Destylarnia Bunnahabhain powstała na w roku 1881 dzięki dwóm farmerom, którzy poszukiwali pomysłu na zwiększenie zysków ze swoich upraw jęczmienia. Na wyspie Islay, gdzie mieszkali, nie było zbyt wielu możliwości rozwoju, zwłaszcza w tamtym czasie bracia postanowili więc otworzyć własną destylarnię. Na miejsce swojego nowego biznesu wybrali odległe, opustoszałe miejsce położone w północno-wschodniej części wyspy, gdzie nie dochodziły nawet żadne drogi z odległych miasteczek wsi. W tym miejscu znajdowało się ujście rzeki Margadale, co przemówiło ostatecznie za usytuowaniem gorzelni na pustkowiu, bo chociaż daleko było stamtąd do społeczności, nigdy nie brakowało podstawowego składnika alkoholu – czystej, wysokiej jakości wody. W budowę i wyposażenie destylarni bracia zainwestowali 30 tysięcy funtów i już po dwóch latach, czyli w roku 1883 wypuścili na rynek pierwszą butelkę swojego whisky.
Od miejsca powstania, czyli ujścia rzeki, gorzelnia przejęła swoją nazwę: „bunnahabhain” w języku gaelickim oznacza „ujście rzeki”. W kolejnych latach działalności postarano się o dobudowę drogi do destylarni z najbliższych miejscowości, a wokół samej gorzelni powstała wieś o takiej samej nazie – Bunnahabhain, w której do dziś w większości zamieszkują pracownicy destylarni Bunnahabhain.
Od pierwszych dni produkcji do dziś Bunnahabhain pozostaje jedynym producentem whisky na wyspie Islay, który tworzy swoje produkty na bazie czystej wody źródlanej. Whisky tworzona w tej destylarni jest jednym z najłagodniejszych trunków tego regionu, dzięki temu, że woda źródlana dostarczana jest bezpośrednio do gorzelni, a więc nie ma na nią wpływu obfitość torfu występującego w krajobrazie wyspy. Gorzelnia wykorzystuje dwa typy jęczmienia, zależnie od rodzaju produkowanego trunku: słodowego jęczmienia bez torfu oraz torfowego słodowanego jęczmienia. Oba rodzaje przechodzą przez prywatny młyn gorzelni, gdzie słód jest ścierany, przenoszony do kadzi zaciernej i mieszany z gorącą wodą. Kadź zacierna w destylarni Bunnahabain jest jedną z największych w całej Szkocji, jest wykonana ze stali nierdzewnej i posiada miedziany blat. To w niej podczas 12-godzinnego procesu powstaje słodki płyn, który następnie poddaje się fermentacji z naturalnymi drożdżami i destylacji. Alkohol w Bunnahabhain przechodzi podwójną destylację w zaawansowanych technologicznie maszynach, którym whisky zawdzięcza swój czysty smak. Na sam koniec destylat mieszany jest ze źródlaną wodą i umieszczany w beczkach na długi czas.
Eirigh Na Greine debiutował na rynku w 2012 roku jako następca edycji Darach Ur. Whisky ta starzona jest głównie w beczkach po Bourbonie, jednak wykorzystano do tego procesu także beczki po czerwonym winie włoskim i francuskim, które nadały jej owocowych aromatów. Produkowana jest w niewielkich partiach tzw. small batch oraz butelkowana bez filtracji na zimno.
Nazwa "Eirigh Na Greine" tak samo jak nazwa marki wywodzi się z języka gaelickiego i oznacza „poranne niebo”. Zarówno barwa trunku jak i jego nazwa inspirowana jest słonecznym, porannym niebem i kolorami, jakie przyjmuje nad wsią Bunnahabhain.
Mistrz Gorzelnik marki Bunnahabhain opracował recepturę, która wyróżnia firmę na tle konkurencji charakterystycznym smakiem. Smak tego single malta łączy w sobie nuty prażonych orzechów i owoców z niuansami soli morskiej i dymu, a dodatkowo wzmocniony jest słodkimi aromatami przejętymi po leżakowaniu w beczkach po czerwonym winie.
Kolor: bursztynowo – złoty;
Nos: intensywny i intrygujący; suszone owoce, mleczne krówki, prażone orzechy, imbir, cynamon, toffi, marcepan, syrop różany, cytrusy, ciasto kremowe, gałka muszkatołowa;
Smak: łagodny i gładki; dojrzałe wiśnie, mleczne krówki, śliwki, morele, pomarańcze, kakao, dąb, cukier słodowy, toffi, słodkie przyprawy, czarny pieprz;
Finisz: delikatnie pikantny; orzechy, imbir, nuty owocowe;
Eirigh Na Greine to whisky o złożonym aromacie, który najlepiej da się poznać, jeśli trunek serwowany będzie w odpowiednim kieliszku typu glencairn, którego zwężająca się ku górze czasza pozwala kumulować się wszystkim zapachom nad powierzchnią płynu. To wyjątkowo delikatne i owocowe whisky skomponuje się ze słodkim deserem – dojrzałymi śliwkami zapiekanymi pod kruszonką z brązowym cukrem i cynamonem. Dla preferujących prostotę, zamiast deseru do kieliszka Eirigh Na Greine warto podać także gorzką czekoladę.
Eirigh Na Greine prezentuje się w opatentowanej przez markę butelce o pękatym kształcie i prostej, długiej szyjce, ozdobionej tłoczeniem na froncie – datą powstania firmy, rok 1881, zamkniętą w okrągłej ramce, od której odchodzą po obu stronach żeglarskie liny. Szkło butelki jest w kolorze ciemnego dębu, który komponuje się z białą etykietą z czerwonymi drobnymi akcentami i białym kapturem na szyjce. Na kapturze umieszczono datę powstania marki. Na etykiecie w górnej części widnieje duży logotyp producenta, który przedstawia sternika i inspirowany jest wysuniętym najdalej w morze położeniem gorzelni, dzięki któremu destylarnię podziwiać mogą statki przepływające obok. Pod logotypem znajduje się nazwa marki, nazwa wina podkreślona czerwonym kolorem oraz informacje na temat trunku a także podpis jego twórcy.
Butelka zamykana jest w okrągłej tubie w kolorze burgundowym, zainspirowanym odcieniem czerwonego wina. Oba końce tuby okala srebrna, elegancka ramka. W górnej części opakowania znajdują się takie same elementy, jak na etykiecie: logotyp, nazwa marki i wina oraz informacje i podpis twórcy, natomiast w dolnej części umieszczono rysunek przedstawiający pejzaż widoczny z destylarni Bunnahabhain.
Eirigh Na Greine to jedyna w swoim rodzaju whisky, jedna z najdelikatniejszych produkowanych whisky single malt na wyspie Isla i dlatego jest prawdziwą gratką dla wszystkich kolekcjonerów nietuzinkowych trunków. Jej wyjątkowość potwierdzają wygrane w konkursach: srebrny medal w 2017 roku w kategorii „Szkockiej Whisky” w konkursie The Spirit Bussiness oraz srebrny medal w roku 2016 w kategorii „Wybitnych trunków” w konkursie International Wine & Spirit Competition.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bunnahabhain Distillery |
Marka | BUNNAHABHAIN |
Właściciel | CVH Spirits Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, francuskie wino czerwone, włoskie wino czerwone |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |