LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L

KukunawaOfertaLAGAVULINSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L 0zdjęcie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L 1zdjęcie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L 2

cena: 219.90 zł
DOSTĘPNOŚĆ 11 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDLAGAVULIN
VOL%48
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations
NA OKAZJENa prezent

8-letnia whisky wydana na 200 urodziny destylarni!

Wydana dla uczczenia 200. rocznicy założenia destylarni Lagavulin przez Johna Johnstona w 1816 roku, ta ośmioletnia szkocka whisky single malt charakteryzuje się mocno dymnym, herbacianym smakiem i aromatem, z elementami morskimi. Alkohol ten ma przekonującą prostotę: chrupiące jabłka, prażone orzeszki ziemne i kremowy miód są zakopane pod grubą warstwą suchego popiołu. Zaprezentowana w 2016 roku celebruje ludzi i rzemiosło, które uczyniły gorzelnię jedną z najbardziej popularnych w świecie złotych trunków. Trunek został zainspirowany wizytą Alfreda Bernarda - brytyjskiego historyka, autora The Whisky Distilleries of the United Kingdom - w destylarni pod koniec XIX wieku, który zachwycał się wówczas ośmioletnim trunkiem. Specjalny alkohol na specjalną okazję został włączony na stałe do oferty destylarni z wyspy Islay. Ma 48% alkoholu.

Islay to miejsce tajemnicze i z historią. Dzisiaj na tej niewielkiej wyspie znajduje się parę gorzelni produkujących ochoczo litry złotego trunku. Piękne tereny są wietrzne i surowe. Zamieszkuje je jedynie 3000 osób, z czego większość pracuje w biznesie gorzelniczym. Miejska legenda mówi, że w czasach, kiedy produkcja whisky nie była jeszcze oficjalnie dozwolona, przemytnicy alkoholi wykorzystywali jaskinie na wyspie, aby ukrywać w nich skrzynki z whisky. Dzisiaj wyspa Islay stanowi cel wycieczkowy fanów torfowych single maltów. Morska bryza, czyste powietrze źródła czystej wody i torfowe gleby zapewniają idealne warunki pod produkcję złotego alkoholu. Nazwa gorzelni wzięła się galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza „młyn w małej dolinie”.

Od początku – jak rozpoczyna się produkcja whisky single malt?

Jak powstaje 8-letni Lagavulin? Początek zawsze jest w wodzie! Determinantą położenia geograficznego destylarni były warunki geograficzne, w tym dostęp do źródła czystej wody. Woda stanowi powiem nieodłączny element produkcji whisky: jest dodawana na etapie zacierania w celu ekstrakcji cukrów oraz pobudza jęczmień do kiełkowania poza procesu słodowania. Słód wykorzystywany w szkockich single maltach wytwarzany jest z jęczmienia. Jego przygotowania zawiera parę etapów: zamaczanie, suszenie i zacieranie. Podczas namaczania jęczmień kiełkuje, później dochodzi do suszenia, aby kiełkowanie to powstrzymać w odpowiedniej chwili. Suszenie metodą podłogową zostało zaprzestane w gorzelni Lagavulin w 1974 roku, a od tego czasu używa się dymu torfowego. Kolejnym krokiem jest mielenie ziarna i jego „zacieranie”. Ostatnim składnikiem niezbędnym do produkcji whisky słodowej są drożdże, odpowiadające za rozkładanie skrobi na cukry proste.

Lagavulin leżakuje w dębowych beczkach po bourbonie

Dalsze kroki produkcji obejmują fermentację, destylację i maturację. Fermentacja stymuluje drożdże do rozmnażania się, co skutkuje zamianą płynu w alkohol o mocy około 9%. Później dochodzi do podwójnej destylacji w mniejszym, a później większym miedzianym alembiku. Polega na podgrzaniu cieczy i rozdzielaniu jej składników. Następnie przychodzi pora na maturację. Aby trunek można było uznać oficjalnie za szkocką whisky, leżakowanie musi odbywać się w dębowych beczkach i trwać nie mniej niż 3 lata. Celebrujący urodziny gorzelni na wyspy Islay alkohol spędza 8 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Dobór beczek nie jest przypadkowy i czuwa nad tym Master Distiller. Drzewo dębu posiada wiele właściwości: celuloza i hemiceluloza karmelizują płyn, dodając mu słodkości; lignina odpowiada za złożoność i nuty wanilii, a garbniki zapewniają cierpkości zapachu i delikatności. Drewno tego typu wspomaga też utlenianie, co eliminuje szorstkość i wzmacnia owocowe nuty.

Dymny, cytrusowy trunek

8-letni Lagavulin prezentuje wariacje smaków i aromatów - słodycz, przeplatająca się z nutami cytrusów, elementy torfowe i dymne, a także obecność morskich akcentów. Do tego niedługi, lecz wyrazisty i wieloetapowy finisz.

Barwa: jasny złoty;

Aromat: dymny, z czasem nuty owocowe, cytrusy i ananas, sól morska, torf;

Smak: z początku nuta torfu z sokiem z cytryny, później sól morska i ziemia, dalej mocno rozgrzewający zapach ogniska i bekonu; słodkie momenty

Finisz: niedługo, ale wyraźny, wyczuwalny torf, sól morska, cytrynowy na końcu;

Pełna paleta smaków dostępna z dodatkiem kropli wody

Producent oraz smakosze i znawcy single maltów rekomendują spożywanie trunku bez żadnych dodatków. Ewentualnie można pokosić się o kroplę lub dwie wody, która ma właściwości otwierające wachlarz smaków zaklęty w butelce. Warto skupić się na odpowiednim szkle i sięgnąć po szklankę typu old-fashioned lub kieliszek do whisky.

Nietypowa kolorystyka etykiety i doceniające słowa Alfreda Bernarda

Prezentacja 8-letniej whisky jest wyjątkowa. Producenci zdecydowali się na wykorzystanie białej etykiety. Jej format jest klasyczny, jednak nietypowa dla marki kolorystyka może zaskakiwać. Etykieta większa, pozioma informuje o szczegółach zawartości butelki, jak wielkość oraz procent alkoholu. Zacytowane zostały również słowa Alfreda Bernarda, który po spróbowaniu 8-latka powiedział o nim: „wyjątkowo dobry”. Mniejsza etykieta natomiast zawiadamia o wieku, miejscu produkcji oraz typie alkoholu. Szkło jest zgrabne, smukłe o długiej szyjce i przyciemnianej barwie. Całość jawi się wyjątkowo – nietypowa prezentacja dla nietypowego trunku.

Specjalna edycja dla specjalnej osoby

Edycja limitowana to nie lada gratka dla kolekcjonerów specjalnych wydań trunków. To pozycja dla fana destylarni Lagavulin i wielbiciela historii szkockich single maltów. Piękne butelka z białą etykietą świetnie zaprezentuje się na półce barowej w towarzystwie innych, limitowanych alkoholi. Butelka na specjalną okazję, ale nie tylko! Whisky warto kosztować w samotności, aby w pełni skupić się na jej walorach sensorycznych i dać się ponieść fuzji smaków i aromatów. 8-letni Lagavulin jest odpowiedni też na wieczór z przyjaciółmi przy dobrej kolacji.

Informacje szczegółowe

Kraj Szkocja
Rodzaj whisky Single Malt
Marka LAGAVULIN
Wiek No age statement
Zawartość alkoholu 48
Pojemność 0.7L
Jim Murray 95.5

Podobne whisky

zdjęcie produktu GAME OF THRONES LAGAVULIN 9Y HOUSE LANNISTER 46% 0,7LGAME OF THRONES LAGAVULIN 9Y HOUSE LANNISTER 46% 0,7LLAGAVULIN | 9Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera | Dymne i torfowe | Game of Thrones479.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y  DISTILLERS EDTION 2002/2018 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDTION 2002/2018 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe490.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7LLAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7LLAGAVULIN | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera479.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe479.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN STAG 40% 1LGLEN STAG 40% 1LGLEN STAG | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS | 45 | 0.7L | USA | Tennessee Whiskey | Everyday dram118.00 zł |
zdjęcie produktu MACARTHUR'S 40% 1LMACARTHUR'S 40% 1LMACARTHURS | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane65.00 zł |
zdjęcie produktu JOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon | sherry92.99 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7LGLEN MORAY 12Y 40% 0,7LGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent | bourbon138.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon139.00 zł |
zdjęcie produktu SPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER | 12Y | 40 | 0.75L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | bourbon110.00 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7LTALISKER 10Y 45,8% 0,7LTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon169.00 zł |

Opinie

Witek 2023-02-07
"Mocna i czuć tę moc. W tej cenie jest wiele lepszych ale mimo wszystko warto spróbować."

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas