Kolekcja Wood Finish szkockiej destylarni Benromach prezentuje single malty dojrzewające w różnych odmianach beczek. Tym razem marka zaoferowała destylowanego w 2010 roku single malta, butelkowanego z mocą 45% alkoholu. W tym wypadku maturacja miała miejsce w dokładnie wyselekcjonowanych i dobranych beczkach po bourbonie, a następnie whisky finiszowała dwa lata w beczkach po winie Chateau Cissac. Na podniebieniu pełna gama smaków: od leśnych jeżyn, poprzez mleczną czekoladę, aż po finezyjną dymną nutę.
Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku przez F.W. Brickhama i Duncana McCalluma. F.W. Brickham był brokerem whisky oraz dyrektorem Oban and Aultmore Distilleries Ltd, a Duncan McCallum założycielem destylarni Glen Nevis w Campbeltown. Destylarnia została zaprojektowana przez Charlesa Doiga, znanego wówczas w całym kraju architekta i inżyniera. Faktyczna produkcja whisky w zakładzie rozpoczęłą się dopiero 1909 roku – wcześniej w rozwoju marki przeszkodziła poważna depresja w przemyśle, zwana „krachem Pattisona”. Pięć lat później gorzelnia została zamknięta z powodu wojny. Początki destylarni nie były więc kolorowe, a kolejne lata działalności to częste zmiany właścicieli. Ostatnio wznowiono produkcję w1998 roku, prawie wiek od powstania gorzelni. Jego Wysokość Książę Walii był gospodarzem ponownego otwarcia i podpisał pierwszą beczkę. W 2004 roku firma Benromach wprowadziła na rynek swoje pierwsze butelkowanie od czasu ponownego otwarcia.
Benromach czerpie wodę z Chapelton Springs w sercu wzgórz Romach. Odmiana jęczmienia „Chariot” jest lekko torfowa i dostarczana do gorzelni ze słodowni Moray Firth. Kadź zacierna, niezbędna podczas procesu zacierania, wykonana została ze stali nierdzewnej i mieści 1,5 tony płynu. Każdy z czterech modrzewiowych washbacków ma pojemność 11 000 litrów. Miedziane alembiki, wykorzystywane w procesie podwójnej destylacji, mają klasyczny kształt cebuli i dość krótkie, szerokie szyjki. Większość whisky Benriach dojrzewa w beczkach po bourbonie, ale marka chętnie wykorzystuje również beczki po sherry. W przypadku specjalnej edycji, na etapie finiszowania whisky, użyto wyjątkowych beczek po winie Chateau Cissac. Butelkowanie odbywa się w zakładzie Gordon & McPhail w Elgin.
Benromach Wood Finish Chateau Cissac pod owocowo-słodkim profilem skrywa elementy przypraw, a nawet finezyjnego dymu.
Barwa: ciepła, złocista;
Aromat: wanilia, leśne owoce, biszkopty maczane w miodzie i korzenne przyprawy;
Smak: jagody i jeżyny, kawa z mlekiem, akcenty dymne;
Finisz: dużo dębu i czerwonych owoców, długi i finezyjnie torfowy;
Zapamiętajcie jedno: picie whisky tak, żeby czerpać z tego przyjemność. Degustacja powinna ponieść Wasze zmysły przez konkretne smaki i aromaty, kryjące się pod złocistą barwą trunku. Rekomendujemy raczenie się single maltem Benromach Wood Finish Chateau Cissac bez dodatków lub z odrobiną wody. Jeżeli macie jednak ochotę przygotować z whisky drinka – śmiało!
Wood Finish to wyjątkowa kolekcja destylarni Benromach – zyskała nawet swój własny design opakowań. Na prezentacje single maltów z „beczkowej” serii składa się smukła butelka wykonana z gładkiego szkła o lekko pękatej, profilowanej szyjce. Etykieta ma złoty kolor i białe napisy, które informują o zawartości. Whisky czeka w prostokątnym, miedzianym opakowaniu.
Kolejne interesujące wydanie ze specjalnej kolekcji marki Benromach. Wielbiciele zróżnicowanych beczkowań będą w niebie. Każdy z elementów serii prezentują inne smaki i aromaty, które klarują się w różnorodnych beczkach. Dębowe beczki po winie Chateau Cissac stworzyły whisky dla wielbicieli owocowej słodyczy zestawionej z akcentami biszkoptów maczanych w miodzie i klasycznego, lekkiego dymu w tle.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENROMACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |