LAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7L

zdjęcie produktu LAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7L

cena: 519.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 1 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDLAGAVULIN
YEAR12Y
VOL%56.8
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEDla konesera

Kolejna odsłona 12-letniego trunku z wyspy Islay

Popularna destylarnia Lagavulin przedstawia kolejną odsłonę 12-letniego trunku. To już tradycja – każdego roku marka prezentuje nową wersję swojego alkoholu o czasie maturacji trwającym dwanaście lat. Tym razem gorzelnia zapoznaje nas z butelką z 2015 roku o zawartości alkoholu 56,8%. Warto wspomnieć, że pierwsza butelka z tej serii miała premierę w 2002 roku. Alkohol określany jest jako edycja limitowana i jest trzynastym alkoholem ze szczególnej grupy gorzelni położonej na wyspie Islay. To rozgrzewający, mocno torfowy, dymny złoty single mal z obecnymi nutami karmelu, ciastek owsianych.

Destylarnia Lagavulin to niezwykłe miejsce z historią. Oficjalnie funkcjonuje od 1816 roku w miejscu, gdzie wcześniej produkowało się nielegalne alkohole. Pozwolenie na produkcje zdobył miejscowy gorzelnik i rolnik, niejaki John Jonton. Z biegiem lat destylarnia przechodziła z rąk do rąk, później z firmy do firmy, aby wreszcie trafić do jednego z największych na świecie producentów alkoholi – Diageo. Obecnie gorzelnia stanowi miejsce odwiedzin wielu fanów szkockich single maltów, podobnie jak sama wyspa Islay, na której jest położona. Tereny te są uznawane za centrum torfowych trunków. Bliskość morza, źródła krystalicznej wody i torfowe gleby wpływają na późniejsze smaki i aromaty bursztynowych płynów. Nazwa gorzelni wzięła się galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza „młyn w małej dolinie”.

Jak zaczyna się produkcja whisky Lagavulin?

Bazę każdej whisky stanowi woda i odpowiedni zacier. Tak też jest w przypadku naszego bohatera, 12-letniej whisky Lagavulin. Dostęp do czystego, krystalicznego źródła wody często determinowało położenie destylarni. To, aby woda była w pełni zdatna do picia jest niezwykle ważne, bierze ona bowiem udział w wielu krokach produkcji trunku. Woda pobudza jęczmień do kiełkowania oraz jest dodawana na etapie zacierania w celu wytworzenia się cukrów.

W przypadku single maltów mamy do czynienia z zacierem słodowym, czyli powstałym w pełni z jęczmienia. Początkowo ziarna są odpowiednio namaczane, co stymuluje je do wzrostu. Później przychodzi pora na suszenie. Od 1974 roku gorzelnia stosuje suszenie torfem, wcześniej natomiast używała standardowej metody suszenia podłogowego. Kiedy jęczmień przestaje być wilgotny, dochodzi do jego zacierania i wytwarzania tak zwanej „mąki”, którą czekają kolejne procesy obróbki. Nie zapominajmy o drożdżach, które również stanowią niezbędny składnik wytworu. Rozkładają one skrobię na cukry proste.

Podwójna destylacja w miedzianych alembikach

Fermentacja, destylacja i maturacja to kolejne kroki przy produkcji niesamowitej szkockiej whisky. Fermentacja stymuluje drożdże do rozmnażania się, co skutkuje zmianą płynu w alkohol o mocy około 9%. Do tego momentu produkcja whisky jest dość podobna do wytwarzania piwa. Podwójna destylacja to następny krok. Odbywa się ona kolejno w mniejszym i większym miedzianym alembiku. Miedź, z której jest wykonany alembik, ma właściwości usuwające z cieczy szkodliwe metale i inne substancje. Destylacja z grubsza polega na podgrzaniu cieczy do odpowiedniej temperatury i rozdzielenia jej składników. Ostatnim krokiem jest beczkowanie, czyli umieszczanie powstałej mikstury w beczkach. W przypadku 12-letniej whisky Lagavulin wykorzystuje się do tego beczki z dębu amerykańskiego po bourbonie. Dąb zapewnia wartościowe elementy: słodycz, waniliowe nuty, delikatność. Drewno tego typu wspomaga też utlenianie, co eliminuje szorstkość i dubluje owocowe nuty. Cały proces obserwowany jest bacznie przez Master Distillera. To on decyduje, których beczkach użyć na czas maturacji i odpowiada za decyzję o rozpoczęciu butelkowania.

Morski, owocowy i torfowy alkohol

12-letni Lagavulin jest jednocześnie delikatny i mocny. Dzikość morskich nut miesza się ze spokojem i finezją kwiecisto-owocowych akcentów. Finisz zaskakuje złożonością i długością.

Barwa: jasna, kremowo – złota;

Aromat: popiół, palone drewno, oleisty, morskie akcenty jak wodorosty, sól, nuty rybne; nuty owocowe, kwieciste; torf;

Smak: dość tłusty, torfowy, z czasem nabiera słodyczy, wyczuwalne nuty fiołków i pieprzu;

Finisz: długi, wyczuwalna gruszka, skórka z cytryny, torf;

12-letni Lagavulin zasługuje na odpowiednie szkło

Zakłada się, że single malty, a już w szczególności te mocno torfowe, powinno testować się bez dodatków. Akceptuje się ewentualnie jedną lub dwie krople wody, które mają właściwości poszerzenia gamy wyczuwalnych smaków i aromatów. Specjalną edycję whisky warto konsumować w odpowiedniej szklance: kieliszku do tego typu trunków lub w szklanicy w grubym dnem w typie tumbler. Dopasowane szkło wzmocni wrażenia sensoryczne.

Elegancka prezentacja

Szkło 12-letniej whisky Lagavulin ma klasyczny, smukły kształt. Szyjka jest długa, a szkło przybrało delikatnie zielonkawy kolor. Pozioma, większa etykieta zawiera dokładny opis trunku, a także informuje o zawartości alkoholu i objętości butelki. Położona wyżej, mniejsza, pionowa etykieta prezentuje wiek alkoholu, jego typ, miejsce pochodzenia i nazwę. Na butelce dojrzeć można wytłoczone „1816”, czyli roku otwarcia gorzelni. Całość prezentuje się niezwykle elegancko, a beżowe i bordowe kolory nadają opakowaniu eleganckiego klimatu. Alkohol idzie w parze z czarnym, ozdobnym pudełkiem.

Świetna opcja na prezent, również dla siebie samego!

Propozycja destylarni Lagavulin to pozycja dla znawców i smakoszy szkockich single maltów, a zwłaszcza trunków torfowych. Z pewnością wśród fanów whisky znajdzie się dużo wielbicieli alkoholi z wyspy Islay. Whisky stanowi dobrą opcję prezentową z uwagi na swoją przystępną cenę i elegancką prezentację. Fakt, iż jest to trunek z limitowanej edycji, również powinien ucieszyć wielu degustatorów. Alkohol świetnie sprawdzi się w wielu okazjach: podczas spokojnego wieczoru przy książce, kolacji z przyjaciółmi czy pełnej dogłębnej kontemplacji, samotnej chwili.

Podobne whisky

zdjęcie produktu LAGAVULIN 12Y 17TH RELEASE 56,5% 0,7LLAGAVULIN 12Y 17TH RELEASE 56,5% 0,7LLAGAVULIN | 12Y | 56.5 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera629.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations299.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 10Y TRAVEL EXCLUSIVE 43% 0,7L GBLAGAVULIN 10Y TRAVEL EXCLUSIVE 43% 0,7L GBLAGAVULIN | 10Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations318.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN | 54.4 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera559.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7LLAGAVULIN 8Y 48% 0,7LLAGAVULIN | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations319.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas