Bunnahabhain to szkocka gorzelnia z wyspy Islay, która powstała dzięki dwóm przedsiębiorczym farmerom, którzy poszukiwali nowego sposobu na zdobycie dochodów ze swoich upraw jęczmienia. Po wielu przemyśleniach postanowili, że najlepszym sposobem na spożytkowanie własnego jęczmienia i przy tym na zarobienie pokaźnych pieniędzy będzie otwarcie gorzelni i rozpoczęcie produkcji szkockiego single malta. W ten sposób w 1881 roku bracia zainwestowali spory majątek, aż 30 tysięcy funtów, w wybudowanie i wyposażenie destylarni. W 1883 rozpoczęto produkcję szkockich single maltów.
Miejscem, które wybrali pod budowę gorzelni było zupełne pustkowie na północnym-wschodnim krańcu wyspy. Z jednej strony nie dochodziły do tego miejsca żadne drogi, z drugiej zaś była to jedyna lokalizacja, która miała tak łatwy i szybki dostęp do krystalicznie czystej wody źródlanej. Tam właśnie znajdowało się wybijające źródło wody oraz ujście rzeki Margadale, które stanowiły niewyczerpalne źródło wody, jednego z podstawowych składników whisky.
To wyjątkowe miejsce ma ogromny wpływ na całą działalność gorzelni. Jej nazwa „bunnahabhain” w języku gaelickim oznacza „ujście rzeki” i odnosi się właśnie do otaczającego destylarnię krajobrazu. Wraz ze wzrostem produkcji i sprzedaży gorzelnia się rozrastała, jednocześnie powstały pierwsze oficjalne drogi doprowadzające do tej lokalizacji, a wokół destylarni powstała wieś o takiej samej nazwie. Przez wszystkie lata działalności we wsi tej zamieszkiwali pracownicy gorzelni Bunnahabhain i jest tak do dzisiaj.
Bunnahabhain to jedyna gorzelnia na wyspie Islay, która do produkcji whisky wykorzystuje wodę źródlaną. Woda ta jest doprowadzana bezpośrednio do gorzelni za pomocą specjalnego oprzyrządowania, co sprawia, że pozbawiona jest kontaktu z torfem, występującym obficie w krajobrazie Islay. Dzięki temu trunki Bunnahabhain wyróżniają się na tle konkurencyjnych producentów z wyspy, delikatnością i owocowością smaku. W gorzelni wykorzystywane są oba typy jęczmienia – torfowy i nietorfowy, w zależności od rodzaju produkowanego whisky. Słodowany jęczmień ścierany jest w młynie należącym do gorzelni i przenoszony do kadzi zaciernej, jednej z największych w całej Szkocji. Tam mieszany jest z gorącą wodą przez 12 dni, tak by powstał słodki płyn, który następnie poddawany jest nawet 100-dniowej fermentacji z użyciem naturalnych drożdży. Powstały alkohol poddawany jest podwójnej destylacji, dzięki której whisky uzyskuje czysty smak, mieszany z wodą źródlaną i przenoszony do beczek na długie leżakowanie.
12-letnia whisky zadebiutowała w asortymencie Bunnahabhain w 1979 roku i była jedną z pierwszych butelek, dzięki której marka zyskała uznanie wśród konsumentów i wiele pochwał wśród krytyków. Wydawany jest na rynek nieprzerwanie od 40 lat dzięki pasji i oddaniu zespołu gorzelni oraz miłości i wsparciu ze strony miłośników marki Bunnahabhain na całym świecie. Ta 12-letnia whisky wyznaczyła pewien wzorzec dla pozostałych trunków producenta.
Bunnahabhain 12 YO to whisky z kuszącą równowagą słodkich owoców, orzechów, wanilii i delikatnego wpływu leżakowania w klimacie morskiego wybrzeża. Podwójnie dojrzewana w beczkach po Bourbonie i Sherry, charakteryzuje się bogatym i pełnym smakiem, zbalansowanym między nutą orzechów, ciemnych owoców i unikalnym smakiem Bunnahabhain. Kolor whisky jest zupełnie naturalny, a trunek butelkowany jest bez filtracji na zimno.
Kolor: różowe złoto;
Nos: świeży i aromatyczny; delikatny dym, kwiaty, suszone owoce;
Smak: delikatny i owocowy; orzechy laskowe, wanilia, karmel, brzoskwinie, grejpfrut;
Finisz: trwały, bogaty; wanilia,
To 12-letnie whisky to trunek, którym warto poczęstować po eleganckiej kolacji swoich wyjątkowych gości. Doskonale smakuje w pojedynkę, ale jeszcze lepiej, gdy dzielisz się jego cudownym smakiem z innymi. Degustacja powinna odbyć się w wersji saute, ale za to z dodatkowym talerzem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych serów.
Zarówno butelka, jak i dodatkowe opakowanie w postaci tuby utrzymane są klasycznej, charakterystycznej dla marki formie, jednak w bardziej eleganckim i szykownym stylu. Pękata butelka o prostej, wąskiej szyjce wykonana jest z ciemnego szkła, którego kolor przypomina ciemne drewno dębowe i ozdobiona jest wytłoczoną datą powstania gorzelni w okrągłej ramce, którą otaczają liny żeglarskie. Na szyjce obleczono czarny kapturek ze złotą datą powstania marki, a w głównej części butelki umieszczono etykietę o czarnym tle, ze złotym logotypem, pod którym widnieje nazwa producenta. U dołu etykiety na czerwonym tle umieszczono dużą liczbę „12” oznaczającą ilość lat, które trunek spędził na leżakowaniu oraz szczegółowe informacje na jego temat. Logotypem firmy jest sternik, który został zainspirowany faktem iż budynek destylarni położony jest na najdalej wysuniętym w głąb morza skrawku lądu wyspy Islay, dzięki czemu przepływające statki doskonale go widzą.
Tuba, w której chowa się butelka utrzymana jest w takiej samej kolorystyce, co butelka. Górna część opakowania jest w kolorze czerwonym, a dolna w kolorze czarnym. W miejscu połączenia kolorów umieszczono złoty logotyp i nazwę firmy. Poniżej w tle widnieje mapa wyspy, a na samym dole czerwona ramka z detalami na temat trunku.
12-letnie whisky o eleganckiej prezencji to wspaniały pomysł na prezent, z którego ucieszy się zarówno doświadczony degustator jak i początkujący laik w świecie mocnych alkoholi. Wyjątkowość trunku potwierdza znaczna ilość medali i wyróżnień na międzynarodowych konkursach: srebrny medal w roku 2020 na World Whisky Award, oraz złote medale w roku 2019 na International Spirits Challenge, Scotch Whisky Masters i Singapore WSC.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BUNNAHABHAIN |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 84 |