Dlaczego warto kupić whisky Black Bull Peated?
- W 2013 roku marka Black Bull wsparła team sportów motorowych Barwell Motorsport i jej Lamborghini biorące udział w wytrzymałych wyścigach Endurance Cup
- Najnowsza whisky w portfolio marki, wydana w 2021 roku
- Mocna, zdecydowana, sporo torfu, nut dymu, żaru, spalenizny i akcentów morskich (sól), poza tym bogactwo owoców, słodkie akcenty miodu i toffi oraz pikantne przyprawy
- Stworzona w 50% z natorfionych i nie natorfionych whisky słodowych (single malt) w 50% ze zbożowych z Lowland (grain) leżakowanych co najmniej 3 lata w klasycznym dębie
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Znakomita dla fanów wyrafinowanych, choć niekoniecznie bardzo mocno torfowych whisky
Black Bull to wspaniała seria szkockiej whisky mieszanej z ramienia przedsiębiorstwa Duncan Taylor. Kolejny blend z zielonej krainy oferuje dymne nuty torfu perfekcyjnie wyważonego z soczystmi owocami z sadu i toffi. Black Bull Peated został zabutelkowany z mocą 50% alkoholu. Jego premiera miała miejsce w 2019 roku. To trunek równie charakterny, co symbol linii, czyli czarny byk. Założeniem firmy Duncan Taylor było stworzenie mieszanki, która różniłaby się od reszty serii Black Bull, ale wciąż miała moc. Lojalni fani serii mogą spodziewać się mocnej i treściwej whisky. Prezes przedsiębiorstwa, Euan Shand, powiedział: „Ta whisky była tworzona przez rok, ale zdecydowanie warto było czekać”. Czarny byk to symbol siły, mocnego charakteru i niezłomności. To majestatyczne zwierze występuje na terenach Szkocji w wielu odmianach, zasiedlając głównie górskie tereny. Czarny byk est taki sam jak whisky Black Bull – jedyny w swoim rodzaju i odważny.
Pierwszego „czarnego byka” wydestylowano w 1864 roku. Twórcą marki był szkot George Willsher. Przed prohibicją Black Bull był najlepiej sprzedającym się blendem w USA. W latach 80. XX wieku markę wykupiła firma John Gross & Company, a dziesięć lat później została przejęta przez Duncan Taylor. Wszystkie produkty butelkowane są w siedzibie firmy, w mieście Huntly.
Kolekcja Black Bull produkowana jest w zaprzyjaźnionych z marką Duncan Taylor destylarniach na terenie całej Szkocji. Dystrybutor nie zdradza jednak, które konkretnie gorzelnie weszły z marką we współpracę w celu stworzenia tej niesamowitej i lubianej przez smakoszy serii.
Podstawą każdej whiky jest woda. Większość szkockich destylarni, których destylaty wylądowały w mieszance Black Bull Peated, mają swoją lokalizację przy źródle krystalicznej wody. Surowiec ten bierze udział w wielu krokach produkcji whisky. Istotna jest również jakość ziarna, które wykorzystywane jest do produkcji zacieru.
Duncan Taylor współpracuje z destylarniami z każdego z pięciu regionów whisky w Szkocji: Lowlands, Highlands, Islay, Speyside i Campbeltown. Każdą z tych lokalizacji wyróżnia konkretny typ whisky. Biorąc pod uwagę, że wypust Black Bull Peated jest mocno dymny, możemy podejrzewać, że większość whisky w nim użyta pochodzi z wyspy Islay, a wykorzystywane do produkcji ziarno było suszone przy użyciu torfu. To właśnie torf i zawarte w nim związki, zwane fenolami, odpowiadają za wyczuwalne akcenty palonego ogniska, soli morskiej, golonki, a często nawet sprzętu medycznego. Black Bull Peated to szkocki blend o typowo ziemistym charakterze. Jego destylaty leżakowały co najmniej 3 lata w dębowych beczkach, zanim poddane zostały butelkowaniu z mocą 50%.
Black Bull Peated prezentuje bogate nuty torfu i palonego drewna połączone z delikatnym toffi, jabłkiem oraz cytryną.
Barwa: złota;
Aromat: sól morska, dym z ogniska, palone drewno, brązowy cukier, jabłko, słód;
Smak: jabłka z toffi, skórka cytryny, torf, orzeszki ziemne solone, cynamon;
Finisz: słone i dymne nuty;
Mocno torfowy blend z powodzeniem może być użyty w którymś z klasycznym drinków na bazie szkockiej whisky. Proponujemy szczególnie Whisky Sour, Old Fashioned i Manhattan. Dodatek dymnej nuty sprawi, że standardowy koktajl pokaże nam się z zupełnie nowej strony. Dla fanów prostszych rozwiązań polecamy picie blendu z colą, sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym. Szkockie blendy to idealna baza pod przeróżne drinki, zarówno te bardziej słodkie, jak i te wytrawne.
Black Bull Peated został umieszczony w klasycznej dla całej kolekcji obłej butelce z niedługą szyjką. Butla jest w kolorze czarnym, co jasno symbolizuje torfowy charakter pozycji. Z ciemnej etykiety spogląda czarny byk o złotych oczach. Biało-srebrzyste napisy wpasowują się w surowy charakter prezentacji. Na etykiecie wyróżniono informację o mocy trunku, objętości butelki, typie alkoholu, miejscu produkcji oraz roku założenia marki Black Bull.
Jedyna taka pozycja w całej kolekcji Black Bull – torfowy, szkocki blend, wykorzystujący destylaty z gorzelni w całym kraju. Świetna propozycja dla fanów dymnych smaków palonego ogniska. Fani mocnych wrażeń będą zachwyceni. Black Bull Peated to świetnie wprowadzenie w krainę torfowego alkoholu. Trunek z powodzeniem może wykorzystać w wielu drinkach, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Blend w świetnej cenie na każdą okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |