Destylowana w 2010 roku, a butelkowana 11 lat później whisky Benromach zachwyca torfowym charakterem. Single malt torfowany do mocy 35 ppm, dojrzewał w dębowych beczkach po złocistym bourbonie amerykańskim, a następnie trafił do butelek z klasyczną dla marki mocą – 46%. To prawdopodobnie najbardziej dyma whisky w asortymencie szkockiej destylarni. Poza dymem na podniebieniu słodycz truskawek i akcenty tytoniu.
Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku. Położona w pobliżu miasta Forrest w Speyside destylarnia Benromach jest jedną z najmniejszych gorzelni w mieście, a woda wykorzystywana do produkcji whisky pochodzi ze źródła Chapeltown. Celem destylarni Benromach jest produkowanie whisky z regionu Speyside w stylu lat 50. i 60. XX wieku. Osiąga się to głównie przez użycie średnio podgrzewanego jęczmienia. Destylarnia Benromach do 1960 roku używała własnoręcznie produkowanego słodu, ale dziś on jest kupowany od firm słodowych. W whisky z destylarni Bernomach ma torfowy dym i lekko owocowy charakter. Ponadto destylarnia Benromach posiada stare, długie i niskie magazyny z glinianą podłogą, które zapewniają dobre warunki do dojrzewania whisky.
Mimo, że whisky ze Speyside sprzed dekad charakteryzowała się lekko dymnym charakterem, to z pewnością żadna z destylarni z tego regionu nie torfowała wówczas słodu do poziomu 35 ppm. To dość wysoki wynik, a dramy o takim natężeniu fenoli mogą poszczycić się mocnym, wyrazistym i surowym profilem. Taki właśnie jest Benromach Peat Smoke 2010/2022. Trunek dojrzewa w beczkach po bourbonie, które znakomicie równoważą dymny styl słodkimi i kremowymi falami dębu i wanilii. Perfekcyjny balans dla poszukiwaczy mocniejszych wrażeń, którym czasem przyda się wytchnienie.
Benromach Peat Smoke 2010/2022 to whisky o dymnym profilu wzbogaconym o przyjemne elementy soczystych truskawek i pomarańczy.
Kolor: jasne złoto;
Nos: dymny i surowy, nuty pieprzu, przypraw i dębu;
Smak: dość słodki, fale fenoli i soli, dym z ogniska, truskawki, pomarańcze i tytoń;
Finisz: długi, słodki, a jednocześnie wyrafinowany i surowy;
Jak pić whisky torfową? Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, jak lubisz! Ta zasada obowiązuje każdy typ whisky, jednak z chęcią zaproponujemy parę rozwiązań. Podczas pierwszej degustacji whisky torfowej warto degustować ja bez dodatków. Tylko takim sposobem poznacie podstawowy profil smakowy i aromatyczny dramu. Następnie dodajcie do alkoholu dwie krople wody, które pozwolą wynieść na wierzch ukryte wcześniej akcenty tytoniu i soczystej pomarańczy. Do degustacji użyjcie niskiej szklanki typu tumbler lub specjalnego kieliszka.
Klasyczna, prosta, smukła gładka butelka whisky Benromach została zakończona granatową zakrętką. Na froncie niebieska etykieta o złotych elementach, informująca o zawartości szkła. Znajdziemy na niej informacje o mocy trunku, objętości butelki, roku destylacji i butelkowania, a także typ. Whisky czeka na Was w pozłacanym, prostokątnym opakowaniu. Prosty i elegancki design z pewnością niejedną osobę zachęci do zakupu.
Poszukujecie single malta o torfowym profilu dobrego na początek przygody z tego typu trunkami? Benromach Peat Smoke 2007 będzie idealny! Torfowany do dość wyrazistej, lecz nie zniewalającej mocy fenoli, przekona do siebie nowicjuszy w temacie dymnych alkoholi. Stworzony zarówno do picia w grupie, jak i w pojedynkę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Benromach Distillery |
Marka | BENROMACH |
Właściciel | Gordon & MacPhail |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 11Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 35 p.p.m |