Oto 10-letni wypust ze szkockiej destylarni Benromach. Przez pierwsze dziewięć lat whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie i po sherry, a ostatni rok wyłącznie w beczkach po sherry. Taki przemyślany zabieg wzmocnił owocowe walory trunku. Gorzelnia osiągnęła zamierzony cel i powróciła tą niezwykłą pozycją do klasycznego stylu regionu Speyside z lat 60. Obok owocowych akordów, whisky oferuje akcenty świeżej trawy, dębiny i karmelowych cukierków, a nawet delikatną nutę dymną.
Destylarnia została założona przez F.W. Brickmanna i Johna Calluma w 1898 roku w mieście Forres w regionie Speyside. Produkcja whisky rozpoczęła się dwa lata później. W 1911 roku zakład trafił pod skrzydła Harvey McNair & Co. Firma produkowała whisky do 1914 roku, kiedy to większość destylarni musiała zostać zamknięta z powodu niedoboru jęczmienia podczas I wojny światowej. W 1993 roku markę przejęło przedsiębiorstwo Gordon&MacPhail, a produkcja została wznowiona w 1997 roku.
Benromach dość często używa dymu torfowego do suszenia ziarna, ale nadal jest to whisky typowa dla regionu Speyside o lekkim, owocowym charakterze. Efektem wszystkich etapów produkcji jest unikalne połączenie świeżego i słodkiego charakteru Speyside z nutą torfu, która odpierdziela klimat słodów z Islay. Benromach to jedna z najmniejszych destylarni tamtych regionów z roczną produkcją wynoszącą około 150 tysięcy litrów alkoholu rocznie. Single malt whisky powstaje jedynie na bazie zacieru jęczmiennego. Woda do produkcji pochodzi ze źródła Chapeltown na wzgórzach Romach.
Destylarnia stosuje klasyczną dla Szkocji podwójną destylację. Wykorzystywane alembiki są niewielkie, dzięki czemu whisky osiąga odrobinę ostrości i pikanterii, co jest dość nietypowe dla słodów Speyside. Z tego powodu również, wiele krytyków twierdzi, że trunki z Benromach powinny być klasyfikowane jako alkohole z Highlands. Nad procesem produkcji czuwa trzech mistrzów gorzelni. W żadnych z etapów nie ma drogi na skróty. Single malt jest ręcznie wytwarzany, a Master Distillerzy dokładnie aranżują każdą sekundę produkcji. Finalnie płyn ląduje w 1/5 w beczkach po sherry, a w 4/5 w klasycznych, dębowych beczkach z dębu europejskiego. Spędza w nich dziewięć lat, a ostatni rok leżakuje jedynie w beczkach po sherry. Taki przemyślany sposób maturacji sprawia, że 10-letni wypust obfituje w bogate, owocowe smaki i aromaty. Trunek butelkowany jest z mocą 43% alkoholu.
10-latek od Benromach Distillery reprezentuje sobą delikatny, owocowy klimat regionu Speyside i prawdziwie dymny charakter wyspy Islay. Podczas finiszu możemy liczyć na nuty sherry i pikantne elementy.
Barwa: bursztynowa z refleksami;
Aromat: dosyć wytrawny, delikatna nuta dymu, wyczuwalny jęczmień, dębina, owoce, śliwka i karmel;
Smak: ziołowy, ścięta trawa, owoce, jęczmień, imbir;
Finisz: słodko-gorzki, chilli, sherry;
Dróg do degustacji single malt whisky jest wiele. Najbardziej powszechny sposób to raczenie się bursztynowym alkoholem bez dodatków. Jednak, aby jeszcze bardziej wydobyć ukryty gdzieś pod spodem smak i aromat trunku, warto dodać do niego parę kropli wody. W cieplejszy dzień pijmy whisky na lodzie – chociaż ta opcja jest negowana przez najbardziej zagorzałych obrońców zachowania smaku słodowych destylatów. Rekomendujemy jednak zejście z utartego szlaku i cieszenie się takim single maltem, jaki w rzeczywistości nam smakuje. Może być nawet zaserwowany w drinku! 10-letni wypust Benromach doda ciekawego, dymnego charakteru do klasycznych pozycji z książki barmańskiej.
Single malt od Benromach zabutelkowany został w bezbarwnym szkle o długiej, delikatnie żłobionej szyjce, zakończonej czarno-czerwonym korkiem. Czarna etykieta poprzez białe i złote napisy informuje o zawartości zgrabnej butelki. W wyższej jej części widnieje napis „The Classic Speyside Single malt Scotch whisky”, wykonany graficzną czcionką – mimo że część znawców głosi, że wypust bardziej reprezentuje cechy regionu Highlands. Trunek umieszczono w błyszczącym, rdzawym pudełku. Szkocki produkt prezentuje się elegancko i zdecydowanie zachęca do kupna.
Wypust szkockiej destylarni może się pochwalić wieloma nagrodami. Single malt zdobył złoty medal w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2015 roku, zajął pierwsze miejsce w konkursie World Whiskies Awards w 2014 roku oraz otrzymał srebrne medale w konkursach International Spirits Challenge w 2019 roku i International Wine & Spirit Competition w 2013 roku. 10-latek został doceniony jednak nie tylko przez krytyków. Grupa fanów owocowo-torfowego single malta z gorzelni Benromach powiększa się coraz bardziej. Ta wyjątkowa whisky łączy w sobie dwa odległe bieguny smakowe i aromatyczne.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENROMACH |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |