Dlaczego warto kupić whisky Black Bull 40 years old?
- Markę Black Bull wskrzesił Eduard Shand w 2009 roku i to on jest odpowiedzialny za wydanie specjalnych jej edycji
- Niezwykła, bardzo bogata, gęsta, nietuzinkowa, moc owoców (mango, banany, jabłka, grejpfrut), słodycz czekolady, orzechów, toffi i waniliowego kremu, a także subtelna nuta fiołków i bardzo, bardzo długi, ciepły, rajski finisz
- Stworzona w 86% z whisky słodowych (single malt) ze Speyside i Highland i w 14% ze zbożowych z Lowland (grain) leżakowanych od 40 do 51 lat lat w beczkach po Bourbonie (grain i malt) i sherry (tylko malt – 30% beczek)
- W jej skład wchodzą single malty: Aberlour 1975, Bunnahabhain 1968, 1969, Bowmore 1968, Caperdonich 1972, Glen Grant 1974, Glenfarclas 1966, Glenlivet 1968, 1970, Highland Park 1967, 1970, Macallan 1969
- W jej skład wchodzą grain whisky: North of Scotland 1974, Invergordon 1972, Port Dundas 1973, Carsebridge 1970, Girvan 1974, Caledonian 1974, Lochside 1966
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z naturalną mocą alkoholu 47,6% ABV
- Ściśle limitowana – tylko 1500 butelek na świecie!
Black Bull 40-letni to najstarsza szkocka blended whisky w ofercie marki. Ze względu na długi czas leżakowania w beczkach to produkt premium z najwyższej półki. Maturacja trwająca cztery dekady zapewniła alkoholowi niesamowitych walorów smakowych i aromatycznych. Obecnie na rynku dostępna jest siódma partia trunku, która podobno wyszła w limitowanym nakładzie jedynie 1500 sztuk! Perfekcyjnie wyselekcjonowane single malty i single grainy z najlepszych szkockich destylarni komponują wyjątkową paletę sensoryczną. 40-letni Black Bull to pozycja dla smakoszy i znawców szkockich whisky. Trunek ma 47,6% alkoholu.
Obecny dystrybutor Black Bulla, firma Duncan Taylor, ma w swojej ofercie wiele szkockich o różnej wiekowości. Każda z nich jest inna, wyjątkowa. Pierwsze butelki powstały jednak z ramienia marki George Willisher & Company w 1864 roku. Wówczas trunek w błyskawicznym tempie zyskał sobie grono fanów na terenie Szkocji, a jego sprzedaż rosła z roku na rok. W końcu zdobył popularność również w innych krajach, zwłaszcza we Włoszech. Przed wprowadzeniem prohibicji w USA, był jedną z najpopularniejszych szkockich whisky za oceanem. W pewnym momencie firma trafiła w ręce koncernu John Gross & Company, a następnie pod koniec lat 90. pieczę nad złotym trunkiem objął Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd. Marka do dzisiaj utrzymuje surowe standardy prawdziwej szkockiej whisky i z każdym nowym produktem Black Bull udowadnia, że świetnie zna się za rzeczy.
Black Bull, czyli „czarny byk” to nazwa ściśle powiązana ze Szkocją. W kraju tym niektóre odmiany bydła uważane są za niezwykle szlachetne i królewskie, a to z powodu ich niezłomności i niesamowitej woli walki. Wiele ras byków zamieszkuje wyżynne tereny, gdzie klimat nie jest pobłażliwy. Zwierzęta te są perfekcyjnie przystosowane do ciężkich warunków i niestraszna im żadna zawierucha. Reprezentują upór i determinacje. Ich mocne charaktery można wiązać z naturalną nieustępliwością szkockiego narodu. Taka jest i szkocka whisky – bezkompromisowa.
Cytując Euana Shanda, managera Duncan Taylor: „Black Bull 40 years old to światowej klasy whisky i warto było czekać, aby dodać ją do naszego portfolio. Jesteśmy przekonani, że zajmie ona swoje miejsce wśród najlepszych obecnie dostępnych luksusowych whisky i umocni naszą pozycję na rynku ”.
Black Bull od lat przestrzega wiekowej receptury i tradycji. Typowy sposób komponowania zacieru polega na połączeniu słodu jęczmiennego oraz innych słodowych lub niesłodowanych zbóż.
Zasady produkcji szkockiej whisky zostały oficjalnie uregulowane w 2009 roku. Alkohol ten uważany jest za dobro narodowe, także taki zabieg nie jest niczym zaskakującym. Prawdziwy szkocki trunek musi zawierać co najmniej 40% alkoholu, być produkowany w całości na terenie Szkocji, leżakować koniecznie w dębowych beczkach, a głównym elementem zacieru powinien być jęczmień słodowy w połączeniu z innymi zbożami. Black Bull przestrzega oczywiście wszystkich zasad!
Black Bull to blended whisky: składa się z różnych single maltów i grain maltów pochodzących z całej Szkocji. Każdy element dodaje od siebie coś niepowtarzalnego. 86% składu to następujące single malty: Aberlour 1975, Bunnahabhain 1968 & 1969, Bowmore 1968, Caperdonich 1972, Glen Grant 1974, Glenfarclas 1966, Glenlivet 1968 & 1970, Highland Park 1967 & 1970 oraz Macallan 1969! Wspaniały wybór, jestem pewien, że każdy się zgodzi. Pozostałe 14% stanowią single grainy: Caledonian 1974, Carsebridge 1970, Girvan 1974, Invergordon 1972, Lochside 1966, North of Scotland 1974 i Port Dundas 1973. Szkocki blend jest filtrowany na zimno, co pozwala zachować trunkowi najcenniejsze walory smakowe. Podczas produkcji nie dodano też żadnego barwnika. Złota whisky jest całkowicie naturalna. Beczkowanie pojedynczych maltów odbywa się w dębowych beczkach.
Niezwykle bogata paleta smaków i aromatów zawarta w butelce 40-letnia Black Bulla zapewnia niezapomnianych wrażeń na najwyższym poziomie. Delikatność, słodycz, owocowe wariacje, a także masa innych elementów porwie każdego degustatora.
Kolor: bursztynowe złoto;
Aromat: słodki, sherry, jabłka toffi, mleczna czekolada, grejpfrut, mango, fiołki parmeńskie i suszone banany;
Smak: bardzo gładki i delikatny, owocowy, wanilia, popcorn, toffi, ciasto owocowe i nuta orzechów laskowych;
Finisz: długi i trwały z delikatną słodyczą;
40-letni szkocki blend to jedna z tych propozycji, która nie potrzebuje zupełnie żadnych dodatków. Ba! Grzechem byłoby wręcz uzupełnianie alkoholu o cokolwiek. Specjalny trunek zasługuje na specjalne traktowanie. Testujmy go więc na czysto, w szklanicy typu old-fashioned z grubym dnem. Jedynie taki sposób degustacji pozwoli nam delektować się wszystkimi walorami bursztynowej szkockiej whisky.
Butelka 40-letniego Black Bulla jest cała czarna – podobnie jak byk na etykiecie. Uwieczniona na zdjęciu głowa zwierzęcia wpatrującego się w nas, wyłania się z ciemności. Całość prezentacji wywołuje respekt. Byk wydaje się być niesamowicie spokojny, ale pewny siebie i nieustępliwy jednocześnie. Dokładnie tak, jak zawartość szkła! Etykieta informuje nas o zawartości butelki: rodzaju trunku, mocy alkoholu, pojemności. Trunek sprzedawany jest w eleganckim pudełku.
Najstarsza pozycja Black Bulla to z pewnością oferta dla koneserów i znawców szkockich blendów. Limitowana edycja pięknie będzie prezentować się w barku wśród innych kolekcjonerskich butelek. Specjalny trunek dla specjalnej osoby na prezent i specjalną okazję. Maturacja, trwająca cztery dekady sprawia, że każdy wielbiciel złotych trunków odpłynie ze szklanką Black Bulla w dłoni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | 40Y |
Pojemność | 0.7L |