Kolejny, interesujący słód ze Speyside od destylarni Benromach. Butelkowany z mocą 43% alkoholu dram, destylowany był w 2010 rok, a zabutelkowany został siedem lat później. Wcześniej whisky dojrzewała w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, tzw. „virgin oak”. W pełni naturalna pozycja, pozbawiona sztucznych barwników i przygotowana bez wykorzystania filtracji na zimno, zachwyca falami miodowej owsianki i pieprznym, długim finiszem.
Benromach to tradycyjna destylarnia w Speyside, należąca do rodziny miłośników whisky, którzy marzyli o stworzeniu whisky, przygotowanej we właściwy sposób z prawdziwym charakterem – i udało im się to! Gorzelnia znajduje się w pobliżu Forres w Morayshire i jest zasilana wodą źródlaną z Chapelton Springs w Romach Hills obok Forres. To obecnie najmniejsza gorzelnia w regionie, która skupia się na jakości, a nie na ilości. Zbudowana w 1898 roku destylarnia została pierwotnie otwarta w 1900 roku przez McCalluma, właściciela destylarni Glen Nevis w Campbelltown i Brickmana, dealera spirytusu z Leith. Działała z przerwami przez kilka dziesięcioleci i była własnością kilku różnych grup, aż do ostatecznego zamknięcia w 1983 roku. Na szczęście Benromach został następnie przejęty przez niezależnych gigantów butelkowania, firmę Gordon&MacPhail, którzy szybko przystąpili do odbudowy marki.
Charakter whisky Benromach Organic jest określony przez beczki, w których dojrzewa, czyli „virgin oak”. Dziewiczy dąb dodaje tekstury i pozornej dojrzałości nawet bardzo młodym whisky. Producent nie zdradza, jak długo dram dojrzewa, jednak biorąc pod uwagę szkockie regulacje, nie może trwać to krócej niż trzy lata. Coraz częściej spotyka się dziś single malty wykończone w „nowym dębie” lub „dziewiczym dębie”. Jest to proces, który rzuca wyzwanie tradycji - nowy dąb był do niedawna zakazany przez destylarnie. Okazało się jednak, że beczki z „virgin oak” nadają whisky dużo więcej słodyczy, dębowego posmaku i waniliowych nut.
Otulający, kremowy i słodki – taki jest Benromach Organic. Whisky stworzona z naturalnych składników z poszanowaniem tradycyjnego procesu produkcji, zachwyca akcentami miodu i maślanych grzanek. A na końcu sporo pieprzu.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: waniliowy, akcenty miodu i grzanki z masłem;
Smak: dębowy, jeszcze więcej miodowych fal i elementów miodowych, akcenty owsianki;
Finisz: pieprzny i długi;
Tak słodka i otulająca whisky bardzo dobrze smakuje bez dodatków. Śmiało możecie jednak użyć jej do przygotowania klasycznej i uwielbianej Whisky Sour lub koktajlu Old Fashioned. Najpierw jednak rekomendujemy raczyć się single maltem na czysto lub z dodatkiem paru kropli wody o pokojowej temperaturze. Woda uwydatni niektóre smaki i aromaty.
Złocista whisky, złocista etykieta, złociste pudełko – tutaj wszystko do siebie pasuje. Na tafli gładkiego szkła umieszczano napis „Organic”, a tuż pod nim graficzną kroplę. Logo marki to nazwa destylarni stworzona przy użyciu charakterystycznej i rozpoznawalnej już czcionki. Smukła butelka o długiej szyjce czeka na Was w miedzianym, prostokątnym pudełku.
Propozycja dla poszukujących whisky stworzonej przy użyciu naturalnych składników, której receptura opiera się na świetnej jakości wodzie źródlanej z krystalicznie czystych źródeł. Nie doświadczycie tutaj sztucznych barwników i filtracji na zimno. Benromach Organic zachwyca kremową słodyczą i dębowym charakterem, płynącym prosto z beczek z dziewiczego dębu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENROMACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95.5 |