W 2015 roku szkocka destylarnia Benromach, mieszcząca się w regionie Speyside zaprezentowała wyjątkowego single malta. Złocista whisky, zanim została zabutelkowana z mocą 43%, spędziła 15 lat w specjalnie dobranych beczkach po bourbonie i sherry, co zapewniło jej zrównoważony profil smakowy. W dramie dominują przyprawy, akcenty soczystych owoców i elementy zaskakującego dymu. Wszystko współgra ze sobą i układa się w harmonijną fuzję aromatów.
Szkocka destylarnia Benromach, położna w Forres, została założona w 1898 roku i dziś jest najmniejszą działającą gorzelnią w regionie Speyside. Zatrudnia jedynie dwóch gorzelników, którzy w ciągu roku są w stanie wyprodukować 200 tysięcy litrów bursztynowej cieczy. Obecnie zakład należy do przedsiębiorstwa Gordon & MacPhail, który przejął go od Diageo w 1993 roku. Gorzelnia wypracowała swój własny mikroklimat, który w dużym stopniu przyczynił się do elitarnego charakteru słodów. Limitowane trunki wykorzystują torfowe słody, które nadają whisky dymnych akcentów.
Destylarnia ze Speyside korzysta jedynie z dwóch alembików – jednym z pojemności 7500 litrów i drugim o pojemności 5000 litrów. Destylatory są dość wysokie, co zapewnia whisky Benromach pikanterii, czyli dość nietypowej cechy dla słodów z tego regionu Szkocji. Woda biorąca udział w wielu etapach produkcji pochodzi ze źródła Chapeltown na wzgórzach za gorzelnią. Po fermentacji przy użyciu drożdży oraz klasycznej dla szkockiego gorzelnictwa podwójnej destylacji, whisky na 15 lat trafia do beczek po amerykańskim bourbonie i sherry. Taka mieszanka beczek różnego rodzaju sprawia, że single malt nabiera wymiarowości. Trunek trafia do dystrybucji po zabutelkowaniu z mocą 43% alkoholu. Szkocka regulacje dotyczące whisky wyznaczają najniższą możliwą zawartość alkoholu w whisky i jest to 40%.
15-letni single malt Benromach prezentuje najlepsze efekty, jakie osiągnąć może whisky po dojrzewaniu w beczkach po sherry, podczas gdy beczki po bourbonie nadały jej przyjemnej waniliowej nuty.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: wyraźne nuty owocowe, miód i cynamon, orzechy włoskie i daktyle, herbata;
Smak: suszone śliwki i figi, miodowe ciasto, pieprz, nuty dymu i dębu;
Finisz: długi, przyjemny, akcenty rodzynek i wanilii;
Ten 15-latek to świetna whisky do degustacji na wiele sposobów – to, na jaki się zdecydujesz zależy tylko od Ciebie! Podczas pierwszego spotkania z wyjątkowym dramem polecamy raczyć się nim bez dodatków. Z czasem warto dodać do szklanki odrobinę wody, który znacznie wysunie na wierzch akcenty rodzynek i dymu. Myślisz o alkoholowym koktajlu na bazie single malt whisky? Nie krępuj się i przygotuj niezbędne składniki do przygotowania drinka Manhattan lub Old Fashioned.
Benromach zabutelkowany został w pękatym, obłym szkle, delikatnie tłoczonym na froncie. Butelkę wieńczy długa, profilowana szyjka z czerwoną zakrętką. Dużych rozmiarów etykieta zyskała białe tło i czerwone napisy oraz elementy. Barwy wykorzystane na etykiecie dobrze komponują się z rubinowym kolorem trunku widocznego przez bezbarwne szkło. Nie zabrakło również podpisu Master Distillera. Single malt sprzedawany jest w białym pudełku z ryciną prezentującą budynek gorzelni na froncie.
Destylarnia Benromach udowadnia, że wcale nie trzeba ogromnego nakładu pracy dużej ilości gorzelników, aby stworzyć whisky idealną. Najmniejsza destylarnia w Szkocji zdołała wyprodukować idealnie wyważonego single malta, obfitującego w owocowe smaki i miodowe aromaty. To trunek dla każdego – zarówno dla amatora, jak i prawdziwego znawcy, który doceni sztukę produkcji i każdy z jej etapów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENROMACH |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 78 |