Ta limitowana edycja szkockiej whisky typu blended łączy legendarnego Black Bulla z legendarnym golfistą Sir Nickiem Faldo. „Tale of Two Legends” to seria długo dojrzewających wydań, które wzbudziły ogromne zainteresowanie w świecie whisky. 30-letnia pozycja, zabutelkowana z mocą 50% alkoholu została poddana podwójnej maturacji w dębowych beczkach po sherry, gdzie zdobyła akcenty owocowego ciasta, migdałów i subtelnych przypraw.
W 1974 roku sprzedano ponad 80 000 skrzynek whisky Black Bull. Po śmierci George'a Willshera produkcja została wstrzymana na prawie dwie dekady. W 2001 roku prowadzenie firmy kontynuował Euan Shand. Podtrzymał koncepcję i próbował odmłodzić markę za pomocą nowego designu i współczesnego opakowania. W 2009 roku we współpracy z Jimem McEwanem wprowadzono na rynek 30-letnią whisky dojrzewającą w beczce po sherry. Dzięki temu marka wzbudziła duże zainteresowanie i została wyprzedana w mgnieniu oka. W następnym roku wypuszczono na rynek 40-letniego Black Bulla. Renomowane single malty z Glenlivet, Tamdhu i Bunnahabhain zostały zmieszane z whisky zbożowymi z nieczynnej destylarni Port Dundas i destylarni Invergordon, aby stworzyć 40-letnią blendowaną szkocką. Kolejnym wydarzeniem będzie premiera pierwszej 50-letniej whisky. Co jeszcze przed nami?
W swojej znakomitej karierze Sir Nick Faldo wygrał trzy otwarte mistrzostwa Wielkiej Brytanii i trzy mistrzostwa Masters, a przez dziewięćdziesiąt siedem tygodni zajmował pierwsze miejsce w światowym rankingu. To nie lada wyczyn! Sportowy wojownik to ludzka wersja szkockiego byka, czyli symbolu marki Black Bull. Zwierzę to jest niezwykle odporne na bardzo surowe warunki panujące w szkockich górach. Legenda byka i golfisty spotyka się w 30-letniej whisky, która została poddana podwójnemu finiszowi w dębowych beczkach po sherry. To właśnie dokładnie opracowany finisz nadał whisky wyjątkowy charakter.
30-letni Black Bull dzięki finiszowi w beczkach po sherry zaowocował prawdziwie soczystym charakterem. Na palecie obecne są nie tylko owoce, ale i akcenty przypraw i przyjemnej pikanterii.
Barwa: antyczne złoto;
Aromat: płatki róż, owocowe ciasto z migdałami i przyprawy korzenne;
Smak: przyprawy świąteczne i koktajl z owoców;
Finisz: suszone owoce na czele z subtelnym pikantnym tłem;
Ten wyrafinowany, szkocki blend z pewnością trafi w ręce niejednego doświadczonego smakosza whisky. Mówi się, że mieszanki degustuje się z niskich szklanic w typie tumbler, jednak z 30-latkiem zdecydowanie warto obchodzić się bardziej, jak z single maltem. Dlatego zapomnijmy o lodzie, a zamiast tego wyposażmy się w specjalistyczne szkło do degustacji i parę kropli wody.
Black Bull musiał zostać zaprezentowany w czarnych kolorach. Czarne jest opakowanie o otwartej formie i opisem kolekcji na bocznej ściance. Czarna jest również etykieta na froncie wysokiej, pękatej butli o pojemności 0,7 litra. Złocista, liniowa grafika przedstawia byka – symbol szkockich gór i inspirację marki.
Marka Black Bull zachwyciła świat whisky, wypuszczając swoją kolekcję wiekowych mieszanek. Ciekawa seria zainteresowała szczególnie smakoszy i kolekcjonerów. 30-latek będzie doskonały na początek przygody z limitowaną edycją. Trzy dekady dojrzewania dla mieszanki? To dopiero nowość na rynku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | 30Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |