Zabutelkowane z mocą 46,3% alkoholu specjalne wydanie whisky Bunnahabhain swoją nazwą nawiązuje do sternika obecnego na każdej butelce ekspresji szkockiej marki. W języku gaelickim „Stiuireadair” to właśnie „sternik”, którego postać związana jest również z wyspiarskim pochodzeniem brandu. Wyjątkowy single malt dojrzewał w beczkach po sherry drugiego i pierwszego napełnienia, które zapewniły ekspresji owocowy profil smakowy i aromatyczny, pełen nut słonych orzeszków, korzennych przypraw i karmelu.
Destylarnia Bunnahabhain została założona w 1881 roku w pobliżu Port Askaig na wyspie Islay, a wraz z nią powstała cała wioska, mająca pomieścić pracowników gorzelni. Obecnie zakład jest jednym z dziesięciu aktywnych na wyspie – lokalizacja znana jest w świecie whisky z produkcji bursztynowych trunków. Bunnahabhain to jedna z łagodniejszych single malt whisky Islay, a jej smak bardzo różni się od innych alkoholi pochodzących z wyspy. Nazwa Bunnahabhain jest anglicyzacją „Bun na h-Abhainne” z języka gaelickiego i oznacza „ujście rzeki”.
Liczba fotosów została zwiększona z dwóch do czterech w 1963 roku, w czasie, w którym wiele innych gorzelni zrobiło to samo. Na początku XXI wieku destylarnia Bunnahabhain miała największe moce produkcyjne na Islay i tak pozostało do dzisiaj. Wyspa Islay znana jest jako dom wyjątkowo mocno torfowych słodów, jednak marka Bunnahabhain śmiało wyłamuje się z tego trendu, oferując bardziej delikatne i owocowe wydania. Bunnahabhain Stiuireadair stanowi perfekcyjną reprezentację kanonu szkockiej marki. Dzięki dojrzewaniu w beczkach po sherry przez co najmniej 3 lata, single malt zdołał wypracować sobie wyjątkową głębię i wielowymiarowość. W momencie wskazanym przez Master Distillera został zabutelkowany z mocą 46,3% alkoholu.
Bunnahabhain Stiuireadair oczaruje Was intensywnie owocowym charakterem. Tutaj wanilia spotyka się z delikatną solanką morską, przyprawami i orzechami.
Barwa: złoto;
Aromat: kremowa wanilia, karmelowy pudding, morska solanka i korzenne przyprawy;
Smak: owoce, orzechy i przyprawy;
Finisz: intensywnie owocowy, finezyjnie słony;
Odpowiednio zaplanowana degustacja potrafi wiele zmienić. Niepozorny dodatek, czyli dwie krople wody o pokojowej temperaturze sprawi, że podniebienie będzie bardziej wyczulone na smaki i aromaty, które oferuje dram. Racz się single maltem w niskiej szklankę o grubym dnie w towarzystwie paru kropli wody i ciesz się pełnią wrażeń sensorycznych.
Tytułowy „Stiuireadair” gra główną rolę w prezentacji single malta marki Bunnahabhain. Złocisto-czarna rycina, prezentująca sternika w czapce, została umieszczona na froncie butelki wraz ze wstęgą, informującą o roku otwarcia destylarni na wyspie Islay. Na poniższej, błękitnej etykiecie, zawarto dokładny opis ekspresji. Sama butelka została wykonana z ciemno-brązowego szkła, ma obły kształt i szyjkę średniej długości. Czeka na Was tubie zdobionej rysunkiem liny żeglarskiej.
Dojrzewanie w beczkach po sherry sprawiło, że whisky zyskała wyjątkowo owocowy charakter. Nie zabrakło również klasycznego stylu rodem z Islay, jednak w nieco delikatniejszym wydaniu. Bunnahabhain Stiuireadair to propozycja dla doświadczonych smakoszy whisky słodowej, którzy będą w stanie docenić najmniejszy niuans tego wielowymiarowego dramu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BUNNAHABHAIN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 83.5 |