Dlaczego warto kupić whisky Speyburn 18 years old?
- Zadebiutowała w 2018 roku
- Dedykowana kierownikowi gorzelni, Bobby’emu Andersonowi, który w roku debiutu tejże whisky świętował 18 rok pracy w Speyburn
- Pełna ciała, niezwykle ciepła, złożona, ujmująca
- Leżakowana przez 18 lat w kombinacji beczek po Bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno
- Butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Whisky koneserska - 1500 butelek rocznie
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Niepozorna, wręcz enigmatyczna destylarnia Speyburn, znajdująca się nieopodal krystalicznie czystej wody rzeki Grant Burn, jest na naszym rynku bardzo mało opatrzoną pozycją. Destylarnia nigdy nie starała się walczyć o klienta czystym przekazem marketingowym — postawili na produkt. W Ameryce miłośnicy whiskey docenili jakość Speyburn i sam ten fakt powinien być wystarczająco mocną rekomendację, żeby chociaż spróbować produktów spod ręki tak wyśmienitych i doświadczonych rzemieślników.
Historia budynku i procesu produkcji pierwszego destylatu sięga 1897 roku, w diamentową rocznicę panowania królowej Wiktorii. Zbudowana została przez Johna Hopkinsa w bardzo charakterystyczny sposób. Budynek ze względu na uwarunkowania musiał zostać zaprojektowany ergonomicznie jako wielopoziomowa konstrukcja. Decyzja nie została wybrana bez powodu. W tym rejonie jest prawdopodobnie najbardziej miękka woda w całej Szkocji. Koneserzy szkockiej wiedzą jak bardzo duży nacisk kładzie się miękkość wody w tym typie whisky.
Głównym produktem w portfelu marki jest 10-letni Speyburn. Menedżer destylarni Bobby Anderson obchodził swój osiemnasty jubileusz i z tej okazji do rodziny dołączyła specjalna edycja 18-letniej whisky Single Malt Speyburn 46%.
Już sama historia destylarni świadczy o filozofii marki i charakterze ludzi nadających jej kształt. Chcąc być jak najbliżej najlepszego źródła, bezkompromisowo podeszli do stworzenia charakterystycznej budowli.
Nie tylko samą wodą jednak destylarnia stoi. Drugim bardzo ważnym elementem było pozyskanie ziarna. W tym przypadku to odwołanie się do tradycji i ukierunkowanie na jakość stało się pierwszorzędne. Dlatego destylarnie zaopatrują tylko najlepsi dostawcy w niepowtarzalny słód najwyższej klasy.
Organizując wszystko, co tylko jest potrzebne do produkcji lokalnej szkockiej whisky z regionu Speyside, możemy ich traktować jako ambasadorów tego miejsca.
Prosto, czysto i bez zbędnych dodatków (zwłaszcza w swoim bursztynowym trunku) udowadniają, że sednem po prostu dobrze wykonana praca. Bije od nich prawdziwa szczerość i chęć dzielenia się z odbiorcami darami ziemi w postaci “wody życia”.
Produkcja ich szkockiego single malta rozpoczyna się od mielenia słodu w 10 tonowym młynku nazywanym “Boby”. Długi proces produkowania zacieru oferuje wytworzenie się przejrzystej i pełnej smaku brzeczki.
Długotrwała, bo 72-godzinna fermentacja w kadziach z jodły i ze stali nierdzewnej wytwarza 8% ekstrakt nasycony w pełni wykształconymi estrami, które zapewniają trunkowi typowy, świeży i satysfakcjonujący owocowy charakter. Drewniane kadzie przyczyniają się do ubarwienia nut smakowych i zapachowych o zapachy czekolady czy toffi.
Destylacja zachodzi w bardzo klasycznych destylatorach przypominających kształtem cebulę, o szerokiej podstawie i chudej szyi. Zaskakujące jest tradycyjne podejściem do końcowego elementu destylacji, czyli umożliwienia naturalnego skroplenia się cieczy w drewnianych baliach.
Ostatni długo wyczekiwany proces, czyli dojrzewanie odbywa się amerykańskich i hiszpański dębowych beczkach. Nabierając pełnego smaku przepełnionego tropikalnymi nutami owoców, ciemnej czekolady, miodu i przypraw.
Whisky cieszy oko swoim prawdziwym (bez dodatków barwników) bursztynowym kolorem, ze środka butelki przedzierają się drobinki pomarańczowej barwy
Nos: Silny klasyczny Speysideowy nos, alkohol potrzebuje chwili oddechu w szkle, żeby wyczuć nuty słodkiej pomarańczy, przyrumienionego masła, orzechów, karmelu, toffi, moreli, skórek cytrusów.
Smak: Z początku wyczuwalny bardzo odważny, wyrazisty charakter alkoholu następują po nim na języku bardzo pełny smak kandyzowanych pomarańczy, miodu, słodu, cytrusów, pieprz. Tuż pod w drugiej linii skrywają się cięższe nuty orzechów i dymu.
Finisz: Odpowiedni i odpowiednio długo utrzymujący się finisz jak na whisky w swojej klasie, o drzewiastym i przywołującym na myśl charakterze sherry.
Dodaj kostkę lodu, która schładzając i rozcieńczając drink, ujarzmi moc alkoholu, pozwalając nacieszyć się pełnią smaku i niezwykłym, świeżym nosem.
18-letniemu Speyburnowi idealnie towarzyszyć może Twój ulubiony łagodny ser, który zniweluje długi finish whisky lub ser w typie gouda, który wręcz podkręci go i pozwoli cieszyć się posmakiem trunku przez resztę wieczoru.
Edycja specjalna ma większe, bardziej okazałe opakowanie niż przy okazji młodszych roczników. Ozdobne opakowanie i zawartość bardzo dobrze spisze się w roli prezentu dla wielbiciela dobrego whisky.
Kształt butelki jest identyczny z pozostałymi rocznikami Speyburna. Czerwony kolor etykiety nadaje jej bardziej poważnego wyglądu, jak przystało na 18-letni alkohol.
Jeśli 15-letni Speyburn rozbudził i przekonał Twój koneserski gust na coś nowego z destylarni Speyburn, to jego o 3 lata starszy, pełnoletni brat będzie cechował się dojrzalszym smakiem, ze wciąż lekko niepokornym, nastoletnim charakterem.
Jeśli masz zamiar obdarować tą butelką konesera szkockiej whisky, to możesz go nie lada zaskoczyć. Speybrun nie jest oczywistym wyborem zwłaszcza na Europejskim rynku. Rzadkość tego whisky równie mocno ucieszy fana, ponieważ jest to bardzo limitowana edycja 1500 butelek rocznie na cały świat.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Speyburn Distillery |
Marka | SPEYBURN |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | Pudełko |
Nakład | 1500 butelek rocznie |
Jim Murray | 86 |