja dla początkujących z torfową whisky. Trunek świetnie smakuje bez dodatków, dlatego najlepiej raczyć się nim w kieliszku do degustacji lub w szklance typu tumbler. Dobrym pomysłem będzie dodanie do złocistego alkoholu dwóch kropli wody, które jeszcze bardziej wzmocnią nuty dymu oraz zintensyfikują akcenty skórki cytrynowej.
Na froncie prostokątnego pudełka możemy podziwiać niezwykle malowniczą, ceglaną destylarnię Speyburn. Nic dziwnego, że to najchętniej fotografowana gorzelnia w całym kraju! Butelka single malta ma prosty, subtelny design. Samo szkło jest bezbarwne, a szyjka dość długa. Beżowa etykieta za pomocą srebrnych napisów informuje o zawartości szkła, a nad wszystkim czuwa symbol marki, czyli ryba. Dla spragnionych sekretów produkcji, po prawej stronie umieszczono również podpis Master Distillera odpowiedzialnego za przygotowanie formuły oraz realizację dramu.
Owocowa delikatność charakterystyczna dla whisky ze Speyside oraz torfowe nuty znane ze słodów Highland spotykają się w tej prostej butelce z bezbarwnego szkła. Świetny single malt na rozpoczęcie przygody z bardziej wyrazistą formą whisky słodowej. Idealny dram na wiele okazji. Ciężko nam zdecydować, czy wolelibyśmy raczyć się nim w gronie znajomych, czy może w towarzystwie dobrej książki podczas spokojnego wieczoru.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Speyburn Distillery |
Marka | SPEYBURN |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański biały, torfowa whisky |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko karton |
Typ whisky | torfowa |
Jim Murray | 92 |