LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7L

KukunawaOfertaLAGAVULIN16YSzkocjaSingle Malt
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7L 0

cena: 479.00 z艂
DOST臉PNO艢膯 0 sztukCZAS WYSY艁KI do 48 godzinBRANDLAGAVULIN
YEAR16Y
VOL%43
POJEMNO艢膯0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEDla konesera
NA OKAZJEDymne i torfowe

Limitowana edycja 16-letniej whisky cechuje si臋 podw贸jnym beczkowaniem

Limitowana edycja flagowego 16-letniego single malta z destylarni Lagavulin, zabutelkowanego w 2017 roku. Specjalnie wydanie whisky z wyspy Islay charakteryzuje si臋 podw贸jnym dojrzewaniem w beczkach po sherry i z d臋bu ameryka艅skiego. Trunek ma wyr贸偶niaj膮cy si臋 smak pe艂en torfu, wzmocniony nutami zapewnionymi przez specjalistyczn膮 maturacj臋 w beczkach po s艂odkiej, hiszpa艅skiej sherry z odmiany Pedro Ximenez. Limitowana butelka oferuje 艂agodn膮 wersj臋 klasycznego 16-latka, trunek jest zdecydowanie mniej intensywny. Podobnie jak klasyczna opcja, alkohol ma 43% alkoholu. Limitowana edycja zosta艂a nagrodzona z艂otym medalem na International Spirits Challenge w latach 2008鈥2010.

Od 1816 roku szkocka whisky single malt Lagavulin produkowana jest nad zatok膮 wyspy Islay. Lagavulin to prawdopodobnie najpi臋kniej po艂o偶ona destylarnia tamtych teren贸w. Gorzelnia produkuje najbardziej intensywn膮, dymn膮 i bogat膮 whisky ze wszystkich destylarni na wyspie i 鈥 by膰 mo偶e 鈥 na 艣wiecie. Dla wielu produkty Lagavulin stanowi膮 kwintesencj臋 torfowego klimatu. Kilometry i mile torfowiska na zachodzie wyspy dostarczaj膮 surowca, kt贸rego wp艂yw charakteryzuje po艂udniowo-wschodnie s艂ody Islay. Wyspa ta to niesamowita, tajemnicza kraina z niewielk膮 liczb膮 ludno艣ci i szokuj膮c膮 ilo艣ci膮 owiec. Jej surowe warunki naturalne, w tym umiejscowione w zakamarkach ska艂 jaskinie, pozwala艂y dekady temu na ukrywanie w nich alkoholu przez przemytnik贸w. Dzisiaj na wyspie znajduje si臋 par臋 destylarni, a znamienita cz臋艣膰 mieszka艅c贸w 偶yje z pracy w alkoholowych przedsi臋biorstwach. Islay to mekka fan贸w szkockich single malt贸w. Nazwa gorzelni wzi臋艂a si臋 galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza 鈥瀖艂yn w ma艂ej dolinie鈥. Destylarni臋 za艂o偶y艂 niejaki John Johnston, a w p贸藕niejszych latach miejsce produkcji z艂otego trunki trafia艂o z r膮k do r膮k. Obecnie Lagavulin nale偶y do koncernu Diageo, jednej z najwi臋kszej firm zajmuj膮cej si臋 produkcj膮 alkoholi na 艣wiecie.

Zacier s艂odowy z j臋czmienia

Baz膮 ka偶dego z艂otego trunku jest odpowiednio opracowany zacier oraz woda. Cz臋sto lokalizacja gorzelni jest zdeterminowana obecno艣ci膮 krystalicznego 藕r贸d艂a. Woda musi by膰 czysta i zdatna do spo偶ycia, to ni膮 bowiem podlewane jest ziarno, a nast臋pnie jest ona dodawana na etapie zacierania w celu ekstrakcji cukr贸w. Destylarnie wykorzystuj膮 wod臋 r贸wnie偶 do skraplania opar贸w w ciecz.

Proces obr贸bki zbo偶a zaczyna si臋 od jego namoczenia, kt贸re stymuluje ro艣lin臋 do kie艂kowania. Single malty wymagaj膮 u偶ycia ziarna j臋czmiennego. Podczas produkcji whisky zbo偶a dostarczaj膮 skrobi, kt贸ra p贸藕niej staje si臋 alkoholem. Po namaczaniu j臋czmie艅 poddawany jest suszeniu, co hamuje jego kie艂kowanie w odpowiednim momencie. Gorzelnia Lagavulin zaprzesta艂a suszenia metod膮 pod艂ogow膮 w 1974 roku, a od tego czasu wykorzystuje torf. Nast臋pnym krokiem jest mechaniczna obr贸bka ziarna, czyli jego mielenie i 鈥瀝ozcieranie鈥 w m艂ynie. Nie zapominajmy r贸wnie偶 o dro偶d偶ach, kt贸re s膮 jednym z wa偶niejszych sk艂adnik贸w whisky s艂odowej.

16 lat le偶akowania w d臋bowych beczkach i beczkach po sherry

Fermentacja, destylacja i maturacja to kolejne procesy, kt贸re s膮 koniecznie przy produkcji whisky i kt贸re musz膮 odbywa膰 si臋 pod czujnym okiem Master Distillera. Fermentacja sprawia, 偶e mieszanina nabiera zawarto艣ci oko艂o 8-9% alkoholu. Podczas tego kroku kom贸rki dro偶d偶y rozmna偶aj膮 si臋 i zamieniaj膮 p艂yn w alkohol. Nast臋pna cz臋艣膰, czyli podw贸jna destylacja polega na podgrzewaniu cieczy w celu oddzielenia jej sk艂adnik贸w. Przebiega ona w miedzianych alembikach, najpierw w mniejszym, p贸藕niej w wi臋kszym. Na koniec dochodzi do beczkowania, umiejscowienia trunku w beczkach gdzie sp臋dzi on 16 lat. W przypadku naszego bohatera maturacja przebiega najpierw w d臋bowych beczkach po bourbonie, a nast臋pnie w specjalnie dobranych beczkach po sherry. D膮b nadaje p艂ynowi owocowe nuty i eliminuje szorstko艣ci. Procesy chemiczne drewna zapewniaj膮 nuty waniliowe, s艂odycz, delikatno艣膰 i cierpko艣膰 zapachu. Beczki po sherry r贸wnie偶 maj膮 sw贸j wp艂yw na smak: odpowiadaj膮 za delikatne elementy 艣wi膮tecznych przypraw.

艢wi膮teczny klimat, gorzka czekolada i s艂ony finisz

16-letni Lagavulin Distillers Edition to delikatniejsza wersja standardowego single malta destylarni. Beczki po sherry wzbogaci艂y trunek o 艣wi膮teczne aromaty ciasta i pomara艅czy. Finisz jest oczywi艣cie torfowy i s艂onawy.

Barwa: ciep艂e z艂oto;

Aromat: wyczuwalne wodorosty, tort 艣wi膮teczny, li艣膰 mi臋ty, daktyle i amaretto;

Smak: wieloetapowy, z pocz膮tku torfowy, p贸藕niej wyczuwalna malina, gorzka czekolada i sk贸rka pomara艅czy;

Finisz: delikatny, torfowy, s艂ony na samym ko艅cu;

Bez dodatk贸w, czasem z kropl膮 wody, a mo偶e w formie Old Fashioned?

Producent rekomenduje spo偶ywanie trunku bez 偶adnych dodatk贸w, ewentualnie z kropl膮 wody, kt贸ra wzmocni wyczuwalno艣膰 niekt贸rych element贸w smakowych zawartych w alkoholu. Podczas degustacji warto skorzysta膰 z kieliszka do whisky lub szklanki w typie tumbler. Odpowiednie szk艂o ma niesamowite w艂a艣ciwo艣ci podbijaj膮ce walory sensoryczne. Przyj臋艂o si臋, 偶e whisky typu single malt pije si臋 w czystej formie, jednak alkohol dobrze prezentuje si臋 w formie drinka Old Fashioned.

Elegancka czer艅 po艂膮czona z morskim b艂臋kitem

Szk艂o, w jakim sprzedawany jest limitowany trunek, ma klasyczna form臋 鈥 jest smuk艂e i lekko br膮zowe. Sama etykieta prezentuje si臋 delikatnie i nienachalnie. Jej be偶owa barwa wsp贸艂gra z b艂臋kitnymi elementami graficznymi. Etykieta informuje o typie alkoholu, o miejscu produkcji i zdobytych nagrodach. Wy偶ej widzimy grafik臋, przedstawiaj膮c膮 narodowe symbole Szkocji. Lwa stoj膮cego na dw贸ch 艂apach mo偶na spotka膰 r贸wnie偶 na godle kraju i kr贸lewskim sztandarze. Trunek sprzedawany jest w ozdobnym, czarnym pude艂ku wzbogaconym o fale i b艂臋kitne napisy.

Rozgrzewaj膮cy, delikatny trunek na zimowy wiecz贸r

Lagavulin Distillers Edition to pozycja dla fan贸w marki oraz wielbicieli niecodziennych produkt贸w. Ucieszy ka偶dego fana torfowych trunk贸w i szkockich single malt贸w. Maturacja w beczkach po sherry funduje 艣wi膮teczne nuty smakowe i aromatyczne, co sprawia, 偶e trunek ten to dobra opcja na okres jesienno-zimowy. Specjalna wersja flagowego 16-latka marki rozgrzeje w zimny wiecz贸r.

Podobne whisky

zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7LLAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7LLAGAVULIN | 12Y | 56.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe519.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 12 Y DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022 57,3% 0,2L GBLAGAVULIN 12 Y DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022 57,3% 0,2L GBLAGAVULIN | 12Y | 57.3 | 0.2L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations279.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7LLAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7LLAGAVULIN | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera479.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN | 54.4 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe559.00 z艂 |

Promowane whisky

zdj臋cie produktu GREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations139.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 z艂 |
zdj臋cie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane92.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 z艂 |

Opinie

Andrzej Krak贸w 2020-11-14
"Jak kto艣 lubi torfow膮 whisky to jest w sam raz, lagavuliny to moje ulubione zimowe whiskacze"

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas