Przed Wami wyjątkowa whisky oferująca mocne doznania smakowe – Edradour Ballechin w wieku 10 lat, dojrzewająca w beczkach po sherry Oloroso i butelkowana w 2009 roku. Seria Ballechin to linia mocno torfowych szkockich whisky single malt produkowanych przez destylarnię Edradour, która zlokalizowana jest w Highlands w Szkocji. Seria ta składa hołd destylarni Ballechin, która kiedyś istniała w pobliżu Edradour.
Położona w idyllicznej wsi Perthshire niedaleko Pitlochry w Szkocji destylarnia Edradour jest jedną z najbardziej historycznych i najmniejszych tradycyjnych destylarni w kraju. Założona w 1825 roku przez spółdzielnię lokalnych rolników, Edradour cieszy się długoletnią reputacją producenta wysokiej jakości single maltów przy użyciu tradycyjnych metod. Dziedzictwo destylarni zostało zachowane pod przewodnictwem Andrew Symingtona, założyciela Signatory Vintage, który nabył destylarnię w 2002 roku.
Proces produkcji Edradour wyróżnia się zachowaniem tradycyjnych metod, które na przestrzeni wieków pozostały w dużej mierze niezmienione. Gorzelnia produkuje skromną roczną produkcję wynoszącą około 130 000 litrów spirytusu, co świadczy o jej rzemieślniczym podejściu. Chociaż Edradour pozyskuje słód od komercyjnych słodowni, pozostaje wierny tradycyjnym technikom produkcji. Użycie małych miedzianych alembików, jednych z najmniejszych w Szkocji, zapewnia bogatą i pełną smaków whisky.
Bursztynowa whisky w wieku 10 lat przynosi ze sobą wspaniałe smaki i aromaty płynące z beczek po sherry Oloroso. Tutaj ciemna czekolada spotyka się z dębem, orzechami i oczywiście z torfem.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: spodziewaj się bogatych i złożonych aromatów z silnymi wpływami beczki po sherry Oloroso, w tym suszonych owoców, orzechów i ciemnej czekolady, uzupełnionych dymną, torfową nutą;
Smak: pełny i intensywny, z warstwami słodyczy sherry, bogatym dębem i wyraźnym dymem torfowym;
Finisz: długi i rozgrzewający z utrzymującym się dymnym i słodkim posmakiem;
10-letni single malt jest dostarczany w charakterystycznym drewnianym pudełku o niebieskim kolorze, co podkreśla rzemieślniczy charakter produktu. Sama butelka jest mała i przysadzista, ma elegancki styl. Krótka szyjka, zwieńczona drewnianym korkiem doskonale komponuje się z białą etykietą na froncie. Na etykiecie znajdziemy wszystkie informacje o trunku.
Szkocką whisky zazwyczaj pije się w temperaturze pokojowej – mowa zarówno o temperaturze samego trunku, jak i temperaturze otoczenia. Niektórzy mogą preferować whisky lekko schłodzoną. Można to osiągnąć wstawiając szklankę na krótki czas do lodówki lub używając kamieni do whisky. Unikaj lodu, ponieważ może rozcieńczyć whisky i zamaskować jej smak. 10-letniego single malta warto połączyć z serem pleśniowym, który uzupełni odważny smak torfu. Doskonale pasuje również ciemna czekolada – jej bogactwo dobrze łączy się ze złożonością whisky, szczególnie tej dojrzewającej w beczkach po sherry. Dymny charakter whisky Ballechin doskonale komponuje się też z wędzonymi mięsami i rybami.
Ta whisky z pewnością spodoba się entuzjastom, którzy lubią mocny, torfowy charakter zrównoważony z bogatymi, słodkimi i orzechowymi smakami nadawanymi przez dojrzewanie w beczce po sherry Oloroso. Destylarnia Edradour ucieleśnia esencję tradycyjnej produkcji szkockiej whisky. Zaangażowanie w ręczne metody na małą skalę i różnorodna gama wyrażeń, od klasycznych nietorfowych single maltów Edradour po mocno torfową serię Ballechin, oferują wyjątkowe i cenione doświadczenie miłośnikom whisky na całym świecie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Edradour Distillery |
Marka | EDRADOUR |
Właściciel | Signatory Vintage |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 59.1 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Drewniane pudełko |
Nakład | 948 butelek |