Dlaczego warto kupić whisky Black Bull Kyloe?
- Whisky Black Bull stworzył w 1864 roku George Willsher – zrobił to na zapleczu swego sklepu w Dundee
- Debiutowała w 2013 roku
- Ciepła, miękka, bardzo żywa, dużo owoców (jabłka, gruszki), słodkiej czekolady, syropu, rodzynek, orzechów i wanilii
- Stworzona w 50% z whisky słodowych (single malt) ze Speyside i Highland i w 50% ze zbożowych (grain) leżakowanych co najmniej 3 lata w beczkach po Bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Nazwa „Kyloe” odnosi się do nazwy rasy krów wypasanych w Highland, które słyną ze swej wytrzymałości i odporności na surowy szkocki klimat
- Znakomita na letnie, gorące dni z kostką lodu lub w orzeźwiających drinkach
- Srebrny medal na San Francisco World Spirits Competition w 2014 roku
Szkocka blended whisky, Black Bull Kyloe została zaprezentowana w 2014 roku, jako kolejna odsłona trunku z bykiem na etykiecie. Cechuje się mocną i niezależnością: zawiera 50% alkoholu, 50% single maltów i 50% grain maltów. Idealny balans receptury dostarcza silnych, niezapominanych wrażeń. Byk to symbol siły i potęgi, której ciężko przeciwstawić się nawet największego mocarzowi. Czy podejmiesz to wyzwanie i spróbujesz ujarzmić szkockiego zwierza?
Black Bull Kyloe obecnie sprzedawana jest za pośrednictwem marki Duncan Taylor. Pierwsze butelki wyprodukowała jednak firma George Willisher & Company w 1864 roku. Szkocki trunek szybko zyskał sobie grono fanów w rodzimym kraju. Przed wprowadzeniem prohibicji na terenie USA, Black Bull był najczęściej importowaną szkocką whisky do Stanów Zjednoczonych. W latach 80. XX wieku marka ponownie zatriumfowała za oceanem, a także zaczęła zdobywać popularność w Europie. W pewnym momencie firma trafiła w ręce koncernu John Gross & Company, a następnie pod koniec lat 90. pieczę nad złotym trunkiem objął Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd. Założona w 1938 roku firma jest niezależnym sprzedawcą whisky, posiadającym jedną z największych prywatnych kolekcji dojrzałych beczek po szkockiej whisky single malt i single grain. Dziś firma wypuszcza te cenne alkohole za pośrednictwem imponującej gamy wielokrotnie nagradzanych marek produktów, a wszystkie butelkowane są w jej siedzibie w Huntly w Szkocji. Od roku 2009 Black Bull wychodzi w coraz to nowych odsłonach i edycjach.
Kyloe to rasa szkockiego bydła, zamieszkującego surowe wyżyny kraju. Z pewnością każdy kojarzy zwierzę cechujące się długim rogami i kudłatą sierścią. Byki te niezwykle dobrze znoszą trudne warunku i są świetnie przystosowane do nieprzyjemnej pogody. Kyloe znana jest z tego, że przetrwała na surowych, smaganych wiatrem wyżynach i wyspach Szkocji. Zarówno rasie tej, jak i Black Bull Kyloe Scotch Whisky nie brak charakteru i hartu ducha. Bydło to uważane jest za niezwykle dorodne – nawet rodzina królewska na Wyspach Brytyjskich posiada jego własną hodowlę około 30 sztuk. Taka nazwa szkockiej whisky automatycznie nadaje jej klasy i narodowej symboliki. Charakter królewskiego bydła został perfekcyjnie odwzorowany w wyróżniającym się, mocnym złotym trunku.
Zbilansowany, lecz słodki smak, Black Bull Kyloe osiąga dzięki zacierowi, skomponowanemu ze słodu jęczmiennego oraz innych słodowych lub niesłodowych zbóż. Jest to typowo sposób komponowania zacieru, trzymający się szkockich zasad produkcji whisky, spisanych w 2009 roku. Tak jest – wytyczne wytwarzania szkockiej whisky zostały uregulowane! Trunek zatem nie powinien mieć mniej niż 40% mocy, nie może być produkowany poza krajem, głównym elementem zacieru musi być jęczmień słodowy, a maturacja koniecznie odbywać ma się w beczkach dębowych. Black Bull Kyloe stosuje się do tych zasad i stanowi idealną reprezentację szkockiego trunku.
Co wyróżnia propozycję firmy Duncan Tylor na tle innych? Black Bull Kyloe to mieszanka 50% single maltów i 50% grain maltów. Duża zawartość whisky zbożowej perfekcyjnie balansuje surowy charakter słodowych single maltów. Poza tym trunek nie jest filtrowany na zimno, co zapewnia autentyczne i potężne doznania sensoryczne. Maturacja odbywa się oczywiście w beczkach dębowych i trwa minimum 5 lat. Region produkcji destylatów to Speyside, który słynie z największej produkcji single maltów w Szkocji, charakteryzujących się niezwykłą delikatnością.
Black Bull Kyloe to alkohol dla twardych charakterów. Trunek gwarantuje szeroką gamę smaków i aromatów. Prym wiodą składniki zdecydowanie wyraziste i słodkie. Podobnie jak zmienna pogoda na szkockich wyżynach, bursztynowy trunek zapewni wiele zaskoczenia i wrażeń na najwyższym poziomie!
Kolor: złoty
Aromat: bogaty, toffi, jabłka, gruszka, brązowy cukier, opalany dąb;
Smak: orzechy laskowe, czekolada mleczna, rodzynki;
Finisz: średnio długi, wanilia, odrobina dębu;
Black Bull ma wiele twarzy. Trunek o mocy 50% można pić czysty, bez żadnych dodatków. Wówczas alkohol odpłaci się pełnią smaku, odczujemy z pewnością charyzmę jego silnego charakteru. Dwie kości lodu dodane do szklanki, z pewnością ostudzą ogień i udelikatnią szkocką whisky. Menedżer marki Black Bull, Andrew Shand, powiedział: "Wraz z nową wersją, Kyloe, postanowiliśmy stworzyć bardzo przystępną whisky o świetnym profilu smakowym, która świetnie nadaje się do picia samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami w drinku. Podobnie jak w przypadku wszystkich obecnych asortymentów, trzymamy się oryginalnej formuły stworzonej w 1864 roku". To idealna pozycja do połączenia z colą lub sokiem jabłkowym.
Forma prezentacji szkockiego trunku z pewnością jest niezwykle oryginalna. Mało która marka posiłkuje się zdjęciem na etykiecie! Czarny, tajemniczy zwierz wyłaniający się z głębokiej czerni budzi ciekawość, ale i respekt. Napisy na etykiecie informują o typie whisky (blended scotch whisky), miejscu produkcji (Szkocja, Huntly), firmie dystrybuującej (Duncan Taylor) i mocy alkoholu (50%). Butelka jest owalna, z długą szyjką. Szkło przybrało kolor bezbarwny, co pozwala z daleka ujrzeć złocistą barwę trunku wewnątrz. Czyż nie wygląda zachęcająco?
Mimo wysokiej zawartości alkoholu – 50%, trunek sprawdzi się niemal przy każdej okazji. Jego przystępny smak pozwala na wykorzystywanie go w różnych koktajlach. Będzie idealnym wyborem na wieczór z przyjaciółmi. Można go również wykorzystać jako dodatek przy miłej kolacji. Przystępna cena czyni szkocką whisky Black Bull alkoholem dla wszystkich.
"Wraz z nową wersją, Kyloe, postanowiliśmy stworzyć bardzo przystępną whisky o świetnym profilu smakowym, która świetnie nadaje się do picia samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami w drinku. Podobnie jak w przypadku wszystkich obecnych asortymentów, trzymamy się oryginalnej formuły stworzonej w 1864 roku".
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |