Dlaczego warto kupić whisky Black Bull 8 years old?
- Markę Black Bull nabył w 2001 roku Duncan Taylor Scotch Whiskey Ltd., jedna z najbardziej cenionych i poważanych firm szkockich zajmujących się niezależnym bottlingiem
- Debiutowała w 2013 roku
- Miękka, bogata, pełna, delikatna słodycz zbożowych płatków, miodu, czekolady, owsianki i ciasteczek maślanych, poza tym delikatne przyprawy, dąb i odrobina dymu
- Stworzona w 50% z whisky słodowych (single malt) ze Speyside i w 50% ze zbożowych (grain) leżakowanych przez co najmniej 8 lat w klasycznym dębie
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Świetna na kostki lodu lub w orzeźwiających drinkach
Black Bull – czarny byk, budzi skojarzenia z siłą, odwagą. Zwierzę to jest ściśle powiązane z męskim pierwiastkiem. Potęga tej niezłomnej i groźnej istotny znajduje odzwierciedlenie w szkockiej whisky, produkowanej obecnie przez firmę Duncan Taylor. Trunek, podobnie jak sam byk, ma mocny charakter i nie jest skory do żadnych kompromisów. 8-letni Black Bull to jedna z wielu propozycji marki. Każdy z trunków z wachlarza produktów Duncan Taylor to blend wielu szkockich whisky. Tradycyjna receptura 50/50 jest stosowana do dzisiaj. 50% zawartości single maltów i 50% grain blendów tworzy unikalną mieszankę, bogatą w całą gamę smaków i aromatów.
Duncan Taylor przywrócił blask szkockiej whisky Black Bull. Ale zacznijmy od początku: firma powstawała w roku 1864 w Szkocji. Założył ją sklepikarz – George Wilisher. Jego produkty od początku zdobyły serca wielu szkotów. Były pełne werwy i intensywności, zupełnie jak sami testujący! Przed prohibicją w USA, szkocka whisky była wysyłana do Stanów, gdzie biła rekordy popularności. Niestety dobrą passę za oceanem przerwało wprowadzenie zakazu sprzedaży i produkcji alkoholu. Dzięki kolejnym właścicielom marki, John Gross & Company, w latach 80. trunek powrócił na amerykańskie salony i ponownie zyskał popularność w Europie, zwłaszcza we Włoszech. Po 2009 roku, kiedy markę przejęła spółka Duncan Taylor, w ofercie pojawiło się wiele nowych odmian szkockiego blendu, w tym właśnie whisky 8-letnia.
Bazą powstania szkockiej whisky jest oczywiście odpowiedni zacier. Według przepisów uregulowanych w 2009 roku prawdziwy szkocki trunek musi składać się koniecznie ze słodu jęczmiennego i ewentualnie z innych zbóż. Tak też jest w przypadku Black Bulla. Tradycyjny zacier skomponowano z jęczmiennego słodu oraz innych mniej lub bardziej słodowych zbóż. Taki skład pozwala oficjalnie nazywać trunek szkocką whisky. Alkohol spełnia w dodatku resztę ściśle określonych zasad: leżakuje w dębowych beczkach, moc alkoholu nie jest mniejsza niż 40%, a trunek powstaje w całości w pięknej Szkocji.
8-letni Black Bull to mieszanka wielu blendów. Każdy z nich pochodzi z innego rejonu Szkocji i cechuje się wyjątkowymi walorami. Single grainy, czyli zbożowe whisky, pochodzą z Lowlands i są zwane „nizinnymi maltami”. Malty z Lowlands cechują się delikatnością i owocową świeżością. Single malty pochodzą natomiast z Highlands. Tereny te ciężko określić, ponieważ są dość rozległe i oferują duży wachlarz cech. Z pewnością jednak różnorodność smaków i regionów pochodzenia czyni z Black Bulla ciekawą pozycję wśród złotych trunków. Stosunek single maltów do single grainów to 50/50, co tworzy perfekcyjny bilans.
Black Bull destylowany jest na zimno, co pozwala wyciągnąć z mikstur głębie smaków. Leżakowanie trwa 8 lat i odbywa się w tradycyjnych dębowych beczkach, które nadają trunkowi charakterystycznego posmaku.
Bursztynowy trunek oferuje słodki, delikatny smak, z nutami owoców i przypraw. Finisz jest rozgrzewający. 8-letnia szkocka whisky z pewnością zaskoczy bogactwem wrażeń.
Kolor: pełny bursztyn;
Aromat: świeże, kandyzowane słodycze, nuty wanilii i truskawek;
Smak: Dość delikatny i gładki, z nutami cytrusów i jabłek z nutą przypraw;
Finisz: długi i rozgrzewający;
8-letni Black Bull świetnie skomponuje się z colą, sokiem jabłkowym oraz grejpfrutowym. Dzięki owocowym nutom zawartym w trunku każda smakowa soda podbije smak i aromat whisky. Słodki „czarny byk” pasuje również do Sprite z limonką. Pole mieszania i eksperymentowania jest bardzo szerokie i zachęca do działania. Trunek dobrze smakuje również sam lub z dwoma kostkami lodu.
Butelka szkockiej whisky „Black Bull” w przypadku wszystkich wariantów pozostaje niezmienna: jest owalna z długą szyjką. Szkło nie ma koloru, także barwa bursztynowego alkoholu jest w pełni widoczna. Grube dno butelki wzmaga wrażenie masywności przedmiotu.
Etykieta prezentuje standardowo czarnego byka na czarnym tle. Odnosi się wrażenie, że tajemniczy zwierz wynurza się z otchłani. Taki widok wzbudzi respekt u wszystkich. Zwierze to oddaje charakter i siłę trunku. Wybór byka na reprezentanta marki był strzałem w dziesiątkę.
8-letni trunek sprzedawany jest w dobrej cenie, co czyni go dostępnym dla większości zainteresowanych. Black Bull to idealny przykład prawdziwej szkockiej whisky. Fakt ten sprawia, że trunek będzie odpowiedni dla świeżo zainteresowanych szkockimi blendami. Warto smakować go w pojedynkę, jak i w gronie znajomych. Sprawdzi się w zimowy wieczór pod kocem spędzony z książką, ale również na początek szalonej imprezy w ciepły, sobotni wieczór! Wówczas dobrze podawać go na przykład z gazowaną sodą o dowolnym smaku w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Black Bull nie idzie na kompromis i zawsze pozostaje silny i mocny, jednak w kwestii dopasowania ulega i sprawdza się przy każdej możliwej okazji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK BULL |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |