Dlaczego warto kupić whisky Speyburn 10 years old zestaw ze szklankami?
- Gorzelnia Speyburn może pochwalić się tytułem „Scotland Distiller of the Year” przyznanym na Icons of Whisky w 2017 roku
- Premiera 10-letniej Speyburn miała miejsce w 1992 roku
- Gładka, słodka, owocowa
- Leżakowana przez 10 lat w kombinacji beczek po Bourbonie i sherry
- Doskonała dla początkujących
- Świetny stosunek jakość-cena
- Złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku i w 2020
- Zestaw idealny na prezent
Pierwsza butelka whisky powstała w gorzelni Speyburn już w roku jej założenia, czyli w 1897 roku. Usytuowanie zakładu w dolinie Speyside, blisko gorzelni Glen Grant, tuż obok miasteczka Rothes, niedaleko innego miasta Aberlour, gdzie z kolei obok siebie znajdują się destylarnie Aberlour i Craigellachie, po drodze między Dufftown a Elgin sprawiło, że od samego początku wszystkie whisky z gorzelni Speyburn nabrały typowego charakteru tego przyjaznego skądinąd regionu. Nie inaczej jest z 10-letnią Speyburn Single Malt Whisky, która od 1992 roku reklamuje się jako „klasyczny malt ze Speyside”, w którym dominują łagodne, owocowe nuty podparte bogatą i świeża słodyczą, stanowiące kwintesencję słodowych whisky ze Speyside.
Całkiem niedawno, bo w 2015 roku, gorzelnia Speyburn podwoiła swą moc produkcyjną ze względu na niezwykłą popularność, jaką produkowane przez nią whisky zdobyły na rynku amerykańskim. Amerykanie, jak wiadomo, cenią sobie przede wszystkim jakość i prostotę, oczywiście za rozsądną cenę. Dlatego też nie dziwi, że klasyczna dla Speyside 10-letnia Speyburn tak podbiła ich (nie tylko zresztą ich) serca. Pochodząca z północno-wschodniej Szkocji, w której panuje umiarkowany, przyjemny do życia klimat, 10-letnia Speyburn odwdzięcza się swoją przyjazną łagodnością, przywołując na myśl ciepło pięknych, słonecznych, sielankowych, beztroskich, niezapomnianych, a ulotnych chwil.
Aby stworzyć coś wyjątkowego niekoniecznie potrzeba w przesadny sposób eksperymentować. Niekiedy wystarczą najprostsze, najbardziej tradycyjne środki. I tak właśnie jest w przypadku 10-letniej Speyburn, najmłodszej whisky słodowej z oznaczeniem wieku wytwarzanej w gorzelni Speyburn. Leżakowana w kombinacji klasycznych beczek z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz hiszpańskiego po sherry, po 10 latach butelkowana z najniższą dopuszczalną mocą 40% ABV, stanowi jeden z fundamentów, na których opiera się Speyside. Harmonijna, stonowana, zwiewna, z lekką nuta słodyczy, nieskomplikowana, taka, która pozwoli na poznanie wielu niuansów regionu zamkniętych w dosłownie jednym kieliszku 10-letniej Speyburn Single Malt Whisky.
Największą siłą 10-letniej Speyburn Single Malt Whisky jest głębokie zakorzenienie w tradycji. W barwie jasnozłota, mieni się w szkle głębokimi bursztynowymi refleksami. Wystarczy jeden wdech, by poczuć aromatyczną, świeżą, soczystą nutę plastra cytryny wraz z harmonijną słodyczą toffi i waniliowych lodów. Smak ugruntuje doznania aromatyczne podpierając je równie przyjemnymi akcentami m. in. ciasteczek, marcepanu , czy nawet świeżej sosnowej żywicy. Przyjemny, długi finisz będzie zwieńczeniem naprawdę udanej degustacji.
Kolor: złoty;
Nos: Świeży, czysty, gładki; cytrusy (tarta), skórki pomarańczy, grejpfrut, limonka, słód jęczmienny, płatki zbożowe, karmel, odrobina drożdży, biały chleb, cydr jabłkowy, gruszka z puszki, miód, toffi, nugat, czekolada, wanilia, czerwone winogrona, słodkie kwiaty, wióry drzewne, siano i świeża trawa, olejek sosnowy, liście mięty, kardamon, rozmaryn, lukrecja, anyż, szałwia, szczypta pieprzu
Smak: Toffi, anyż, słód, płatki i ciasteczka zbożowe, orzech, szarlotka z kremem waniliowym, kwaskowe cytryny, banany, kiwi, miód, wosk pszczeli, karmel, marcepan, biały chleb, drożdże, świeża zroszona trawa o poranku, olejek sosnowy, lukrecja, dębina, pieprz, w tle odległe echa nut metalu i mydlin
Finisz: Słodko-gorzki; sok jabłkowy, cukierki owocowe, cytrusy, skórka pomarańczy, orzechy, wanilia, karmel, taniny dębowe, mokra gleba, dym z ogniska, mięta, odrobina kwiatów, soli, imbiru i pieprzu
10-letnia Speyburn Single Malt Whisky, jako wyznacznik uniwersalności całego Speyside, doskonale sprawdzi się zarówno jako tzw. daily dram, na każdy dzień i każdą możliwą pogodę, czy porę roku, a także jako składnik popularnego drinku na bazie whisky. Doskonale będzie współgrać z koktajlem Whisky Sour jako zamiennik amerykańskiej whiskey, tym bardziej, że wszystkie whisky z gorzelni Speyburn tak znakomicie sprawdziły się na wymagającym, ale i chłonnym rynku Stanów Zjednoczonych.
Klasyczna, smukła butelka 10-letniej Speyburn, urzeka prostotą i elegancją. Z przodu butelki dwie etykiety – górna (większa) i dolna (mniejsza). Górną etykietę wypełnia zieleń bujnego lasu, u góry i dołu srebrne pasy. W środku srebrne znaki i litery informujące o nazwie, wieku, rodzaju i pochodzeniu (Speyside Single Malt Scotch Whisky) oraz (u góry, pośrodku) logo gorzelni Speyburn (łosoś zwrócony ku górze plus data powstania gorzelni). Dolna etykietka to znów srebrne pasy, przy czym pierwsze dwa grubsze, przedzielające srebrny napis na zielonym tle („A classic Speyside Malt”), poniżej, na kremowym tle, zielonymi literami umieszczona krótka notka o samej 10-letniej Speyburn, a także adres gorzelni Speyburn, pojemność butelki oraz zawartość procentowa alkoholu 40% ABV. Dodatkowo podpis managera gorzelni Speyburn, Bobby’ego Andersona (informacja – litery zielone, sam podpis – granatowe). Z tyłu butelki mała etykietka pośrodku, dwa srebrne pasy u góry i u dołu, wypełnienie – zielone. Srebrny napis u góry, pod górnym srebrnym pasem („Speyburn Speyside Single Malt Scotch Whisky), poniżej, białymi literami, informacje techniczne (m. in. pojemność, zawartość alkoholu, wartości odżywcze, informacja o destylacji i butelkowaniu w Szkocji oraz barwieniu karmelem). Z lewej strony – kod kreskowy (białe tło, zielone znaki, cyfry). Bardzo eleganckie pudełko dzieli się na 2 wyraźne segmenty. Segment górny, zajmujący około 1/3 powierzchni, ma zielone tło, srebrne napisy (powtórzone informacje z przedniej górnej etykiety na butelce wraz z logo gorzelni u góry, pośrodku) oraz srebrny pasek na samej górze. Poniżej grubszy srebrny pas oddziela górny segment od dolnego (około 2/3 powierzchni), w którym z trzech stron kartonik okala zdjęcie (wykonane z góry) budynków gorzelni Speyburn zrobione w stylu retro. W górnej części pośrodku mały prostokąt, identyczny z małą etykietką znajdującą się na dole przedniej części butelki. Z tyłu pudełka, w górnej części znów logo i nazwa whisky (bez wieku) oraz pierwsza część krótkiej historii gorzelni (białe litery), kontynuowana poniżej srebrnego pasa oddzielającego górny segment od dolnego (czarne litery). W dolnej części również krótka notka degustacyjna samej 10-letniej Speyburn. Na samym dole mini prostokąt, na górze, oddzielony srebrnymi pasami na zielonym tle adres strony internetowej gorzelni, na dole, w kolorystyce dolnego tylnego segmentu (kolor kremowy), informacje techniczne plus kod kreskowy z lewej strony.
10-letnia Speyburn Single Malt Whisky jest produktem niezwykle uniwersalnym, łatwym i przyjemnym w piciu na co dzień - everyday dram. To pozycja typu „must have” dla wielbicieli Speyside, świetna na początek przygody z whisky słodową, a także bardzo bezpieczna jako prezent dla kogoś, o kim nie wiemy, co pija. 10-letni Speyburn to całe bogactwo Speyside zamknięte w jego dumnym reprezentancie. To whisky, którą można brać w ciemno, i to niezależnie od okazji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Speyburn Distillery |
Marka | SPEYBURN |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 84.5 |