Single malt Moine jest wizytówką szkockiej whisky Bunnahabhain z charakterystycznym dla Islay dodatkiem torfu w rdzeniu. Chociaż Bunnahabhain jest jedną z niewielu destylarni na wyspie, które produkują również nietorfowy słód, ma więcej niż wystarczającą praktykę w łączeniu torfowych wyrażeń i eksperymentowania. Świetnie im to idzie – sami się przekonajcie! Butelkowana z mocą 46,3% alkoholu ekspresja zachwyci nutami dymu, jabłka, orzechów i suchego siana.
Gaelickie słowo „Bunnahabhain” oznacza „ujście”. Założona w 1881 roku przez braci Greenless, Bunnahabhain jest najbardziej wysuniętą na północ destylarnią na wyspie Islay. Po wybudowaniu gorzelni wyrosła wokół niej wioska. W 2003 roku destylarnia została zakupiona przez Burn Stewart Distillers i działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego. Whisky Bunnahabhain to lekko dymne słody z Islay z dużą ilością słonych morskich nut. Istnieje szeroka gama butelek z destylarni, od 12-latków do nawet 46-latków. W tym kilka butelek bez oznaczenia wieku, które mają szczególny charakter, jak właśnie wydanie Moine.
Bunnahabhain produkuje około 2,5 miliona litrów alkoholu rocznie. Woda do destylacji pochodzi z rzeki Margadale. Destylarnia posiada cztery destylatory: dwa destylatory myjące mają pojemność 30 000 litrów każdy, a dwa destylatory spirytusowe są o połowę mniejsze. Destylatory mają kształt gruszki i są bardzo okrągłe, co daje dość aromatyczną i mocną whisky. Słód czerpany jest ze słodowni w Port Ellen, miasta położonego w południowej części wyspy Islay. Magazyn Bunnahabhain ma tradycyjne niskie magazyny z cegły. Wszystkie znajdują się bardzo blisko morza, dzięki czemu whisky wchodzi w interakcję z morskim powietrzem Islay, co przekłada się na jej smaki i aromaty.
Single malt Bunnahabhain Moine, butelkowany przy mocy 46,3% alkoholu, poza klasycznymi dla swojej lokalizacji nutami morskimi i elementami torfu, przekonuje niuansami soczystych cytrusów, orzechów i siana.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: dymny, morski, akcenty jabłka i skórki z cytryny;
Smak: palona guma, torf, orzechy, cytrusy i suche siano;
Finisz: dym, pieprz i lukrecja;
Czasem do torfowych whisky trzeba się przekonać, jednak pokaźne grono ich wielbicieli jest dowodem na to, że nie warto poprzestawać testów na jednym łyku – który notabene może być dość szokujący na pierwszy raz. Pod warstwą dymu, morskiej solanki i palonego ogniska kryją się bardziej delikatne niuanse owoców, orzechów i siana. Aby w pełni odkryć torfowego single malta Bunnahabhain Moine warto degustować go z dodatkiem wody o pokojowej temperaturze.
Elegancka, pękata butelka z ciemnego szkła, zwraca uwagę złotym logo, prezentującym kapitana na statku. Postać nawiązuje do wyspiarskiego pochodzenia whisky – z destylarnią na wyspie Islay. Na niewielkiej, blado-różowej etykiecie znajdziecie informacje dotyczące słodu. Butelkę wieńczy długa szyjka, na której umieszczono dodatkowo datę otwarcia destylarni. Single malt czeka w obszernej tubie ozdobionej dymem na froncie, co jasno nawiązuje do charakteru ekspresji.
Mocno torfowy single malt marki Bunnahabhain prezentuje najprawdziwszy charakter whisky z wyspy Islay. Wyrazicie dymna, z nutami morskiej solanki, stanowi idealną propozycję dla nieco już doświadczonych z wyrazistym smakiem wyspiarskiego torfu. Bunnahabhain Moine to zachwycająca ekspresja, którą zapamiętacie na długo.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BUNNAHABHAIN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |