Dlaczego warto kupić whisky Black Bull 12 years old?
- Black Bull jest bardzo popularny w USA – pojawił się tam już w 1933 roku, tuż po zniesieniu prohibicji
- Whisky pełna, żywa, dobrze zbudowana, dużo akcentów sherry (czerwone owoce, czekolada, kawa, kakao, rodzynki, orzechy), do tego krem waniliowy i odrobina pikantnych przypraw
- Stworzona w 50% z whisky słodowych (single malt) ze Speyside i Highland i w 50% ze zbożowych z Lowland (grain) leżakowanych co najmniej 12 lat w beczkach po Bourbonie (grain i malt) i sherry (tylko malt)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Znakomita na kostki lodu lub po prostu saute
- Tytuł najlepszej blended whisky na świecie w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2011 roku
World Whiskies Awards - Best Scotch Whisky 2011
World Whiskies Awards - Category Silver 2017
San Francisco World Spirits Competition 2016 - Gold
International Wine and Spirits Competition 2019 - 93 points
International Wine and Spirits Competition 2016 - Bronze
International Wine and Spirits Competition 2016 - Silver - Outstanding
CWSA Double Gold Awards 2016
12-letnia Black Bull Scotch Whisky to kolejna odsłona firmy Duncan Taylor. Trunek pozostaje wierny swojemu dziedzictwu, jednak jednocześnie różni się od normy. Alkohol został zabutelkowany z większą mocną niż standardowe szkockie whisky – ma aż 50% mocy. Poza tym zawiera wyższą niż standardowe szkockie blendy zawartość whisky słodowej. Propozycja marki zdobyła wielu fanów i w 2008 roku została nagrodzona tytułem Worldwide Whiskey Trophy w kategorii Best Blended Scotch Whisky. W 2016 roku natomiast zdobyła Double Gold Award. 12-letni Black Bull zadebiutował już w latach 30. ubiegłego wieku.
Doceniana przez krytyków, smakoszy oraz producentów, szkocka whisky obecnie sprzedawany jest za pośrednictwem marki Duncan Taylor. Historia marki rozpoczęła się w 1864 roku, kiedy to niejaki George Willisher postanowił wytarzać złoty alkohol w swojej rodzinnej Szkocji. Dość szybko trunek stał się popularny w kraju, a przed prohibicją w USA był również sprzedawany na terenie Stanów Zjednoczonych. Niestety zakaz sprzedaży i produkcji alkoholu za oceanem przerwał dobrą passę trunku na tamtych obszarach, jednak nie na zawsze. Ponownie, w latach 80. Black Bull wrócił z powodzeniem na amerykańskie salony. W pewnym momencie firma trafiła w ręce koncernu John Gross & Company, a następnie pod koniec lat 90. pieczę nad złotym trunkiem objął Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd. To dzięki działaniom tejże firmy do sprzedaży weszło wiele wersji szkockiego blendu. Wszystkie propozycje dystrybutora butelkowane są w siedzibie firmy, w Huntly.
Byk kojarzony jest z siłą i nieustępliwością. Czyż nie budzi to jednocześnie skojarzeń z prawdziwym szkotem? Szkocka whisky zatem nie mogłaby być pozbawiona charakteru i mocy!
12-letni Black Bull to pozycja dla fanów mocnych wrażeń oraz dla wielbicieli szkockich blendów.
Skład zacieru szkockiego blendu jest dość typowy: zawiera zarówno słód jęczmienny, jak i inne słodowe lub niesłodowane zboża. Takie kombinacja skutkuje wyważonym trunkiem. Szkoci, jako naród tradycyjny, przestrzegają konwenansów, które – jak się okazuje – tyczą się również produkcji złotych alkoholi. Trunek nie może mieć mniej niż 40%, musi leżakować w beczkach wykonanych z dębiny, powstawać ze słodu jęczmiennego i innych zbóż oraz koniecznie być produkowany w Szkocji. Black Bull spełnia wszystkie warunki, a kwestie zawartości alkoholu bierze szczególnie do serca.
12-letni Black Bull to mieszanka wielu blendów – zarówno słodowych, jak i zbożowych. Ich stosunek to 50/50 – połówa single maltów i grain maltów. Single malty pochodzą z rejonu Highlands, bardzo dużego terenu o różnorodnych wpływach na smak. Grain malty, czyli zbożowe elementy, dojeżdżają natomiast z Lowlands. W jednej butelce zatem mogą pomieścić się smaki z całej Szkocji, pełnej różnorodności i niespodzianek. Leżakowanie trunku trwa 12 lat. Maturacja odbywa się w beczkach po bourbonie oraz po cherry. Cały proces jest nadzorowany przez specjalistów, którzy pilnują kroków destylacji na zimno i filtracji oraz sprawdzają i finalnie zatwierdzają ostateczny smak powstałego alkoholu.
Szkocka whisky zaskakuje smakiem. Mimo mocy zadziwia delikatnością. Paleta smaków, które oferuje 12-letni Black Bull, jest zdecydowanie słodka i kremowa.
Kolor: pełny bursztyn;
Aromat: mocne aromaty czekolady, toffi, sherry, wanilii i sorbetu cytrynowego;
Smak: gładki, łagodny, czekolada mleczna, toffi z melasy, gruszki, zielone jabłka i dużo słodkiej wanilii;
Finisz: ciężki, nuty owocowe i kremowe;
12-letnią whisky należy traktować z szacunkiem. Zalecanym sposobem podania jest serwowanie trunku w szklanicy z grubym dnem, bez zbędnych dodatków. Alkohol uraczy nas szeroką gamą smaków oraz aromatów, co czego przyczyniła się maturacja trwająca ponad dekadę!. Kiedy już zaznajomimy się z charakterystycznym smakiem i poznamy wszystko, co ma do zaoferowania, trunek można uczynić bardziej delikatnym poprzez dodanie dwóch kości lodu.
Kształt butelki jest klasyczny, okrągły z długą szyjką. Nie różni się od innych szkieł produktów proponowanych przez markę. Etykieta przedstawia głowę czarnego byka z rogami, wyłaniającą się z ciemności. Zwierze wzbudza respekt. Symbolizuje siłę, którą charakteryzuję się również naród szkocki. Byk to zwierze nieskłonne do kompromisów, podobnie jak szkocka whisky. Czarna kolorystyka przełamana jest pomarańczowym akcentem w formie paska informacyjnego, na którym jawi się liczba „12”. Alkohol sprzedawany jest w eleganckim, czarnym pudełku. Dumne prezentują się na nim wszystkie medale i nagrody, jakie zdobyła szkocka whisky.
12-letni Black Bull sprawdzi się świetnie jako prezent na specjalną okazję. Długo leżakujący szkocki blend będzie idealny dla prawdziwych smakoszy i fanów mocnych alkoholi. Niezależne osoby z silnym charakterem z pewnością polubią się z propozycją firmy Duncan Taylor. Butelka będzie oryginalnie wyglądać na półce barowej, a zdjęcie byka patrzącego „spod byka” przykuje wzrok gości. Warto poczęstować ich wówczas trunkiem i podyskutować o wyczuwalnych smakach i aromatach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |